Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Jaaa...

Idézet az adatlapból.

Enable Input ( ̄E ̄ ̄N ̄ ̄A ̄ ̄B ̄ ̄L ̄ ̄E ̄). This input turns on or off all of the FET outputs. When set to a logic high, the outputs are disabled. When set to a logic low, the internal control enables the outputs
as required. The translator inputs STEP, DIR, and MSx, as well as the internal sequencing logic, all remain active, independent of the  ̄E ̄ ̄N ̄ ̄A ̄ ̄B ̄ ̄L ̄ ̄E ̄ input state.

Hézagos angol tudásom alapján, ezek szerint én +5V-ra kötném.
Mivel negált bemenet ezért ha nem kötsz rá semmit akkor mennie kell a vezérlőnek.

ggdr57dg

Ez biztos? A negált ENABLE GND-re kötendő (még TTL korszakból)
Egyébként amit idéztél, az alapján ha H szintre van kötve (When set to a logic high) a kimenetek tiltottak (the outputs are disabled)
Vagyis az ENABLE bemenetet L szintre kötném (GND)

Révész Richárd

Attól, hogy negált még nem azt jelenti, hogy GND-re kell kötni.
A GND mitől lesz "H"?
Vagyis ha + 5V-ot kap akkor tiltja a működést, ha semmit akkor engedi.
Szerintem.

xfg6v697j

Tahát enabled üresen hagyva jó.

De mivan a reset,és a sleep bemenetekkel.

KBalázs

Egy logikai kapunak, tekinthetjük a motorvezérlő IC bemenetét is annak, nem illik szabadon lógva hagyni, kivéve ha szívatni akarjuk magunkat.  
Mikrovezérlőkön legtöbbször programozható hogy legyen felhúzó, esetleg lehúzó ellenállás, ez a nyák-topológiát egyszerűsíti, spórolhatunk vele alkatrészt is, De itt kizárólag a microstep bemenetre írja hogy belsô lehúzó ellenállás van, tehát az ENABLE jelre valamit adni kell, nem lóghat a semmibe. Lehet hogy ezt az ellenállást már rászerelték magára az öcsipanelre amire fel van forrasztva.

xfg6v697j

Rendben,és mi van a másik két bemenettel?

Révész Richárd

Révész Richárd

Az adatlap szerint csak a sleep-re kell egy 5k lehúzó.
De mindenki nézze meg az adatlapot.

ANTAL GÁBOR

Ricsi! Te idézted én csak ide írom :
"When set to a logic high, the outputs are disabled.  Vagyis  H teszünk  ( a bemenetre ) akkor a( fetes )  kimenetek  TILTOTTAK  lesznek
(disabled ).  Ergó ha azt akarjuk hogy működjön akkor GND re kell tenni .  Ha lóg akkor alapból tiltott ( mert biztosan fel van húzva )  

KBalázs

A stepstick kapcsolási rajza szerint van ráforrasztva egy 100K a GND felé, tehát ha üresen van akkor le van húzva.

ANTAL GÁBOR

Akkor van egy adatlap ami az Ic ről szól ( és gondolom ez lett kimásolva )  és van egy Ic amit beforrasztottak egy nyákba és ott ( viszonylag nagy impedanciával)  már lehúzták a GND re

ggdr57dg

Nem akarom ragozni, már minden le lett írva, csak hét végén nem kerültem gép elé.
Arra reagáltam, amit írtál és idéztél a #17611-ben. Az alapján - hogy engedélyezettek legyenek a kimenetek - az ENABLE GND-re kötendő. Az, hogy ezt egy kész nyákon esetleg megoldották egy lehúzó ellenállással, egy más kérdés.

dezso74

Sziasztok!  
Van valakinek TB6600-as léptetőmotor vezérlő IC-hez kapcsolása?  
Előre is köszönöm!  
Üdv: Dezső

kaqkk007

A hobbielektronikán már feltettem neked...

dezso74

Tisztelt Kaqkk!
Köszönöm szépen a segítséged!!!
Szép napot!!!!
Dezső