Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

De ha egyenárammal fékez, akkor mi egyenirányítja a váltó feszt, semmi komoly dióda nincs rajta, hacsak ott az az álló To220 tokozású, egy nagy áramú dióda.[#fejvakaras]

g89ketty

Valószínü hogy azonos feladatu a két panel. A rajzolt panel akkor hatásos amikor a mágneskapcsoló elenged (41-42) és csak egy rövid időre mert a rajta lévő fázist vagy nullát értelmetlen bárhová is kapcsolni. A fényképezett panel komolyabb, áramot és időt lehet állítani. Valószinü szabályozott félhullámu (egyen) fesszel fékez. Szivesen visrosszajzolnám mindkét panelt.

Kelepeisz Lajos

Majd ha egyszer ismét szét kell dobni a gép kapcsolóját akkor kirajzolom a panelt amit le tudok próbálni egy motoron.

jani300

Ezt jó hogy csak most látom :)
Nem láttam, még ilyesmit , érdekes .
Tiszta szerencse hogy nem nagyon van időm bogarászni a rajzot , mert tuti hogy belekotyognék ... :)

g89ketty

hostya

[#eljen][#worship]
Kár hogy © Kelepeisz Lajos nem érti..

g89ketty

Én sem értem, hogy a trafólemezből (lágy mágneses anyag) készült, váltóárammal gerjesztett forgórészben milyen mágnesesség marad? Ezeket a motorokat egyenárammal fékezik, rövid ideig az üzemi áram többszörösével is. Mintha már lett volna erről szó itt a fórumon.

hostya

Én sem értettem, amíg ki nem próbáltam..:)
Próbáld ki..! [#wave]

Az egyenáramú fékezés (is) egy hatásos fékezés, -azt is ismerem-  de ebben az esetben nem arról van szó..

hostya

"Én sem értem, hogy a trafólemezből (lágy mágneses anyag) készült, váltóárammal gerjesztett forgórészben milyen mágnesesség marad?"

Pedig bizony hogy marad..!  :)

Ha nem maradna, akkor az állórészre kapcsolt egyen(DC) fesz/áram is hatástalan lenne...

Rabb Ferenc

Egy azért így nem teljesen kerek: az állórészre kapcsolt egyenfesz által létrehozott mágnesteret a forgórész hornyaiban lévő rudak metszik. A benne indukált feszültség a rövidre záró gyűrűkön át hajt át jelentős áramot.

hostya

Igen.  
Valóban így van.  
Köszönöm a kiigazítást.

kaqkk007

Épülő félben van az új gépem , azt kérdezném a hozzáértő kollégáktól , hogy mi a jobb megoldás a tápegység tekintetében : 1 nagy mondjuk 15A os trafó a 3db 3A os steppernek  vagy 3db külön 100w os kb 4,5A os trafó egyenirányítóval pufferkondikkal ? Ez utóbbihoz volna is anyagom a helyfoglalás sem lényeges (úgy tervezném a dobozt)Vagy egyenértékű a két megoldás ?

g89ketty

Az egyenáramnak akkor van hatása ha mozog a forgórész. A forgórészben indukált áram a forgásiránnyal ellentétes irányu erőt hoz létre. Lásd a 17512.

hostya

Igen,  így van és már beláttam a tévedésem... #17513
Mea culpa... [#wave]

g89ketty