Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

kb 2 hete rendeltem az ebayról 2 db  TS118-3 szenzort . Már nagyon várom ..  . Eléggé kitisztult már a kép-köszönhetően Kalacinak - de még mindig vannak tisztázatlan dolgok .Pl  a mai napig nem tudom  hogyan oldják meg a 600C fokos tárgy hőmérsékletének a megmérését egy 225C fokra kifejlesztett szenzorral ? )

Rabb Ferenc

Talán egy optikai előtéttel. Vagy sehogy, pl úgy mint az 1,6W-os lézerdiódát 3,5W-al hajtva :))

svejk

A #17580-ban teljesen másról van szó.

Amit Te írsz valóban működik azt használja ki, hogy a 2-es lábon szinte állandó áram folyik mindig.
De stabilitás szempontjából előnyösebb a kimenetről visszacsatolt feszültségosztóval megemelni a 2-es lábat.

Egyébként a #17580 első ábráját kiegészítve még egy tranyóval és ellenállattal rövidzárbiztossá is tehető az áramkör bizonyos korlátokkal  
Persze ezek jobbára csak mind kényszermegoldások szombat délutánra amikor már minden bolt bezárt.

g89ketty

Szó szerint a 17588. Nézz utána az L 200-as IC-nek. Próbára kűldök. Üdv:GS

000000000

optika nélkül használhatatlan a pontos mérés maga a szenzor nem sokra használhat maga kis környezetébe....
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.567.7260&rep=rep1&type=pdf
tényleg érdemes egy olcso méröböl kitermeni az egész optikai rész ugy olcsobb...

ANTAL GÁBOR

Szia ! Köszi a sok jó tanácsot . Küldtem egy levelet a leveleződre . nézz utána nehogy a spamba kerüljön

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!
Rabb Ferenc: a rosszabb hatásfokon csak azt értettem hogy amíg az egyikben csak a teljesítmény tranyó fűt, addig a másikban a teljesítmény tranyó + a sab ic-is.

svejk: én megépítettem a napokban mindkettő kapcsolást, mindkettőt beterheltem 6A-al nagyon stabilak voltak, csak az első kapcsolási rajz orrba-szájba fűtött míg a másodiknál csak a kettő tranyó, a stab ic nem, azt mondod ha engem nem zavar hogy kb 1V kevesebb lesz a feszültségem a kimenetem stab feszültségéhez képest akkor ez a kapcsolás szerinted hosszútávon is megállná a helyét?

Geszti Sándor: nagyon szépen köszönöm a felajánlásodat, de inkább szeretnék a fapados megoldásnál maradni ha az hosszútávon is megállja a helyét.

Rabb Ferenc

Energia nem vész el, és nem keletkezik a semmiből. Azonos bemeneti és kimeneti paraméterek (feszültség és áram) esetén mindkettő pontosan azonos hatásfokú.

Az már más kérdés, hogy a két különböző kapcsolásból adódóan melyik alkatrész(ek) fog(nak) többet vagy kevesebbet disszipálni, de az összegük azonos lesz.

A második kapcsolásban eggyel több nagy méretű TO247-es tokozású "fűtőtest" van. Így azok kevésbé melegszenek a nagyobb hőátadó felület miatt. Ez kétségkívül előny, de a veszteségi teljesítményt nem befolyásolja

svejk

Ha a kívánt paraméterek megengedik természetesen mindkettő jó.

Az elsőnél az R1 ellenállás növelésével lehet valamelyest csökkenteni a stab. IC áramát, most úgy 70 mA lehet, tehát 30 V bemenőnél 1,26 W.
Túl nagy nem lehet az ellenállás mert a 78xx sorozatnak a 2-es lábon a nyugalmi árama is jelentős úgy 20 mA körül mozog és emiatt ki lehet esni a tranzisztor munkapontjából.
(ide célszerű lenne az LM317, melynek nyugalmi árama csupán pár mA)

De egyébként a stab IC-t mindenféleképpen az áteresztő tranyó val egy hűtőbordára kell szerelni, mert csak így tudja az IC hővédelme ellátni a feladatát túlterheléskor.
(egy helyre szerelve az IC a tranyó melegét is észleli)
Ergo nincs jelentősége mennyire melegszik az IC.

Kelepeisz Lajos

Köszönöm a válaszokat, most már kerek a dolog.

xfg6v697j

Sziasztok
http://www.ebay.com/itm/5pcs-A4988-StepStick-Pololu-Stepper-Driver-Module-Heatsink-for-RepRap-3D-Ramps-/331706970819?hash=item4d3b46b2c3:g:TrQAAOSweuxWRbbT" TARGET=_fnew>Ennél a léptetővezérlőnékl,hova kössem a sleep,reset,enabled, bemeneteket,hogy működjön?

Révész Richárd

Ha megfordítod látni fogod:)

A másik oldalára rá van szitázva.

xfg6v697j

Félreérthető voltam ezek szerint.
Az a kérdés,hogy GND-re,vagy +5V-ra.