Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Gyanús... nem tudom mit takar az a Pre-driver, de valami aktív tag lehet ha tápfeszt igényel.

Gondolom ez lesz az AC szervod.
Én a kísérletezés fázisában inkább különálló IGBT-ket használnék, hogy ne fájjon annyira. :)

000000000

Jozs

Sziasztok !

Egy jelenleg 1,5 V -os ceruzaaksiról üzemelő áramkört nagyobb kapacitású, 12 V -os akkumulátorról szeretnék járatni. Az áramfelvétel kb. 100 mA. Valahogy le kellene osztani a feszültséget. De nem ellenállásosztóval, mert az hamar lemerítené az aksit. Van valami ötletetek ? Köszi.

Jozs

bundyland

Használj step-down(buck) szabályzót.

4ybj8h3c8

Texas, TL2575 kapcs. táp IC. Ez ugyan csak 3,3V-ig viszi le, de biztos van nekik 1,5 V-os tok is. Vagy valami hasonló.

4ybj8h3c8

Megnéztem közben, 1,23-tól szabályozható.

000000000

Megfelelő ellenállásokat kiválasztva elérhető az 1.5V
http://www.radanpro.com/Radan2400/Napajanje/317.gif" border=0>

Jozs

Az LM317 eszembe sem jutott, pedig talán van is az asztalfiában :-) Köszi mindenkinek !

tcm5krnn6

Ebben a kapcsolásban az IC, hűtőborda nélkül, kb. 100C-os lesz. Az az 1W, amit "elfűt" az akkuból fog hiányozni.  
Ha magamnak építeném, én 'lazi' javaslatát fogadnám el...  
[#wink]

Jozs

Köszi, utánanézek annak is, de ha jól látom elég egzotikus állatfajtáról van szó, legalábbis a gugli alig adott találatot magyarországi beszerzésre.

4ybj8h3c8

Nem túl elegáns, de menj 3 lépcsőben. 7808 - 7805 - és a végére két dióda vagy zéner.

keri

LM2576 (fix feszültségű) vagy
LM2577 (állítható)
Mindkettő 3A-ert tud, kapcsoló üzemű és pont olyan könnyű felhasználni a minimális kiegészítő alkatrészek miatt mint az analóg stabkockákat.
Csak egy kis tekercs és egy dióda kell mellé.

keri

Bocs mindkettőből van állítható és fix is.
Lényeg hogy az állítható az 1.25V-tól szabályoz, tehát neked alkalmas.

Illetve nézem hogy csak 100mA-er kell, akkor az  LM2574 500mA-ert tud, és olcsóbb, kisebb.