Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Tényleg! Hírtelen nem is jutott eszembe példa, te tényleg a vasaló és a hősugárzó I. védelmi osztályúak.
 Eszerint semmi keresnivalója a klasszukus melegpadlós szobában.
 A számítógépházas PC-k is ide tartoznak. Akkor ezen elv alapján annak is inkább a hidegpadlós konyhában a helye.

Ismerősöm mondta, hogy ő olyan szobában lakásban lakik ahol ráz a számítógép, ezért összdrótozta a radiátorral. Így nem rázott többé.

Egyébként képzeljétek el, hogy egyszer vettem a TESCO-ban egy noname hosszabítós elosztót. Ez a kapcsoló nélküli változat, az aljzatban nem volt műanyag védő.
 Egyszer csak azt tapasztaltam a műhelyben, hogy ráz a villanymotor ha be van kapcsolva. Azt hittem rossz az egész lakásban a védőföld, de kiderült az elosztó után szűnik meg.
 Ez szegecselt volt, tehát tönkretétellel bizonyosodtam meg róla, hogy a sárga-zöld nem volt bekötve a megfelelő helyre.

Nem mentem vissza, mert már nem volt meg a számla, illetve régen volt, nem tudom bizonyítani sem DE!
 Azóta vásárlás után az első dolgom mindig megmérni, hogy van-e vezetés a dugalj védőföldje és az aljzat védőföldje között.

000000000

1973-ban Ujpesten lettem villanyszerelö. Akkor úgy volt mint te mondod.

PSoft

Én meg...három évvel később.:)
(de nem Újpesten)

000000000

Első két évben Csepelen harmadik Ujpesten és Lörincen 18. kerületben laktam. 2 órás busz, villamos utazás naponta oda és vissza... de fiatal voltam, kibirtam. A busz/villamos bérlet havi 40 forintba került...

J-Steel

A-Camera

Mennyi most egy villanyszerelő kiszámlázott órabére ott ahol dolgozol?
 Németországban 40-45 Euró/Óra.
 Magyarországon (délen) 6000 Ft/Óra

000000000

Már 1979 óta nem dolgozok villanyszerelő ként és nem tudom. Tovább tanultam elektronikai mérnöknek és nagyon más dolgokkal dolgozom. Rövid ideig voltam villanyszerelő.

De így nem lehet fizetéseket hasonlítani, mert ha itt él valaki akkor itt kell tejet, kenyeret stb. vásárolni, orvos költségeket fizetni, házat építeni...

Megnézted mennyibe kerül házat venni, bérelni vagy építeni Németországban vagy Svédországban??? Ott is nagy a különbség.

J-Steel

Készül a marógépemhez tartozó elektromos doboz. Jó kis "házi projekt".

- Mini PC
- Pokeys mozgásvezérlő
- 2db 50V-os tápok
- 3db Egyedi motorvezérlő
- 3db Egyedi teljesítmény PWM egység

A léptetők encoderrel vannak felszerelve.
 Az X és Y tengelyekhez van meg minden, ezért először velük dolgozom.
 A Z majd később jön.

svejk

KERESEK a  '80-as évek vége, -a VGA megjelenésének idejéből- olyan alaplapot, videokártyát amin DIP tokos INMOS gyártmányú  IMS G-171 vagy 176-os IC leledzik.

Esetleg MOSEL gyártmányú MS176 jelzésű is megfelelne.

svejk

Egybeírva úgy látom nem veszett fejsze nyele, de nekem gyorsba kellene...

IMSG-176

J-Steel

Készítettek-e már mezei kapcsolódobozba ventillátoros szellőzést?
Ha igen, akkor hogyan? Flexszel?
Én most azon tanakodom, hogyan csináljam. Kellene egy szűrt beszívás és egy ventillátoros kifúvás.

gaben

Mekkora az a kapcsolódoboz?
Csak nem az amit lejjebb linkeltél?
Nekem is hasonló van, maszkolószalaggal leragasztottam és dekopírfűrésszel kivágtam a venti és a szűrő helyét. :)

J-Steel

Igen az az. 600 magas 500 széles és 250 (?) mély.

gaben

Akkor no problem.
Veszel bele egy ilyet szellőztető ventillátor szűrőbetéttel ill. egy kilépő levegő szűrőbetét és pont.
Arra figyelj, hogy a ventillátor befújja a friss hűvös levegőt és kitolja a kilépő szűrőbetéten keresztül.
Érdemes arra az oldalra tenni, ahol kevesebb port, stb. szállít a venti.
Hivatalosan alulra a venti és fölé a kilépő szűrő, így a leghatékonyabb a levegőáramlás.
Nekem keresztben van, de csak így fértek el normálisan a cuccok.

J-Steel

Ezt nem értem amit írsz.
 A venti ugye belül lenne az oldalfalon. Az oldalfalon egy lyuk. A szűrő pedig kívül a lyukon.
 A venti pedig a házba szívja be a levegőt, majd egy másik helyen pedig kifújja. És akkor oda is kell lyuk és szűrő.
 Ez eddig megfelel annak amit te gondoltál?

gaben

Lottóznod kellene. ;)