Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Csak akkor lazsálhatsz, ha a rádió nyugalmi áramfelvétele 3,8 - 4,2 mA!

s7manbs8

Hagy zabálja az elemeket, majd töltöm a napkollektoros stirling motorral. :)

9pk59nuy

6nxdinzyn

Kérdés . Nem gravírozásra kéne... Ha 10 db lézerdiódát akarok működtetni /legyenek 5mw darabonként/ ,akkor mindegyiknek külön meghajtó /driver/ szükségeltetik.Vagy esetleg van olyan megoldás,hogy egy meghajtó működtesse az egészet.

000000000

Mindegyiknek külön külön áramgenerátor kell mivel ezek is félvezetők és gyártásnál nem mind sikerül pontosan ugyanolyanra.

6nxdinzyn

Köszönöm a választ

9a43swpp

Hát lehet sorba is kötni őket, feltéve, hogy ugyanakkora árammal akarod mindet hajtani, teljesen együtt akarod őket kapcsolgatni (vagy  egyáltalán nem akarod kapcsolgatni), és persze megvan az ehhez szükséges feszültségforrásod is (a feszültségek ugye összeadódnak).

000000000

Na igen, ha bírja az áramgenerátor feszültséggel, azt is tedd hozzá !  

9a43swpp

Igen, pont ezt írtam a végében...

000000000

Na ezt meg hogy nem vettem észre ?  [#nemtudom]
Ez már ilyen hóvakság lehet mivel reggel óta egy palásthegesztő gépnek csinálom a vezérlő szekrényét :)

000000000

Sziasztok,

TB6560 PIROS vezérlőhöz kaptam egy kézi távvezérlőt, mindkettőnek ANYA csatlakozója van...

meg tudná valaki mondani, hogy mi a lábkiosztása ezeknek, én ha kicserélem a kézivezérlő csatiját, működik-e?

cytn7nv98

Sziasztok!

Vettem egy toroid trafót, illetve hozzá graetz hidat és puffert. Két kérdésem lenne.  
1. Láttam pár lágy indító kapcsolást, ahogy nézem meg tudnám csinálni, de nem tudom megfelelne-e. http://www.hobbyelektronika.info.hu/?page_id=346" TARGET=_fnew>Egyik oldal azt írja 300-400VA-ig használható, míg http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=MGOv8te7QZ" TARGET=_fnew>egy másik 2kW-ig ajánlja használatra. Melyik áll közelebb a valósághoz, illetve mennyibe kerülhet egy ilyen kapcsolás készen (pár forint spórolásért nem állnék neki). Másik kérdésem, hogy ha két különböző graetz hidam van és párhuzamosan kötném, akkor nem okoz problémát? (visszább olvasva sokan 2 hidat használnak)... a kimeneti oldalt lehet közösíteni és hol (graetz után közvetlen, kondi után stb.) A trafó 560VA-es, de ha elkészül a gép lehet cserélem egy erősebbre. Így a lágyindítónak kb 800VA-es trafót kellene üzemszerűen ellátnia.  A két graetz 50A 800V, illetve 35A 400V. Mekkora bordára tehetem őket?
AM882-es vezérlőt fognak hajtani 4db, max 4A-es motorokkal (4Nm-es lesz a max ha kellene). Itt hogy kell kiszámolni az áram igényét a vezérlőnek? Mintha 50-70%-ot olvastam volna valahol, de a bemeneti oldal max 80V-os a motorok pedig 3-4V-osak. Úgy kell méretezni mint pl trafóknál pri /sec oldalon, vagy itt másképp működik és a motor áramfelvétele a 80V-os betáp oldalon is jelen van?
Egyéb elektronikát érdemes még beletenni a tápegységhez? (zavarszűrő pl)... egy ismerősöm annyit mondott, hogy kész elektronikát kell megvizsgálni és ahhoz gyártani zavarszűrőt, mert anélkül lehet 2-3 féle után sem lesz tökéletes az eredmény és oszcilloszkóp kell hozzá. (igaz Ő nem kispályás és hobbi gépeken dolgozik)
Kösz a válaszokat előre is!

000000000

4000Ft körül láttam ilyen épített lágyindítókat valahol. Én kW-okig használtam ezt a kapcsolást. Egyébként elég egy graetz híd is, 50A-est még hűteni sem kell. Más felől pedig én nem párhuzamosítanám őket.

000000000

Ebben a lágy indító kapcsolásban főleg a relé terhelhetősége szab határ.
Az ellenállásokon keresztül felmágnesezi a vasat aztán kapcsolja rá a teljes áramot.
Például pont ma játszottam egy MSD542-es vezérlővel és labor tápról hajtva  1 amper motor áramra beállítva a legdurvább amit sikerült kicsikarni belőle 350 mA volt.
De ha nem hiszel nekem próbáld ki, az AM vezérlő is a beállított motoráramok max felét veszi fel.  
És egyszerre úgysem fog minden motor menni, főleg nem maximális áramfelvétellel.  

cytn7nv98

Köszi!
Erre voltam kíváncsi, akkor lehet 50%-al kalkulálni tápegységnél pl. 4A-es motoroknál 2A-el kalkulálva 8A-t számolok és így ~50V-os toroidból elég lenne pl egy 400-as, de a puffer után ez 70V lenne, így viszont 560VA-es érték jön ki, melyikkel számoljak? (gondolom egy 500VA-es elvinne 4db 4Nm-es motort könnyedén, vagy hagyjak egy kis többletet?
Más megoldás lenne a lágy indításra? Gondolom pár évet csak kibírnak ezek a relék? Agyalok azon is hogy lehetne módosítani a kapcsolást, mert így amíg megy a gép a relének behúzva kell lennie ha jól értelmezem. Fizikai kapcsoló is jó lehet gondolom, de nem tudom mennyire tesz jót a vezérlőnek, ha pl egy nyomógombot megnyomva az ellenállásokon keresztül kapna áramot, vagy egy időrelével hogy csak akkor húzna be amikor indítom a gépet... rá 3-4sec múlva elejtene és a nyitó érintkezőn kapná az áramot a gép amíg üzemszerűen menne... vagy egy nagyon rövid ideig ilyenkor indításnál a nyitó érintkezőn is mehet áram (bekapcsoláskor amíg az érintkező behúzáskor elindul a záró érintkező felé).. ehh inkább megyek tapogatok itthon. Holnaptól elolvasom a topikot, csak már kezd zsongani a fejem. [#circling]