Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Egy emberes tirisztorral kiegészítve, elektródákkal lehet belőle akku cella hegesztő, vagy tekercsel kiegészítve mágnesező készülék.

fn47xk7ei

Coilgun ??[#violent][#violent][#violent][#violent][#wow2]

000000000

A CO hegesztőmben van ilyen 3 darab amiből talán 1 van bekötve.
Mikor mind a 3 darab rá van kötve kisütőellenállás nem tudja időben megszüntetni a töltést és a huzal hozzáér az 1-es anyaghoz akkor átlövi
Nem lehet alapból se vékony falú zártszelvényt hegeszteni vele mert szétégeti a legkisebb fokozaton is [#nevetes1]
kis "barkács" gépecske ketten alig bírtuk betenni a teherautóba. [#vigyor1]

fn47xk7ei

Milyen típusú gép ? Amúgy egy fázisúnál általában 60000 mikrós ( 100 V-os ) a kondibank 3 fázisúnál meg nem is nagyon szoktak tenni mert semmit nem javít hanem ront a hegesztési tulajdonságán a gépnek - bőven elég a fojtó . Komoly hegesztőgép szervizes szakemberek írták-mondták-javasolták .[#nemtudom]

000000000

Nem is mondtam, hogy 3 fázisú [#nevetes1]
"Komoly hegesztőgép szervizes szakemberek írták-mondták-javasolták" és a valóság köszönő viszonyban sincs !
Amúgy a bele Merkle a burkolata meg homemade.

fn47xk7ei

Már megint nem tudsz olvasni - kérdeztem . Amúgy meg érdekes mindenkinek jó a gépe csak neked lövi át az anyagot  - aztán meg megint kétségbe vonod nálad sokkal komolyabb szakemberek emberek tudását . [#puszi]No pá .

000000000

Ez igy van!
Pár éve saját trafos gépembe is volt pufer 50000uf ivgyujtáskor haszon is de aztán sokat ront a munka feszültségen ha a kondi rajta van csak ugrál ez az érték ugyanis ekkora teljesitményen nincs mit puferelni simitani a fojtó a lényeg ![#vigyor]

000000000

Nem szoktam papundeklit hegeszteni. az 1-es anyag meg az !
Ezért is 1-es huzaltól használok csak felfelé.
Karosszériázni akarok akkor előveszek egy kis egy emberes gépet 0.6 huzallal.
Teccikérteni ? [#nevetes1]

fn47xk7ei

Egy fázisnál ha nem működik a gép megfelelően akkor javít a kondenzátor beépítése de persze leírtad a lényeget - a fojtó méretezése a legfontosabb .  Nekem is saját ötlet alapján összerakott gépem van és egy komoly fojtótekercset tettem bele persze kondenzátor nélkül és nagyon meg vagyok elégedve vele .  Amúgy meg egyszerű a kondenzátor kisütése - ősrégi technológia , a mágneskapcsoló segédérintkezőjére kötik a megfelelően méretezett kisütő ellenállást és tökéletesen működik ( ezt nem neked címeztem csak általánosságban írtam le hátha valaki okosodik tőle de ha nem .. hát nem [#confused]).

000000000

"kétségbe vonod nálad sokkal komolyabb szakemberek emberek tudását" és te nem tudsz olvasni , mivel írtam a bele GYÁRI gépé GYÁRI kondenzátorokkal és FOJTÓVAL !
Egyedül a kisütő ellenállás nem az eredeti !
Biztos idióták csinálták ! [#hehe]

fn47xk7ei

Bocsánat - ez így rosszul van fogalmazva , hogy "saját ötlet" [#worship]. Helyesebben csak összeraktam különböző ipari co2 hegesztőgépek kész alkatrészeiből - Esab LKB260-as a főtrafó , wel1-3 az előtoló elektronika , egy 350 A-es Esab gép fojtótekercse , 4 görgős Magyar előtolómű , és egy 400W-os trafó mert csak ez volt 400/230 V-os primer tekercsel ( a hűtőventilátor miatt is meg a reduktor fűtése is igényel még + 150W-ot )és ezt építettem egy Uniarc 5-ös AWI-s gép dobozába . Nekem jó és jó pár éve teszi a dolgát .

zip0ji0se

Nem tudom,hogy jó helyre írok e.
Tanács kellene, hogy mekkora tápegységet rendeljek egy cnc  vezérléshez. Ilyen motorok vannak. Nema23 3A 4db. Vezérlők, (ismerkedés a cnc- vel) TB6600 4A 32 segment 42V 42/57/86, 4 db. Meg majd valamilyen 5 tengelyes breakboard, végállás kapcsolók. Ha a breakboard kér 5V-t, akkor külön kell neki táp, vagy elég az USB csati.
Ja, és milyen vezérlő panel illik hozzá. Amiket néztem, arra MACH 3 volt írva. A kérdés, hogy csak evvel társalog, vagy kezel más cnc programot is.
Lehet egy kicsit dilettáns kérdések, de most kezdem csak a dolgokat.
Üdv:
Henrik [#fejvakaras]

000000000

5 tengelyes leválasztókártyának nem csak 5 volt kell , de 12 vagy 24 is mert különbem a legtöbb funkciója nem működik !
A TB vezérlők nagy előnye az olcsóság , de itt ki is merült minden amit előny kategóriában felsorolhatnánk.
42 voltos meg se próbálj neki adni mert az lesz az első és utolsó bekapcsolása, sőt a kapcsolóüzemű tápot is mellőzd ha lehet !
Kapcsolóüzemű tápegységgel bekapcsolásnál totál rapszodikusan (mint egy menstruáló nő) szeret kiakadni és ilyenkor ki is száll a füst belőle.
Mert tudjuk az elektronikus berendezések füsttel működnek és mikor kijön belőlük nem üzemelnek tovább ! [#nevetes1]  
A fent említett leválasztókártya nem csak Mach 3-al üzemel hanem minden olyan Step/Dir kimenetel rendelkező szoftverrel és hardverrel ami ezt tudja.
A 5 és 12 vagy 24 voltos feszültségeket akár a motortápról is megoldhatod kis DC-DC átalakítókkal. (mellékel ábrán látható)

Röviden ennyi !

NagyZé

Tápegységet szerintem csak toroidból szabad csinálni elketülendő a későbbi szívásokat. Felejtősek a kapcsoló üzeműek. A leírtak alapján 300W-os már megfelelhet. Feszültségben meg olyan amilyen a motor. Én eddig csak olyanokat láttam ahol mindegyik motornak külön-külön tekercse volt a toroidon. A tekecsek után egy zener meg egy kondi és már ment is a motor vezérlőre.
http://toroid-transzformator.hu/arlistak.html
Itt megcsinálják olyanra amilyenre kéred. Én még nem gyártattam velük csak a net-en találtam.
Az 5V-nak illik megadni a külön tápot. Úgy kell gyártatni a toroidot, hogy 4x24V+1x9V.

s7manbs8

Megy az kapcs táppal is, amennyiben azt megoldjuk, hogy rendesen meg van szűrve, akkor nem panaszkodhat a vezérlő, ha azonos körülmányeket lát.