Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ha egy ilyen led mátrixot akarnék hajtani úgy, hogy van  valahány sorom, akkor ha a sorok körbe mennek, ugye, ahogy megjelenítem a tartalmat, akkor mivel osztódik az idő így nem fog annyira világítani, hiába minden ledem világít, akkor azt meg lehet csinálni, hogy annyiszor nagyobb áramot kap a világítás ideje alatt, hogy úgy világítson, mintha maga lenne és nincsenek sorok ? Tehát ez nem nyírja ki a ledet ? Ha az átlagáram ugyanannyi egyébként ? Vagy a frekvenciától is függ, hogy milyen gyorsan váltom a sorokat ?

t5kzsyyvh

a ledmatrix meghajtok (pl. max7219) olyan sebesseggel hajtjak meg a ledeket, hogy az emberi szem nem veszi eszre hogy egyszerre csak 1 sor vilagit.

ANTAL GÁBOR

Amit hidroponi ír az igaz de ha konkrétan a felvetett kérdést nézem akkor egy kis kiegészítésre szorul .Általában ( de az  absolute határadat figyelembevételével ) igaz hogy a folyamatos megengedett normál  áram egyenlő  a periódusra vetített ( integrál ) csúcsáram * bekapcsolási idő . Amikor még nem voltak lézerek akkor ha egy jó távolra adó infraledet meg akartunk hajtani akkor 1 amperrel nyomattuk néhány usec ig Azután pihent ( hült ) . Persze a vevőnél el kellett csípni a rövid jelet de az nem volt gond.   A multiplexes meghajtásnál is lehet ezt a stratégiát használni természetesen a határadatokat azért nem lehet túllépni mert pl elolvad a csiphez hozzávezető huzal    

pbalazs

Igen, lehet, nem nyírja ki bizonyos határig.
Az adatlapban meg van adva, hogy milyen széles impulzus milyen gyakran jöhet, ebből adódik a frekvencia.

s7manbs8

Köszönöm, csak azért kérdezném, mert ami LED lenne az pl. 20mA-es, és a meghajtó mátrixoló IC is 20mA-es, de az olyankor meg ha van pl. 10 sorom, akkor 200mA-t kéne ráadni, de azt meg nemigen lehet ezeknél beállítani. Pl. ilyen IC-k, hogy TLC5988, vagy IS31FL3731 pl.

s7manbs8

Azt én is gondolom, ha ez az időtartam és közte szünet olyan, hogy az átlagárama nem lépi túl a határértékét, és a geometriai elrendezése fizikailag is olyan a LED-nek, hogy a hő el tud onnan menni úgy hogy ne olvassza el vagy roncsolja meg, akkor ennek működnie kéne.

s7manbs8

Na meg is találtam, hogy egy lednél 20mA a maximum áram, és 100mA az impulzus jellegű, ha 1/10 a duty és a width 0.1msec, de most ez az 1/10 a width vagy az egész impulzus ? Mert a freki egyik esetben 1000Hz másik esetben meg 10kHz, nem mindegy azért.

4ybj8h3c8

A nyitás időtartama.

4ybj8h3c8

Pontosítva: A Teljes szélességet számolod a katalógus alapján a kívánt árammal, ezen belül van a kitöltés ideje, ez a 10 % 100 mA környékén.

s7manbs8

VViktor

Sziasztok. Arra lennék kíváncsi,hogy a AT89S52-24PU ez egy programozható cucc,vagy eleve van bele égetve valami?
És ha égethető,akkor volna valaki aki egy ilyenből kiolvasná az adatokat és egy másikra felégetné?
Nem nagyon értek hozzá,de lehet hogy ez az alkatrészem hibás ,nem tudom. Előre is köszönöm.

s7manbs8

Ez elvileg égethető többször, nekem is van ilyenem itthon, egyszer beégettem egyet csak próbaképpen, de nem használtam még semmire mér rég ott hever valahol. :)

s7manbs8

Nem is tudom hirtelen melyik programmal égettem , lehet a Ponyproggal talán.

4ybj8h3c8

Ha le van védve, nem tudod kiolvasni. Ha hibás, nem biztos, hogy olvasható. Keress működő donort.

vuk

Üdvözletem!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Van nekem egy hibás Leadshine M542 léptetőmotor vezérlőm.
Így került hozzám, gondoltam ha sikerül megjavítom. :)
Sajnos mivel semmi kapcsolásirajz és alkatrészlista nincs ezért elakadtam vele.
Esetleg ha valaki tudna segíteni szívesen venném, de bármilyen ötletet elfogadok/ kipróbálok.
Táp ráadásakor a zöld led világít, látszólag semmi baja, de nem fogja a motorokat.
Igazából mikor megvettem, mondták hogy végfok hibás. FET-eket (IRFZ44N) kimértem zárlat nincs.
Viszont találtam benne 2db zárlatos diódát, de smd lévén nem tudom beazonosítani.

Van még egy ugyanilyen vezérlőm amit szintén rosszan vettem, de annak szerencsére csak a STED/DIR bemenete volt elküldve.
Tehát donor van amin tudok méregetni.
Az egyik smd diódán a megjelőlés kék csíkkal van, ezt már leforrasztottam lásd a képen V41 alkatrész.
A másik dióda V42 számú.
A már működő példányon mért feszültségek, V41 diódán 6,06V, a V42-n 4,69V .
képek:
http://kepfeltoltes.hu/view/141108/4851410721_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/141108/3124879792_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Amit kiderítettem, hogy a V41 számú dióda az zener dióda lehet.
Viszont nem igazán értem, hogy ezaz áramköri rész milyen funkciót lát el.
Remélem valaki találkozott már ezzel a hibával és ha tudna nekem segíteni szívesen venném.
Holnap nekiesem és megpróbálom visszafejteni ezen részét a panelnek.