Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

g89ketty

Mind igaz vékony vezetéknél, kivéve a trafó veszteségeit (vas,réz).
Elnézést kérek a hibás 25 Ohm-ért (15974).
40uF kondi 50Hz-en kb. 80 Ohm.
                        Bocs.GS.

jani300

B.Zoltán

Érdekes ez a meddő teljesítménnyel kapcsolatos dolgok számomra is.
A múltkor mértem éppen a hegesztő trafómat, 2000W-ot fogyaszt, amikor hegesztek, és 16A áramot vesz fel. Ha attól a 6A-tól az ember megszabadul, akkor azért jelent valamit a feszültségesésben is, amikor a 40 méteres hosszabbítót beteszem a kerítés hegesztésnél, nem kellene nagyobb fokozatra kapcsolnom a hegesztőt, és a trafónak a primer tekercse sem melegedne annyira, gondolom én.

Román 400W-os mosógépmotorral jártam úgy, hogy nagyon melegedett a tekercse, ami nem tetszett már nekem, és attól tartottam, hogy hosszabb távon károsodni fog. Méregettem, hogy 4A-t vesz fel, helyileg megjavítottam neki a cosinus fí-jét, sikerült 2.5A-re leszorítani az áramfelvételt, és máris nem melegedett a huzal közel sem annyira.

Én azt szűrtem ezekből le, hogy a meddő teljesítmény a háztartásban is nemkívánatos dolog, ha csak azt nézem, hogy 20A-s automata nem a hatásos teljesítményt nézi nekem, hanem az áramot, ezért hamarább le fog ugrani a hegesztés közben, ha valamit még bekapcsolnak (mondjuk az asszony elkezd vasalni).

Szalai György

Ebben az esetben szerintem a hosszabbító vastagító jelent megoldást, nem a még több terhelést képező kondenzátor.

p3t7nebn6

Ha az induktív meddő termelő készülékre teszi a kondit, nem kell vastagító. A helyszínen korrigálja a cos fi-t.

g89ketty

Ha "az induktív meddő termelő készülék" részterheléssel megy, valóban korrigál a kondi, de 70-80%-os terhelés fölött a kondi mintha ott sem volna. Itt már a meddő minimális, viszont a hasznos teljesítmény miatti fesz esést csak vastagabb vezetékkel lehet csökkenteni.
                    Üdv:GS

jani300

"viszont a hasznos teljesítmény miatti fesz esést csak vastagabb vezetékkel lehet csökkenteni."  
Lett volna olyan elvetemült egyén itt aki ilyennel próbálkozott ? Én nem láttam ilyet egyik hozzászólásban sem . Csak a meddő teljesítmény szállítását szeretnénk elkerülni .

jani300

Arra gondolok hogy alá méretezett vezető keresztmetszetet próbálnánk kondival kompenzálni .
Nem volt elég egyértelmű az előző :(

g89ketty

Na ez a lényeg! Üdv: GS

s2k5ycubj

Vettem egy igazi aldis teljesítmény,fogyasztás mérőt és kiderült,hogy van rajta cos fi mérő is. És induktív terhelésnél az áram és feszültség adatok a valóst mutatják,nem azt mint az eredeti villanyóra. Mivel jól követhetők az adatok a kijelzőn, érdemes lehet játszani a fázisjavító kondenzátorokkal és rögtön látszik az eredmény. Szerintem nagyon megérte a 4000Ft-ot.

s2k5ycubj

Vettem egy igazi aldis teljesítmény,fogyasztás mérőt és kiderült,hogy van rajta cos fi mérő is. És induktív terhelésnél az áram és feszültség adatok a valóst mutatják,nem azt mint az eredeti villanyóra. Mivel jól követhetők az adatok a kijelzőn, érdemes lehet játszani a fázisjavító kondenzátorokkal és rögtön látszik az eredmény. Szerintem nagyon megérte a 4000Ft-ot.

s2k5ycubj

Hoppá,megint sikerül duplázni...

B.Zoltán

Neked mutatja a cos fi mérésekor, hogy ind.vagy kapacitív jelegű?
Az enyém nem, ezért csak kis értékekkel szabad növelnem a kondi értékét, hogy lássam mikor megy át cos fi kapativba.  
Egyszer megszívatott,azóta figyelek jobban.

s2k5ycubj

Nekem változik az érték,de lassan és nyomkodni kell hozzá,próbáld meg ezt a módszert te is. Van egy vaskos kis könyv hozzá amit persze nem olvastam el és most nem találom...

jani300

Ugyanott vetten én is két ilyen műszert . A fiam szeretett vele méregetni én még nem jutottam hozzá hogy használjam . Nekem a frekvencia mérés funkció tetszett meg ,benne . A  fázisjavító kondik értékét a hetrában alkalmazott (400 volton ) alapján írtam .
Avval egyetértek inkább kevesebb legyen mint több . Nem gondoltam hogy egy egyszerű helyi fázisjavítási témából ennyi hozzászólás lesz .