Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Egy 400 v os 16 A terhelhetőségű dugalj és dugvilla érintkezői is műanyagban vannak,akkor azok olyan műanyagok amik jobban birják a hőt?

b4nm7gjvr

Azt a jósnő sem mondja meg! Tudni kell a műszaki paramétereit a dugaljnak dugvillának....

b4nm7gjvr

Csak egy példa: Voltak anno bakelit foglalatok 220V-os égőhöz, abba 100W-os égő mehetett minden gond nélkül...ma már olyan redvás műanyagból készül némely foglalat, hogy a 40W-os lámpa is megpörköli....

9pk59nuy

Még régebben pedig porcelánból. Az érintkezők meg rézből...
[#vigyor4]

6rk75uezn

Ezzel teljesen egyet értek!!!

6rk75uezn

Kimentem megvizsgálltam a két dugaljat és dugvillákat,bizony a 42V os on az érintkező réz nagyon közel van egymáshoz,most már ez miatt belátom hogy miért is nem szerencsés egy ilyet használni még egy 230V os freki váltóhoz sem.
A 400/32A es dugalj élből más elrendezésű,sokkal távolabb vannak az érintkezők is egymástól.

b4nm7gjvr

Frankó! X akták lezárva....:)

Szalai György

Szerintem az átütési szilárdsága biztosan nem kevés 230V-ra.
A leghitványabb műanyag is elvisel vagy ezer volt feszültséget milliméterenként, mielőtt átütne.
De még a 10kV/mm is átlag alattinak számit.
Antisztatikus, félig vezető (nem félvezető) műanyagból meg csak nem készítenek csatlakozót.

Az érintkezőt a rajta eső teljesítmény melegíti, nem a feszültség és nem az áram.
Az pedig az átfolyó áramerősség négyzetének és az átmeneti ellenállásnak a szorzatával egyenlő.
Az átmeneti ellenállás nagyjából ugyan annyi 230V feszültségen is, mint 42V-on.
Akkor pedig az érintkező 230V 16A terhelésen is pont annyira fog melegedni, mint 42V 16A-en.

De ettől még szerintem se használd ezt a csatlakozót 230V feszültségre, hiába tartom alkalmasnak feszültségtűrés és áramterhelhetőség szempontjából.
Azért ne, mert a geometriája, az érintkezők elrendezése, törpefeszültségre szabványosított, ami garantálja, hogy nem dugható össze más feszültségszintű berendezéssel.
Ha ebbe nem törpefeszültséget kötsz, az életveszélyt jelent.
Csak azért, mert beledugható a törpefeszültségű berendezés, aminek nincsen más érintésvédelme, csak pont a törpefeszültség.
Ne veszélyeztesd se magad se másokat.

msas

Ez a tutti!
Gyuri nagyon jól összefoglaltad, a harmadik bekezdés a lényeg !
Az előző hozzászólásokat akár törölni is lehetne, mert félrevezetŐ lehet egy laikusnak.

hostya

"42V 16A -re jó a dugalj.... az 42x16=672VA
Ha 230V-ra használod akkor 672:230= 2,9A-es terhelhetőséget akaszthatsz rá vagy is ennél kisebbet! "
================
Ennél nagyobb ostobaságot ritkán lehet olvasni egy: (adatlap szerinti) Villamosmérnök tollából... [#falbav]

msas

6rk75uezn

Nagyon köszi ezt az átfogó bőséges választ!
Na ennél korrektabb választ nem is kaphattam volna!
[#worship][#taps][#wave]

6rk75uezn

Na valami ilyet akarok,ebbe kérnék tanácsokat.Köszönöm.

jani300

Választó kapcsolónak híják amit szeretnél .
De még csak két motorhoz valót láttam ...

jani300

De több választó kapcsolóval megoldható ! :)