Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

PSoft

Lehet, porszívó ford. szab. is, de inkább, valami "döglött" kisgépből(fúrógép, fűrész, stb)kellene kitermelned egyet.
Egy kicsit "jobbak" mint a porszívóé.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Aluprofil_darabol%C3%A1s/" TARGET=_fnew>Én, egy tirisztoros (talán félhidas) szabályzót használtam.
Az is jó volt.
Be lehet úgy "lőni" a flex fordulatát, hogy terhelve, épp jó legyen.
Persze, ilyenkor terhelés nélkül kicsit magasabb, de üsse kavics.:)
Nem fog elégni a HSS aluban, mint ahogy Svejk is gondolja.
Nyomjál rá kevés fúró/üregelőt vágás közben, úgy nem is ragad a fogak közé.
Én, egész jól tudtam vele vágni, a képeken látható aluprofilt(is).

svejk

Van visszacsatolás bennük.

De egy külsőleg rárakott porszívószabályzóban nem lesz.

Ha terhelésed elenyésző pl. aprófogú fűrésztárcsa kis előtolás, lehet elég lesz.
Polírózó korongot akartunk hajtani vele, alkalmatlan volt.

svejk

Akkor bizony megint bukni látszik az elmélet. :)

Nem lehet, hogy volt abban a szabályzóban legalább egy IxR visszacsatolás?

Kristály Árpád

Halihó Svejk!
Egy 1.1-KW-os frekiváltóval eltudok indítani egy 2.KW-os mocit....mert a 16-os automatát levágja induláskor....???

svejk

Igen, elindul.

De mi lesz utána?

PSoft

Nem tudom milyen a szabályzó felépítése, a motor felől, biztos nincs visszacsatolás.

A tirisztoros is csak sejtés, mert ez a szabályzó, talán még a hatvanas/hetvenes évek szabályzója.:)

Fotóm, most nincs róla...
Kicsit körbeírom, hátha valaki megmondja a tutit, hogy mi van a bádogdobozban.:)
Szóval, egy magyar gyártmányú szabályzó, régen laborokban használt, kommutátoros motoros készülékekhez.
Talán, 1kW-os lehet, egy lapos/tégla bádogdobozba szerelt elektronika, a doboz alja, perforált bakelitlemez, hogy szellőzni is tudjon.
A doboz tetején skála a potinak, a poti mellett, a fedélen egy süllyesztett, védőérintkezős egyfázisú dugalj, amibe a használni kívánt készüléket dugod.  

Na, majd...

Kinyitom azt a dobozt,és a boncolósban, megmutatom a belsejét.:)

s7manbs8

Ez hogy működik induktivitás nélkül ?

http://www.lumen-chip.com/en-us/Princeton/344_PT6913A%EF%BC%8CPT6913B.html" TARGET=_fnew>LED driver IC 230V-ra

svejk

Elbénáztam...
Eltörtem egy átm. 1,75 x 9 mm-es Reed csövet.
Feltétlen pótolnom kellene, de nem találok sem  itthon sem bótban'.  
Valakinek nem lenne 1-2 db a fiókjában?

svejk

Hopsz, átm. 2x10-es van a Lomexnél, megnézem befér-e.

svejk

Talán befér, remélhetőleg az érzékenysége sem lesz rosszabb mint az eredetinek.

PSoft

Lehet, hogy ezekben az öreg http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%C3%A1s/Boncolas_Matricasnak_nyomogombok/RFT/" TARGET=_fnew>RFT nyomókban, pont az a méret van?
Vagy...nagyobbak?[#nemtudom]

svejk

A képekről nehéz megállapítani.  
De ha holnap megnéznéd...
Inkább Neked fizetek mint a Lomexnek.

svejk

Találtam itthon 2,3 x 10 mm-est éppen belefért, így megoldódott, köszönöm!

svejk

Majd átmegyek a PIC vagy AVR topicba, de először itt kérdezek.

Kellene nekem egy 3 digetes LED kijelzős számláló, ami skálázható. (tehát megadhatom neki hogy pl. 27 bemenő impulzusra a kijelző 48-at, vagy adott esetben pl. 11-et mutassan)

Az sem lenne baj, ha lenne egy programozható kimenete ami egy szintén beállítható értéknél jelzést ad.

Magamtól én ilyet az életben nem tudnék megírni, de ha lennének hasonló mintpéldák akkaor talán azon a nyomon el tudnék indulni.

Mindegy, hogy PIC vagy Atmel, egyiket sem szeretem. :)

Egyébként meglepően jó áron lehet már venni ilyesmi agyonkofigurálhatóü multifunkciós számlálókat.
De ugye az építés örömei és kínjai vonóbbak.

000000000

talán még dc áram szabályzásal szénkefés motor arol is megy könyebb meghajtást épiteni dc áramhoz és kitöltési tényezöt szabályozni....
fázis hasitásu szabályzás nyomaték töredék lesz...