Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

6rk75uezn

Köszi mindkettőtöknek,azért az a 1 méter hosszú Pál által linkelt szalag nem gyenge,oké hogy nem a legolcsóbb de 1 méter/120w os hagyományos izzó fényerejének felel meg,ha a kinai legolcsóbb csak a felét tudja akkor 5 méter szalag 300w nyi hagyományos fényerőnek felelne meg,amit én bevalok még a kinaitól is sokallok.

000000000

Sajnos a kinai kicci occo kategória nem a felét , de még negyed részét se tudja teljesítménybe.
Fényben meg a hatod nyolcad része.
Az inkább a decor kategória mint aminek a fényénél tűbe lehet fűzni.
PL a józsefvárosin az 5 méteres RGB led szalag vezérlővel táppal 2500Ft, de jó ha a max 4 Watt/métert eléri mikor fehéren világit.
Építettem be anros RBG szalagot. (14.4Watt/méter 5050 LED )
Sok éve ez volt a "legjobb" amit lehetett kapni mikor a lakást felújítottuk.
4.5-4.6 méter lett beépítve (65Watt) , de csak rejtett világításnak a besüllyesztett 90 centis UFO lámpa körülötti stukkóba.
Az ufólámpában a 6 darab 11 Wattos E27-es energiatakarékos izzó van, de a fénye olyan az RBG szalagnak, ha max fényerővel világit az lápát észre se lehet venni.
És nem is közvetlen világítja meg a szobát hanem csak a lámpa burára verődő fénnyel.
Tehát már ez is a tűbefűzős kategória ! [#nevetes1]

000000000

ezel a panel panelekben is led szalag van de kicsit más kategoria a része 15W ledpanelbol már vetem ki ilyen szalagol 38v ment az a kis 40...45cm szalag de az olcso kinai 3m nyi szalag elveszet melete  lumen értékbe....
De ilyen szalagot nemnagyon látam még forgalomba kaphatot hozzájutni de ezt már csak alu profilon lehet használni hütés kel neki...
A leirt lummen adatoknak nem igazán lehet hini ez gyakorlatba fele lesz csak ugy kalkulálj[#wave]!

6rk75uezn

Pál és cree2,ismét köszönöm,akkor ezek az olcsó szalagok tényleg vsak dekor nak jók,azt hiszem akkor ha jó kell akkor nézni kell az smd ledek tipusát.
Egyépként tényleg igy van ami a kinai vackokat illeti.
Van egy e27 es 3x1w os power led es em a fúrógépnél (hidegfehér) de sokkal többet világit mint amita jófogáson vettem (mert hogy olcsók és nagy watt számúak) ami egy 12V-os 4x3w os ledes spot,pedig az 12w! :(

fa_kukac

Sziasztok. Kicsit lemaradtam valamiről. Ok, power fetek nyitnak már 2,5- 3 voltról is. Nekem is van használatban IRLZ48 és társai, amiket 5 voltról vezérelek. De ezeket a DC SSR-eket hogyan oldják meg? Mivel valamivel nyitva kell a FEtet tartani nem? Én csak úgy tudom ezt elképzelni, ha a vezérlő 3-40 volt egy kis mini trafós  DC-DC tápot hajt a tokban és a kimeneti fesz nyitja a Power fetet. Vagy OPTO fet?

dc ssr

000000000

Nagy vonalakban így képzeld el inkább !

Nagy Zoli

A DC SSR-ek így néznek ki. De a kapcsolt 24V-ról mehet a táplálása a meghajtásnak, mert miért is ne... :) az opto biztosítja a leválasztást úgyis.

A legtöbb mosfet gate feszültsége max 20V így 24Vnál egy zenert kell a gate-source közé helyezni, hogy felső vagy alsó oldalt kapcsolunk azt is lehet variálni.

000000000

Iparban használt biztos nem így néz ki !
Mert nem csak 24 voltról használják !
Amit felraktam az DC-t ás AC-t is tud mint a legtöbb ilyen SSR.

Nagy Zoli

"A DC SSR-ek így néznek ki." <- ezt a Te rajzodra értettem :)

Amit én beszúrtam az meg példa leválasztott kapcsolóra, ami a segédenergiát a kapcsolandó tápból veszi. egyszerű és különböző feszekre megcsinálható...

000000000

Akkor ezt az alkatrészt értelmezd !

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/104795/TOSHIBA/TLP191B.html?

Tehát minek bonyolítani mikor ez alapból FET driver segédtáp nélkül !

Nagy Zoli

Mert egy ilyen nem biztos, hogy ott lapul minden fiókban ha gyorsan kell, ellenben egy opto és egy FET még ha nemis lapul szinte bármilyen tápból kitermelhető

fa_kukac

Ok, ezt én is azonnal le tudtam volna így rajzolni, álmomból felriaqsztva is, építettem is eleget. Így ugyebár megvan a plusz táp neki. Viszont az én általam beszúrt link ugyebár nem ilyen. Ott nincs kivezetve még egy pont, hogy oda kösd a plusz tápot.

fa_kukac

Na ez az, itt a lemaradás. Ezzel még nem találkoztam, lehet mert még nem volt szükségem rá. Ez nagyon frankó kis cucc.[#taps]

000000000

Ezért kell hozzá az a TLP191B alkatrész.
Vagy ha 1-2 Amper elég kapcsoplgatni DC vagy AC akkor ezt kell használni.

http://en-g3vm_61gr1.pdf