Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

cytn7nv98

Köszi a megerősítést!
Néztem a servo pakkot, de nem merek beleugrani mielőtt kész lenne a géptest és a hajtás (lehet kevés lenne az ereje, bár még nem számolgattam utána). Szíjas áttételt pedig nem akarok közbeiktatni a motor és az orsó közé áttételnek. Aztán lehet rosszul gondolom.
Mindenesetre sok sikert az eladáshoz!

xit3medzv

Léptetőmotorhoz valószínűleg nem fog kelleni áttétel, szervóhoz sem feltétlenül, de a maximális gyorsulás eléréséhez mindenképpen ajánlott. A mechanika elkészülése után sem fogod jobban "érezni" a motor igényét, előre meg kell tervezni a komplett hajtásláncot, orsó átmérővel és menetemelkedéssel, tömegekkel, akkor nem ér meglepetés és nem kell cserélgetni elemeket. A 100W-os motor garantáltan elég, ha nem gondolkozol extra tömegekben, de rábeszélni nem szeretnélek, mint írtam elfogadható választás az MSD vezérlő, de a szervó az más világ, a költségkeret és fontossági sorrendek ismeretében kell eldönteni. Ha küldesz adatokat (email), küldök méretezést.

cytn7nv98

Köszönöm!

Ment egy mail, majd ha időd engedi (valamikor jövő héten) válaszolhatnál... vasárnap az időt mással is el lehet tölteni. :)
További szép napot kívánok!

cytn7nv98

Üdv Mindenkinek!

Endrét megszabadítottam pár léptetőmotortól.
Két SM60HT65-2008AF típusú 2,1Nm-es 2,8A adattábla szerint 3,3V-os motortól, illetve egy "nagyon valószínű" SM57HT112- 3004B típusú 2,8Nm-es motortól (de ez még nem biztos, de több nema23-as 112mm-es méretben kb ennyi nyomatékkal rendlekezik) 3A-es és 4,4V-os az adatlapja szerint. A héten kipróbáljuk elvileg, de érdekelne, hogy milyen vezélrőt, tápot vegyek melléjük, ha később nagyobb léptetőre váltanék?
CNCPart írása szerint ajánlott a torroid, nem tudom, hogy most is előnyben részesítitek-e és ha igen, akkor milyet érdemes?
Vezérlőből arra gondoltam, hogy pl egy MSD 5042 elég lehet 3A (rms)-es terhelhetőséggel. 50V miatt 33V-os torroid kellene, de hogy a 4,2A maxot ki tudjam préselni esetleges motorcsere esetén majd 4-5 év múlva akkor a három motrohoz három táp is kellene. Y tengelyt egy erősebb vezérlő mozgatná pl 50-56-os MSDD. Nem baj, ha keverve van az MSD és MSDD vezérlő... ebben az árban lassan Leadshine 882-t kapni, ha meg legalább két trafó kellene akkor elég drága móka lesz ez léptetőmotorral is. TB-s egybepanelt "dolgozó" mérnök ismerősöm sem ajánlja, bár Ő nem a technikai paraméterei miatt.  
Jól sejtem, hogy 2x 4,2A-es és 1x5,6A-es vezérlőhöz illene 50V-ra méretezve 3db 300VA-es 33V-os trafó és mellé egyenirányító híd + kondi is?
Gagyi vezérlőt sem akarok, de ez így elég soknak tűnik elsőre. [#fejvakaras]
Ha jól számolom a motorvezérlő + táp 100 ezer felett van, hacsak nem számoltam valamit nagyon elfele..  
Esetleg rosszul gondolom?
Ti milyen vezérlőt ajánlotok és milyen tápot?
Nem akarok spórolni, mert ha ennyibe kerül akkor ennyi lesz, csak később épül meg, vagy AC servora előbb váltok. [#vigyor]

designr

Szia.Holnap küldök pár képet..vannak vezérlőim aminek ac 48V kell..nagy léptetőkhöz is jó..8,7Nm-es motorokat hajtott..Tápegységnek meg..persze megvehetsz pár uj toroidot..stb..határ a csillagos ég..de meglepődsz..elég lenne neked pl egy 48V biztonsági transzformátor..egyenirányítva szűrve..Én hajtottam már 4 db DM860-at..egy szűrt egyenirányított gagyi hegesztő transzformátorról..igaz ez szélsőséges példa..Adok veszekben valaki nemrég hírdetett 48v..1kw tápegységet..25A..bármire elég..azt hiszem 9 ezer ft..keress rá..Egy tápegységgel anyagilag biztosan jobban jársz.Én kezdeti időkben mikor próbálkoztam egy 2KW állítható toroid trafóról hajtottam..mire kiderült mi mire elég..különféle motorok..stb.

jani300

Szia ! Csak kíváncsiságból , küldenél nekem is képet a vezérlőről ? Típus , adatlap esetleg .

designr

17512,17872  adok veszek topic..itt árulnak jó áron tápegységeket..nézz rá..egyik toroid uj..27V 560w..másik nagyobb..25A  48V..persze ha nem tudod még milyen motorhoz kell..nekem is ezért kellett szabályozható..

cytn7nv98

Köszi toroidot megkérdeztem.
Várom a képeket, a tudását pár szóban leírhatnád majd a képekkel együtt. Még csak nézelődöm, de ha ígéretes rákérdek a biztonsági trafóra is.
Nem árt ha van itthon pár nagyobb súlyú alkatrész.

s7manbs8

Sokol-403 rádióban hibajelenség, hogy nagyon halkan szól csak a poti teljes hangerejénél is, akkor mit nézzek meg rajta ?

SK

Szerintem az elemet.

Motoros

Ha az elem gyenge akkor halk is meg torz is ha jól emlékszem. Ha túlvagy az elem vizsgálaton akkor a leggyakoribb:csatoló elkók kapacitásszegények a hangfokozatban. Ennek megtalálásához..ha az előfokban van a hiba akkor a harkály módszer a megfelelő azaz megkopogtatod a hanvég felöli végét és hangosan recseg de a másik végén halkan recseg akkor az a rossz.
Figyeld meg, hogy a hang az csak halk vagy torz is és halk is.... hangszóró hiba azaz megszorult..ilyenkor az áramfelvétel a hangerő szabályozód feltekerésével a kivezérlésnek megfelelően nő.
Esetleg a tranzisztorokat mérd át a teljes hangfokozaban, megvan e a kollektor fesz és a B-E nyitó fesz.

Motoros

Talán a potinál lévő elkó kapacitásszegény..ez a leggyakoribb. Köss vele paralel egy jó másik 1..2 mikrós elkót próbának.

s7manbs8

Kösz, pont erre gondoltam, hogy a kondikat kéne megnézegetni. Azok hajlamosak kiszáradni.

s7manbs8

De csak meg fog javulni valahogy úgy érzem ... :)

s7manbs8

Megjavult, a végfok előtti kondi volt gyengusz, na meg is kerestem a mai betevőt. Most jöhet a lazsálás. :)