Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

A relék és mágnesszelepek lórúgásnyi zavarokat keltenek. A DC-vel táplált tekercseket lásd el egy antiparalell diódával. Az AC táplálásúakat pedig egy párszáz nF-os legalább 400V-os kondival (szintén párhuzamosan)

De ha az egészet egy fémdobozba teszed, az külön előny mert így a sugárzott zavaroktól is megvédheted a vezérlőt.  

Nekem pl a KRESS marómotor reléje egy PC táp házában van, a be és kimeneti szűrőkön át táplálva. Plusz az említett kondi. Előtte minden második induláskor E-STOP volt...

000000000

A vezérlők fémdobozban vannak, szerintem a zavarok nem sugárzott eredetűk. Viszont arra akarok rájönni miért megy ki e-stopba ha dugasztápról megy a leválasztó kártya...

000000000

A vészgombot tedd bontóra Mach-ban meg invertáld a vészstop bemenetet, ha nem így lenne.
Míg zárt egy bemenet addig nem szabadna összeszedni semmilyen zavart.
Mellesleg a végállás bemenetekről is összeszedhet bármit és akkor is olyan mintha Emergency stop lenne.

000000000

Arra gondolsz, hogy a vészstopkör alapból zárt legyen, és azt a gombbal bontsam, mert úgy van bekötve. A végállások-nak semmi közük a leválasztókártyához, azok egy relén keresztül elveszik a tápot a vezérlőktől. A leválasztó kártyára kötött vészstopkörön csak egy gomb van meg az említett relé is bontja a kört, tehát végállásra futás esetén a mach3 is vészstoppal megáll

000000000

Akkor meg az lehet a bibi, hogy a mikor kapcsolgatsz valamit a felvett áram miatt a kis segédtáp negatívja lebeg a PC vagy a géptáphoz képest.
A vezérlőben az összes táp negatívját nem árt egy pontban összekötni + védőföldelni.  
De így látatlanba ez csak találgatás, legalább valami kép kéne amin ki lehet venni kivel van össze drótozva.  

000000000

Az e-stop megoldódott, egy kis kerámiakondit tettem a körbe párhuzamosan, és most jónak tűnik, igaz nem jó lenne tudni mi lehetett a baj. További érdekesség, hogy amikor bekapcsolom a PC-t és elindítom a mach-t akkor ugye alapból vészstopban van. Mikor lenyomom a vészstopot van hogy az egyik vezérlőn kigyullad a warning led, de amúgy is a run ledek is van hogy égnek folyamatosan (normál működés közben akkor égenk ha jön a step jel), viszont ha kicsit offline módban megjáratom a mach-t akkor már "kitisztul" és jól működik. Ez astleg utalhat valamire

000000000

Azt írtad hogy "a vészstopkör alapból zárt legyen, és azt a gombbal bontsam, mert úgy van"
Tehát ezt a kondi dolgot akkor roppantul nem értem mert egy totál zárt körben semmit nem számít.
Ott valami nagyon nem Ok az elmondottak alapján.  
Sajnos én nem vagyok Gyurcsók vagy a Hires Tihanyi Tamás távgyógyító aki gerincműtétet hajt végre a tv-n keresztül.

http://youtu.be/8khE8gH1ozk" TARGET=_fnew>ez biztos segít a megoldásban (Youtube Video Link) [#hehe]

000000000

Segítségeteket kérném.
MJ15024-025 tranzisztorokat kellene helyettesíteni TO218, TO247 vagy TO264 tokozású tranyókkal.
Sajnos én nem ismerek ilyeneket ebben a teljesítmény kategóriában [#nemtudom]
Teljesítményerősítő végtranyói.

Eddig amit neten kutakodva találtam, az mind kisebb tudású.

Köszönöm a segítséget.

svejk

MJH11020  200V 20A 150W

MG6331 230V 18A 300W

De gyanítom egy Hifi erősítőbe nem lehet csak úgy büntetlenül cseréklgetni a félvezetőket. :(

svejk

MJH11022  250V 15A 150W

000000000

Köszönöm a segítséget.

Nem hifi, inkább igénytelen hangosítási cucc, castone, kisebb teljesítményűek mentek 2n3055-ökkel is gyárilag.
Ez az MG6331/9411 jónak tűnik, rákeresve mások is ersítőbe építették.

svejk

Nézegetem az http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0CCgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fproducts.semelab-tt.com%2Fpdf%2Fbipolar%2FMG6331%2520MG6331-R.pdf&ei=SQq0VO95h_jIBObFgPgJ&usg=AFQjCNG85ERAns06nyVrz6L09SoelNgEOg&sig2=fzlJvXwM0g3ALnLy1KAe4g&bvm=bv.83339334,d.aWw" TARGET=_fnew>MG6331 adatlapját.

Audióra ajánlják, a bétája min. 70, a határfrekije meg 60! MHz.

Mondjuk ez a TT gyártó számomra nem valami bizalomgerjesztő.

Motorvezérlőben használtam ezt a típust, működött.

svejk

No igen, azt elfelejtettem írni, hogy van komplementer párja is.

Ráadásul teljesen megfizethető áru.

000000000

Ha 8-8db kell belőle, akkor ez már bátor kijelentés [#szomoru1]

svejk

Hmmm... a darab ár akkor is jó, az adataihoz képest.

Hasonlítsd csak egy sz@ros BD249C, vagy egy majdnem biztos hamísított 2N3055-höz.