Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Az jó megoldás. [#eljen]

szpeet

OK! Előre is köszönöm!

g89ketty

A könyvgyűjteményt megkaptam "somma" társunktól DVD-n. Mégegyszer köszönöm "Amatőr"-nek és "somma"-nak a segítséget. Üdv:GS

9a43swpp

70 év, és a szerző halálától kell számítani...

s7manbs8

Akkor még kicsit várni kell ... :)

000000000

Van egy elektromágneses kopogtatóm. Sima trafó, rákötve közvetlen a 230 voltra.  
Azt írja a bolti papírja, hogy 6 ezret koppant.  
Hogy jön ki ez a 6 ezer?
A hálózat ugye 50 Hz.
,,,,,,,,,,,,,,,

Másik kérdés:  
Hogyan lehetne ezt a trafót 2 – 300 Hz vel hajtani?
Mivel ha jól tudom, frekiváltó nem használható a trafóhoz?

Vagy lehet e, vagy tud valaki áramkört készíteni hozzá?
Legjobb lenne, ha egyenáramot adna a trafóra, pólusváltogatással.  

Csuhás

Gondolom percenként 6000 koppintás, azaz másodpercenként 100 ami logikus is hiszen az 50Hz szinusz mindkét félhulláma vonzani fogja az elektromágnes a vasmagot.
Hajthatod szerintem dc tápról trafó nélkül egy fettel kapcsolgatva rá az áramot. Vezérlésre elég egy 555

000000000

Köszi.
Ha mindkét félhullám vonzást okoz, akkor valóban kijön a 6 ezres .

Az is megoldható lenne, hogy váltogassa az elektromágnesre menő pólusokat?  
A cél az lenne, hogy mindkét irányba a mágneses erő húzza. Ne rúgó tolja vissza.  

Vajon, milyen frekivel lehetne az 555 –el vezérelni a kapcsoltatást.  

fpd0kbd4

Szia!

Van egy rezgőadagoló meghajtóm,lehet hogy ez pont megfelelne a célodra. Typ: RM7-PL Típus alapján találsz róla infót. 24V 6A 200Hz -et tud.

000000000

Köszi!  
Érdekel. Estefelé tudok utána nézni. Addig is írhatsz levelet.  

ANTAL GÁBOR

Vettem egy DC DC up konvertert ( Kínai de tetszik ) A vezérlő IC : UC3843  . Ez egy félhíd kimenetű PWM controller  ami közel 100% os duty cycle -t  tud. Az Ic áram és fesz visszacsatolással rendelkezik és van benne under voltage lockout is .. CSAK : kb 1985 ös fejlesztés  .
 Ki tud jobbat ?  ( jó lenne ha nem 1 V kellene az áram érzékeléshez )  

A többi paraméter ( is )  fontos  
félhíd kimenet  a korrekt FET meghajtáshoz  
(min  1 A output )  
min 97 % duty cycle  
UV lock  
U feedback  
I sense

etc77f5nr

Üdv. Lézerhez szeretnék egy tápot építeni IP323K-12 TO3-as tokozású feszültség stabilizátorral. A gépben 2db 12V 300VA-es toroid van sorbakötve, és az egyik 12V-os leágazásról adnám a betápot a stab IC-nek. Ezekről a toroidokról megy a vezérlés (TB6560). A felépítés úgy nézneki, hogy 12Vbe->graetz->100uF35V elektrolit 100nF kerámia->ip323k-12Vstab ic->100nF kerámi 1000uF 35V elektrolit és ez menne a lézer vezérlésre. Kérdés az, hogy ez a táp így, hogy a vezérlés is a toroidokról megy mennyire lesz zajos, ami ugye nem tesz jót a diódának.

guliver83

Szeretnék egy kis segítséget kérni elektronika ügyben.
Van egy DC motor és a tengelyén van egy tachogenerátor és ennek van egy vezérlője is ami tudja a nyomatéktartást kisebb fordulaton is .
Hogy tudnám én kiváltani a tachogenerátort például egy RÉS-Opto val vagy valami hall jeladóval.  

ajpwg6jrn

Szia!
Valami mikrokontrolleres szabályozóval. (PID lenne a legjobb, de egy P is elég.)
Most én is épp egy ilyen fejlesztésébe kezdek. (Neked mekkora feszültségű és teljesítményű a motorod?) A tachogenerátorral amúgy sokkal egyszerűbb megoldani analóg módon. (Lehet még én is annál maradok.) Mivel csak egy referencia értékhez (Főorsó fordulatszám alapjel, potenciométer vagy PWM kimenet) kell szabályozni a kimenetet. Vagyis kell egy PWM-es motorvezérlő, aminek van egy analóg bemenete. (Lerajzolom majd valamikor.) De ha írsz egy emailt, akkor tudok segíteni.

ajpwg6jrn

Este van már. A második fele kimaradt. Vagyis folytatnám a korábbit.  
És kell még egy jelösszehasonlító áramkör, ami szabályozza a kimenetet. (Egy rajz többet mond 1000 szónál. Inkább majd lerajzolom.)