Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ajpwg6jrn

Ma friss fejjel ismét átgondoltam. (Egyik opció, mikrokontrollerrel megoldani. Számlálóval számolni a jeleket és egy PWM kimenetet annak függvényében állítani, hogy adott idő alatt volt-e elég impulzus.) Másik megoldás pl.: LM2917-tel az impulzusok számával arányos feszültségjelet előállítani, és ezt a feszültjégjelet összehasonlítani az alapjellel (beállított érték) ellentétesen szabályozni a kimeneti feszültséget. (Esetleg egy 555-össel ebből még PWM jelet lehet előállítani és akkor nem kell tranzisztorral elfűteni a fölösleges teljesítményt. (A tartalékot)

ajpwg6jrn

Ezt érdemes lenne kipróbálni: http://electronicdesign.com/analog/use-pwm-maintain-motor-speed-and-phase-while-eliminating-loop-filter" TARGET=_fnew>Precíz fordulatszámtartó elektronika (uC nélkül)
Ha esetleg megépíted, engem is avass be. :)

guliver83

Nekem ami jelenleg van tökéletesen működik gond nélkül. Olyan 500-600 Wattos lehet a motor és gond nélkül szabályozza nincs is ezzel gond.
Csak most csinálok egy másik elektronikát és lesz egy más motor is amin jelenleg még nincs semmi jeladó és arra gondolatom, hogy egyszerűbb lenne egy Rés-Opto vagy Hall jeladó.
Amilyen infókat kaptam eddig, egy pár ismerőstől úgy néz ki, hogy sokkal jobb a Tachogenerátor.
Vagy kellene egy új elektronika ami tudja a nyomatéktartást valamilyen visszacsatolással.
A nagyobb motor ami akarok használni az 1,5kw DC motor.

guliver83

Ezt már láttam, de még nem építettem meg.
Össze kellene egy próbapanelon rakni és kiderül mennyire jó.

ajpwg6jrn

Mivel PLL-lel van megoldva, emiatt az alapjel függvényében egész stabilan megtartja a kimeneti jelet. Vagyis az alapjel stabilitásától függ és hogy mennyi tartalékot hagysz neki. (Érdemes valami túláram védelmet is biztosítani, mivel a működéséből adódóan megpróbálja a teljes tartalékot felhasználni, ah megterheled. Vagyis ha mondjuk beragadna valahogy a maró, akkor akkora áramot fog ráengedni, amit a tápja bír.) A szövegben ezt említi: "The circuit works well from 30 to 150 Hz. For speeds that are greater than 70 Hz, the speed deviation is within 0.02%" Az alapjel előállítása pedig lehet 555-tel vagy egy sima 2 tranzisztoros astabil multivibrátorral vagy uC-rel is. (Ekkor már a fordulatszámot is ki lehetne íratni.)

guliver83

Ha van kedved megrajzolhatod a tuti kapcsolást :)

ajpwg6jrn

Igazából csak össze kell ollózni a netről. (Én lusta vagyok az ilyenekre. Kézzel és painttal nem szeretek.) Altiumban meg elég egész nap dolgozni.
Szóval a neten keress egy 555-tel felépített astabil multivibrátort, az fogja adni az alapjelet. Az 555-ös kimeneti jelét be kell vezetni az itteni kapcsolás ref in bemenetébe és készen is van. :)

ajpwg6jrn

Közben én felvetnék egy másik kérdést. (Mivel a Hobbielektronika fórum szintje eléggé kezd alacsonyra süllyedni, ezért inkább itt kérdeznék.)
Tud valaki olyan olcsó invertert, ami pici 56V DC-ről is működik és pár 100mA-es terhelhetőségű a kimeneti feszültsége. (5-10V AC) És a legfontosabb hogy galvanikusan leválaszt. (Az 56V DC lehet kevesebb is, az még megoldható.)

nyiszi

SMD ellenállásba léteznek 1Mohm feletti értékek?

s7manbs8

nyiszi

És mekkora a legnagyobb érték amit ha megrendelek akkor van is?
Nem kell csak most csinálom az SMD tartómat és a feliratok miatt kérdem.

s7manbs8

10M van tuti, de lehet nagyobb is. Belenézhetsz a lomex.hu webáruházban pl, ellenállások.

Csuhás

Az 1M fölöttiek már ritkák 10M felett pedig csak igazán elvétve használnak ellenállásokat.

s7manbs8