Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Nézzük a tényeket.
A buszsofőr, aki nem ért "semmihez".
Meg itt vagy te.
Aki szintén zenész.
Komoly csapat lehettek.
Mit fejtesz vissza?
Amit írtam, azt se értetted. Pedig hétköznapi dolgok voltak.

000000000

Ha az illető buszsofőr és volános, akkor szinte biztos, hogy GPS alapú a rendszer.
Oda akarsz "korongokat" rajzolgatni?
Ki akarod rúgatni a fószert?
Már negyven évvel ezelőtt is akartak szeggel rajzolgatni a papírra. Ha komolyan utánanéztek, már akkor is bukta volt.
Ma már egy céleszköz tudja ellenőrizni a papírokat.
Szerinted, majd átsiklik a te kókálmányod az ellenőrzésen?
Ennyire ostoba még te se lehetsz.

s7manbs8

Látszik, hogy nem vagy buszsofőr. Az a cég olyan csóró, hogy nem telik neki rendes műszerre így egy pár forintos valamivel megoldják azt, hogy tudják, ki mikor ment mennyit, hogy el tudják számolni maguknak.

000000000

Ebben igazad van! Tényleg nem vagyok buszsofőr.
Annyit én is tudok, hogy a menetlevél vezetése ősidők óta kötelező. (Rendőrség KPM ellenőrzi. MN6050, MN5320)
Szintén ősidők óta a sofőrök bérét a menetlevél alapján számolják, ellenőrzik az üzemanyag norma betartását.
Szerintem, téged palira vettek.

s7manbs8

Téged is, ez az egész egy kitalált történet, direkt a te kedvedért, úgy látom te is zenész vagy csak te dupla nyakú Gibsonon játszol, közbe meg furulyázol is. :)

000000000

Komolyan mondom, bűzlesz a sz@rszagtól a nagy erőlködés miatt.
Az volt a kitalált történet, amit te két pofára zabáltál.
Sima menetírót ingyen is lehet szerezni.

Kristály Árpád

Halihóóó!

Nem értem miért nem tudjátok magatokat fékezni...

Ha valaki nem tudná...ez egy műszaki fórum!

Köszönöm megértéseteket!
[#worship][#worship][#worship]

4ybj8h3c8

Csodálkozol?
T45 úgy csörtet át mindenkin aki nem hajlandó egyetérteni vele, mintha egy T72-ben ülne. Felpaprikázta a népet, eltart egy darabig amíg lenyugszanak.

Kristály Árpád

Oké!
De azért...
Akkor menjenek át a csevegőbe...
Senkinek sincs jóga össze...trotyólni a fórumot!
Legyen már békesség!

[#worship][#worship][#worship]

000000000

Segítségeteket kérném.
30 ledet kellene meghajtani, fel/le léptetéssel.
Vagyis, egyik bemenetre adni az impulzusokat, akkor szép sorjában világítanának a ledek, a másik bemenetre adott impulzusokkal visszont csökkenne a világító ledek száma. Szóval nem pontszerű kijelzés kellene, hanem vonal.
Erre kellene kitalálni valami megoldást, de eddig csak pont szerűen tudtam megoldani.
Valakinek lenne valami ötlete?

9a43swpp

Hát, kérdés, hogy mik a szempontok... minimális bonyolultság? minimális zseton? minimális fizikai méret?
Lehet mikrokontrollerrel játszani, vagy lehet valami soros léptetőregisztert használni. Aki nagyon mazochista, logikai kapukból vagy flip-flopokból is felépítheti :)

000000000

Lehetőségekhez képest ne legyen horror ára a felhasznált alkatrészeknek. Mikrokontrollerekkel hadilábon állok, azt mellőzném. Fizikailag nincs korlátozás méret szempontjából.

9a43swpp

Akkor valószínűleg logikai IC-kből érdemes összerakni valamit. Én pl. első blikkre a 74HC299-ben gondolkodnék. Ha elég ~10-20mA a LED-eknek, akkor meghajtók sem kellenek a kimenetekre, csak sorba kell kötni annyit, hogy legyen elég kimenet, és az egyik végén a soros bemenetre 1-eket, a másik végére meg 0-kat kell fixen betolni. Ha a két irány váltására megfelelő az alap vezérlés (egy órajel plusz két láb, ami az irány mondja meg), akkor ennyi, ellenkező esetben kell valami logikai kapukból, ami a két impulzusbemenetből csinál olyat, amilyet a soros regiszter vár.

9a43swpp

Nem, nem bír el ennyit... max. 50mA lehet a tápja, szóval 5-6mA per kimenet, vagy kell valami meghajtó mögé.

etc77f5nr

LM3914-el is meglehet csinálni elvileg. Sorbafűzhetőek.