Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

e3h0cv4ph

Egyébként a mikrokontrollerek lefagyásának (program eltévedés) megelőzésére vannak módszerek. A PIC-ben az un.: Watchdog timer. Ez egy számláló, amit ha nem törölsz bizonyos időnként az éppen futó szoftveredből (jelezvén, hogy semmi gond és működik a program) akkor ha végigfut max-ba a számláló (hiba történt - nem fut az aktuális program) akkor egy reset-et hajt végre a PIC. Reset után pedig lehet vizsgálni hogy mi váltotta ki (de mindenképpen illik ilyenkor törölni a kimeneteket).
Ezzel elkerülhetők multiplex kijelzésnél a LED-ek tönkremenetele, ipari alkalmazásoknál ajánlott dolog.

x4rhew5r3

Sok igazságod van, de avr/pic, bmw/audi, manta/auto... :):):)
De komolyra fordítva, a jitter miatt nem tetszik az a megoldás. Jobb ha a pwm-et hw számláló csinálja. A fékezést kapuval oldottam meg:
http://snieder.hu/Motor/break.gif" border=0>

x4rhew5r3

Megnéztem a PIC16F684 adatlapot, erre nem érvényes az előző hozzászólásom. Ennél hw csinálja a holtidőt.

svejk

Watshdog minden kontrollerben van, de hidd el nekem ez sem csodaszer. Bizonyos esetekben, általában erős külső zavar hatására előfordulhat kiakadt kimenet. Nagyon kicsi a valószínűsége, én eddig kétszer tapasztaltam ilyet, pedig profik csinálták.
A PC lpt portjáról pedig nem is beszélve...

svejk

Helyes! Amit lehet egyszerűen, azt csak hardverből....
Egyébként üzem közben csak ellenáramú fékezés van a szervonál, tehát pl. a két alsó oldalit csak vészstop esetén kellene bekapcsolni, de ha már vész akkor inkább az is legyen hardveres.

svejk

Egyébként szerintem nem véletlen csinálnak hardver specifikus konntrollereket...
Nem a programzó munkáját akarják könnyíteni, hanem rájöttek ők is ez a biztonságosabb, mint a 2-3 szor hosszabb programkód.

e3h0cv4ph

Ezzel egyet értek!
Például a PIC-ben így van megoldva:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/pic/PIC_ECCP.JPG" border=0>
Látható, hogy minden hardveresen van kialakítva (holtidő vezérlés, automatikus kikapcsolás, PWM generálás), tehát nem a programozónak kell ezt szoftveresen kikillódnia, hanem beállítja a paramétereket aztán GO, a pic meg csinálja amit kell, közben a program csinálhat mást is (PID kalkuláció, stb).
Én csak azt nem értem, hogy ha ez ilyen szépen meg oldották a mikrovezérlő belsejében akkor egyesek (pl.: UHU) miért választanak egy gyengébb mikrovezérlőt és külső harvereszközökkel (kapukkal, tárolókkal) oldják ezt meg bonyolítva és több hibalehetőséget adva ezzel az áramkörnek. Még az árat sem tudom felhozni mentségnek hiszen egy ilyen PIC 5...600 Ft-ba kerül, az ennél egyel butább pedig 4...500 Ft-ba.

Egyébként nem istenítem a PIC-et az AVR-is legalább ilyen jó (csak azokat nem annyira ismerem).

e3h0cv4ph

Még azt mondjátok meg nekem, hogy melyik megoldás jobb a következők közül (és miért)?

A: Teljes hidas meghajtás teljes hidú áramkörrel meghajtóként például IR2112-vel
http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/pic/fullbridge.JPG" border=0>
Vagy
B: Félhidas meghajtás teljes hidú áramkörrel meghajtóként például IR2104-el
http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/pic/halfbridge.JPG
Köszi. (főleg a miért érdekelne), vagy ez is olyan pap-papné dolog?

e3h0cv4ph

B: Félhidas meghajtás teljes hidú áramkörrel meghajtóként például IR2104-el
http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/pic/halfbridge.JPG" border=0>

svejk

Az ir212 kétszer akkora helyet foglal el (nálam nem számít) :)
A #2048 -ban csak két portlábat foglalsz el (vagy egyet lsd. uhu, csak akkor kell egy inverter.  
A teljes hidas vezérléssel több dolgot tudsz megvalósítani, de akkor használj statikusan is kivezérelhető felső oldali meghajtást.

svejk

uhu:
Én nem építettem meg (bár van egy chip a fiókban, (ja tényleg ELADÓ!)), csak ránézésre mondom a következőket:
Valóban sok hardver van a uC körül:
Pl. vétek minden egyes tengelyhez MAX IC
A reset IC is pazarlásnak tűnik
Az optók után a smidth triger is felesleges, van az optoban meg az AT bemenete is az. (lehet maradt ki egy pár kapu)
Az ir2184 majd 1000Ft, igaz nagy gate kapacitásokat is meg tud hajtani.
A bazi nagy pufferek a tápon, holott a low ESR a döntő..inkább több kicsi.
És a hardveres túláramvédelem a D-tárolókkal,.. na azt végképp nem értem.
Persze ez így működőképes, és biztos vagyok benne hogy jó.
Lehet egy egyszerűsítés látszatra nem változtatna rajta, de lehet később egy esetleges hibát okozna.
Igazából csak a kapcsolás tervezőjével lehetne erről okos eszmecserét futtatni.

bmejdz9nu

Ezek a Fetmeghajtók (ir*)  között mi a különbség?
Van hasonlóság amit a Geckoban használnak és UHU-ban? Vagy mi a különbség a pl. a tiedben lévőtől? stb...
mert árban... van különbség...

svejk

Látom neked is sikerült az ir2111-gyel belefutnod a szintillesztés problémájába :)
nekm a kisjelű FET-ekkel nincs szerencsém mire hazahozok a boltból 10-et (BS170) már 3 kakukk :(  
Maradt a jó öreg 3904 :)

svejk

200-1000Ft-ig vannak
rengeteg paraméter van:
kimenő áram,
Dad time,  
Bemenet szint,
mit csinál az SD bement,
van-e külön bemenete az alsó és felső oldalnak,
van-e ofszet lehetőség a kimenet és a bemenet közt,
tokozás,
Stb.
Az enyémben egy furmányos (nem kimondottan ide való) IC van. Annak idején ez volt olcsón, gyorsan.

x4rhew5r3

Ahogy Svejk mondja, teljes hidasnál statikus meghajtás kell, mert a pic ebben az üzemmódban csak az egyik ágat kapcsolgatja (P1B vagy P1D), és a forward/reverse módtól függően a többi stabil. Ez tetszik abból a szempontból, hogy csak egy tranyón disszipál az átmenetkor.
Kár hogy nincs ilyen avr-ben::)