Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok . Látom lágy indító a téma . Valakinek lenne ötlete hogyan oldjam meg a lágy indítást a régi nagy sarokcsiszolómon úgy , hogy egy hosszabbító végén lévő aljzatban lenne a lágy indító ? A sarokcsiszoló 2 eres vezetékét nem cserélném és a kapcsoló is maradjon az eredeti .

jani300

Olyan helyen ahol kicsi volt az automata , és induláskor levágta a nagy sarokcsiszoló ,sorba kötöttem vele egy 1kw körüli fojtó trafót .
Ideiglenes megoldásként működött .

000000000

Nem , köszönöm  - a gépeket hajtását akarom kímélni - "automatám" van bőven . Több sarokcsiszolóm is van amin nincs lágy indítás ezért is szeretném a hosszabbító végére ami érzékelné az indítást ( valószínűleg itt is egy reed relé lesz a megoldás ) . Amelyikben van az meg túl bonyolult - lágy indítás , fordulat szabályozós , fordulatszám figyelős . Nekem egy egyszerű , praktikus megoldás kellene .Talán a reed relé lesz a figyelő ami már a lágy indítás áramára is kapcsol és ezt kombinálnám a általános lágy indító elektronikával  .

hostya

Hasonló problémája volt az egykori borász szomszédomnak is, aki nem tudta elindítani a 2,2kW-os nagynyomású mosóját kint a pincében (230V 10A).
Szintén csak ideiglenes megoldásként, egy tescos narancs sárga 20m-es lengő (nem dobra tekert)hosszabítón keresztül elindult, és működött.
Azután az ideiglenes megoldás "végleges" maradt... ;)  

000000000

Ezen én már 30 éve túl vagyok .Írtam , hogy "automatám van bőven"  azaz 3x25 A . Akkor érthetőbb leszek . Van több régi gyártású ipari  230 mm-es sarokcsiszolóm és akkor még nem építettek bele lágy indítót . Mostanában égett szét az egyiknek a kapcsolója . Cseréltem de elgondolkodtam azon , hogy jó lenne egy lágy indítós hosszabbító ami egyben induláskor nem ránt nagyot és kíméli a fogaskerekeket is . Egy külön erre a célra használt hosszabbítóval (azaz annak végén lágy indítóval ) bármelyiket tudnám használni .Van 20 db hosszabbítóm - egyet erre használnák csak . De inkább megoldom az idő alatt míg ütögettem állandóan ezt a klaviatúrát mert látom nem fogják már megérteni mit is akarok .

jani300

etc77f5nr

Ezek a relék nagyon sokat bírnak hosszú üzemben. Nem azzal van baj, hogy behúzva kell maradniuk, hanem magával a behúzással, ahol összetudnak égni az érintkezők. Én 2db toroidot indítok egy időkapcsolóval és egy 5W-os ellenállattal. Az időzítő legalább 10éves, ha nem több. Tehát a relék bírják, de ha foglalatba teszed, akkor 3mp a csere esetleges hibánál. Pl Finder.

B.Zoltán

Nekem is ugyan ez a gondom, hogy a nagy flexem ne essen szét idő előtt.
Itt egy kapcsolás triakkal is jó azt mondják.
Én próbaképpen megcsinálom legfeljebb át lesz programozva.
Én is úgy szeretném ahogy írod ,hogy ne keljen a berendezésekhez nyúlni , és minden bekapcsoláskor lágy indítson.

De ezt a kapcsolást még ki kell egészíteni egy áramfigyelővel, hogy akkor indítsa a lágy indítást, ha a berendezést bekapcsolom.
http://users.atw.hu/majki/elektro/mcu/project/power_control/power_control.htm" TARGET=_fnew>LINK

000000000

Én egyszerűen oldom meg - pár menet a főáramkörbe , a menettek közzé egy kis reed relé ami kapcsolná a "graetz-tápot" (24 V , és itt az eredeti lágy indító rajzára gondolj ) és az időzítés onnan indul és míg üzemel a motor addig a kis reed bekapcsolva marad . A lényeg , hogy a reed már a lágy indítás áramára is kapcsoljon . Lerajzolni nem akarom de talán érthető .

lacata

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni a következő problémára.
Van egy Tb 6560 -as 5 tengelyes kínai kék vezérlőm. Az ötödik tengely nem megy.
Tartóáram van, a lapon lévő led jelzi a léptetési szándékot, de a motor meg se moccan.
Mi lehet a hiba?

Köszönöm előre is az ötleteket/tanácsokat..
Teljes körű cnc megmunkálás,
3D nyomtatás,
Plazmavágás, cső és zártszelvények
áthatás vágása

4ybj8h3c8

A szemmelverésen felül milyen eszközeid vannak a hiba detektálására?

lacata

Kísérletezés.
Több motort is kipróbáltam, mindegyikkel ugyan az a probléma.
Tartóáram van, kézzel nem tudom forgatni a motort, kellemesen cicereg, pinek jók, a visszajelző led visszajelez léptetésnél.
De forogni nem forog.
Próbáltam levenni róla az átkot, de sajnos nem vagyok boszorka. :)
Még esetleg a ráolvasással próbálkozok. :)
3D nyomtatás,
áthatás vágása

4ybj8h3c8

Műszer nélkül macerás lesz. Nézd át alaposan a panelt egy nagyítóval, keress szakadást, hibás forrasztást.

lacata

oké rendben.

Köszi a tanácsot.
3D nyomtatás,
áthatás vágása

4ybj8h3c8

Itt is, és a köböltagy fórumain is írták már páran, a TB alatt nézd meg a pasztázást, de jobban jársz ha alapból kensz alá egy adagot.
Nem túl elegáns megoldás, de ha fogsz egy ledet egy 10K körüli ellenállással, akkor nagyjából végig tudod nézni vele a jelutat.