Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Bármikor felvehetik, de cnc mellékhajtásként, hosszú perceken keresztül, mikor fogják?
A három darab háromamperes motor összesen kilenc amper terhelőáramot jelentene a tápegységnek, (Amit két darab, párhuzamosan kötött, egyforma, négy és fél amper terhelhetőségű trafó kiszolgál.) ha mindhárom motor egyszerre, maximális terheléssel járna.
Szinte sosem fordul elő, vagy csak pillanatokra. Ezért lehet 2/3 egyidejűséggel számolni.
Akkor két egyforma 4,5A terhelhetőségű trafó párhuzamosan járatva (9A), egyetlen egyenirányító híddal és egy darab 20 000uF 50V puffer kondenzátorral (meg pár járulékos alkatrésszel) kiszolgálja a három motort, úgy hogy a trafók nem lesznek túlterhelve.

Viszont, (ha jók az adataid) akkor a 100VA teljesítményű trafóid 4,5A terhelhetőséggel kb. 22V szekunder feszültséget szolgáltatnak, abból lesz kb. 30V egyenfeszültség.
Hogy ez a feszültség elég lesz-e ahhoz, hogy a motorvezérlők a motorjaidat elég sebességgel forgassák, az egy következő kérdés.

b4nm7gjvr

Főleg ha hozzátesszük, hogy az elméleti számításon alapuló 22Vac feltételezhetően nyugalmi áram....

kaqkk007

A 22v és 100W a trafó adattáblájáról leolvasott érték , még nem mértem semmit , de kipróbálom a két feszültségben legközelebb álló trafó összekötését és meglátjuk hogyan muzsikál  [#worship]

gab27

Mivel kétutas egyenirányítóról van szó, a feszültségingadozás értéke: Vr(p-p) = I/2fC (egy kapacitással modellezve). A mellékelt példában számszerűsítve 9/2*50*0.02 = 4.5 V. Ez akkor szerinted megfelelő a DRV8825-nek és nem fogja érzékelhetően kedvezőtlenül befolyásolni a mechanikai tulajdonságokat?

g89ketty

Feszültség![#integet2]

b4nm7gjvr

000000000

Kedves elektronikai szakik. Két kérdéssel fordulnék 3ds nyomtatóhoz vettem dvr 8825 ös vezérlőt.  Olvasgattam az angol fórumon hogy be kell állítani a feszültséget . Hol kell ezt megmérni?  A léptetőmotor hybrid 1.68A . 2.8V Dc . Az x y tengelyt csak egy motor hajtja a z tengelyt 2 motor .egy csatlakozója van csak így sorba kötöttem . Ennek magasabb feszültség kell ? Ha a PC tápon az egyik 12 voltos csatira rákötök egy ventilátort .ott is sorba köthetek két ventit? Nem kell ellenállás vagy valami .

KBalázs

A léptetőmotorokat nem kötjük sorba. Csak ha nagyon indokolt (pl. a Z tengely két motorjának együtt-futása miatt), akkor kötjük párhuzamosan.
A drv motorvezérlôn nem állítunk feszültséget, csak áramot https://www.youtube.com/watch?v=zTML-MK6obM" TARGET=_fnew>itt egy bemutató videó.
Miért akarsz ventilátort sorba kötni? Két 5V ventilátort akarsz sorba kötni? Arra ott a tápegység 5V kimenete.

KBalázs

Még az is felmerült bennem, hogy a soros/párhuzamos kapcsolás fogalma összekuszálódott benned. http://tankonyv.ham.hu/A_vizsga-DJ4UF/a09/Image99.gif" TARGET=_fnew>Itt egy kép súgásnak.

000000000

Igazad van párhuzamosan . Kicsit összekavarodtam.  Nem vagyok egy elektromos zseni . Azt hiszem kicsit utána kell olvasgatni!  Köszönöm a videókat.  Mindent leírás és kép alapján állítottam össze . Mármint az elektronikát.  

000000000

Azt értem hogy ott a kimenet . És ott sem sorosan kell kötni hanem párhuzamosan most már tiszta a fogalom .nem akarok két kimenetet lefoglalni azért gondoltam hogy parhuzamosan kötöm be a két ventillátort. Csak az a kérdés hogy akkor a az áram felvétel nagyobb lesz . Azt hiszem kell venni általános iskolás könyveket felidézni a dolgokat .:) szóval akkor úgy alitsam be hogy 0.7 Legyen mindegyik és akkor jó lesz ?

000000000

Nem szeretném túlterhelni a tápot.  Vagy le ègetni. Még jó hogy vannak képek az össze szereleshez úgy csináltam eddig minden ilyet ami elektronika .és a hütőbordát mivel tudom odaragaszatni ? Van hőálló ragasztóm de én raktam egy kis hővezető pasztát alá de nem ragadt oda rendesen

b4nm7gjvr

Nem akarlak megbántani isten őrizz, de nem kéne odaadnod elektronikába jártasnak és rakja össze...még bajod lesz a végén...

000000000

Szokott lenni segítségem . Csak most nem elérhető. Nem nagyon szoktam kokányolni. Csak olyat csinálok meg amit tisztán látok illetve van pontos leírás . Igazad van én gépész vagyok nem villamos szakember nem akarom hogy agyonvágjo. . Ameddig meg volt a cnc gépem járt ide hozzám egy villamos szaki ha olyan volt.a gépet már eladtam a nyomtató maradt meg egy zsák felesleges lapka .megyek külföldre nagyon nem tudok vele mit csinálni vagy belefér a kocsiba vagy nem . Kicsit még csinálgatnám mert most nincs munkám és sok a szabad időm :) gondolom itt van szaki aki szépen el tudja magyarázni . De Köszönöm az óvaintést

Szalai György

Sosem volt DRV8825 vezérlőm, ezért megnéztem mit ír a gyártó.
Úgy látom, hogy nem nagyon vág ez egybe azzal az elképzeléseddel, hogy megadd a motoroknak a 3A áramot.
Igaz, lehet ugyan használni akár 45 volt feszültségig, de alatta egy sorral azt írja, hogy inkább csak 2,5 amper 24 volt feszültségen, 25 C fok hőmérséklet mellett.
(Nyári 30 fok környezeti hőmérsékleten a 25 fok IC hőmérsékletet tartani, ez sem egyszerű.)

Így a három motor már csak 3x2,5A terhelést jelenthet a tápegység számára, teljes meghajtással, 100% egyidejűséggel is.
Akkor a kétharmados egyidejűséggel számolva már majdnem egyetlen trafóról is eljárhatnak a motorok.