Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A fojtóról nem azért nem írtam mert nem tudom de most a kondira koncentráltam  Nekem csak 3 f gépeim vannak ill egy régi Esab inverteres  kombi alapgép  . Az egyik gépemre a 4 görgős előtolóra raktam egy durva encodert és a Svejk / Magi DRO val sebességes üzemben mérem a hhuzal sebességét. A további fejlesztés egy 150A es hallos árammérő beépítése( egy komoly frekiváltóból lett kitermelve )  

ANTAL GÁBOR

Biztos növekszik valamennyit a mágneskapcsoló terhelése ha sok kondi van a DC oldalon  de szerencsére mágneskapcsoló a primer oldalon van . Inkább az első bekapcs lehet a kritikusabb.  

jani300

Ezt félre értetted . A primer tekercsel párhuzamosan kötött fázisjavító kondira gondoltam .A dc kondikat pedig kisüti egy ellenálláson keresztül a mágneskapcsoló nyitó érintkezője , gyárilag . Ezt mondjuk nem kötöttem vissza ,csattog is ha letestel a drót , kikapcsolva  .

g89ketty

Na erre a primérrel párhuzamosan kötött kondira kiváncsi lennék. Az 230 váltón cca.25 Ohm. Az vajon mit csinál ott?  

jani300

Erre most nem igen tudok mást írni :( Fázisjavítás az megvan ?

g89ketty

Az ívhegesztő áramgenerátoros, ott van értelme a soros kondinak. a párhuzamos kondi a meddő teljesítményt csökkenti, de a kimenő teljesítményre nincs hatással szerintem. Várom a hozzáértők véleményét.

jani300

Jó bocsi . Talán nem "húzza" meg annyira a hálózatot , kisebb a feszültségesés .Helyi fázisjavítás .

g89ketty

Üdv:jani300. Egy fáziskondi sosem hátrány.
      G.S.

000000000

Miért lenne kisebb a feszültségesés?
Miért nem húzza meg a hálózatot?
A helyi fázisjavítás az stimmel.

jani300

Nem terheli a meddő teljesítmény a hálózatot . Ez lenne talán a helyi fázisjavítás célja . De most mennem kell .

g89ketty

A fáziskondival természetesen nem lesz kisebb a fesz esés, csak a meddő teljesítmény csökken. A fesz esést csak a minnél vastagabb vezetékkel tudja csökkenteni jani300 barátunk. Rövid idejű használatnál a meddő elhanyagolható, viszont a fesz esés teljesítmény csökkenéshez vezet.

000000000

Na pont ezért tettem fel a kérdést!
Mert a barátunk azt írta, hogy a kondi miatt kisebb lesz a feszültség esés.

jani300

Lehet nem jót írtam . Az viszont tény hogy régebben készültek kis egyfázisú ívhegesztő gépek ,beépített fázisjavító kondenzátorral .  Ezekkel valahogy jobb volt hegeszteni , váltóárammal is . Nem tudom tudományosan megmagyarázni mi lehetett az oka , de most már kíváncsi vagyok .  Néhány százalék többlet teljesítményről írok ,ami viszont pont jól jön egy gyengébb gépnél . Arra gondolok hogy a mai fokozatszabályozós gépek is menetszámot csökkentenek nagyobb áramnál , ebből adódóan jobban gerjesztik a vasmagot . Nem tudom nagyobb gerjesztéssel merre változik a hatásfok .

jani300

Ezt olvastam mindjárt az első találatban most .
" A meddő energia szállításának több nemkívánatos következménye is van: feszültségesés, kábelek melegedése, veszteségek növekedése."
Akár hibás is lehet , nem kívánok ezen vitázni !

hostya

"A fesz esést csak a minnél vastagabb vezetékkel tudja csökkenteni jani300 barátunk."

Na meg az is számít,  -egy kicsit-  hogy a trafó mennyire "szóró" mert a hegesztő trafók már csak ilyenek...