Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Elsőre úgy néz ki,hogy a táp a 115V-os kimeneten nézi a feszültséget és azt a p602-es potival lehet beállítani,itt kéne először körülnézni. Ha van szkópod nézz rá vele az optóra és a kimenetekre is a trafó szekunder oldalán. Ha szerencséd van csak a poti kh-s.

s2k5ycubj

És persze a diódák,kondik és forrasztások. Nincs túláram védelem,tehát,ha rossz valami,vagy netán zárlatot csinálsz a legjobb esetben is a kapcsoló fet meghal. Elindulna,de megáll,ezt a segédtáp diódája szokta csinálni,o vagy d 621-re gyanakszom,de még sok minden lehet. Az optó bemenetére legalább műszerrel rá kéne nézni,hogy eljut-e szabályzásig egyáltalán.

s2k5ycubj

Bocs,de most már megyek haza,elég volt mára a munkából.

frkdv6dyr

Mielőtt bármit is mérsz, cserélsz vagy hegesztesz, vegyél a kezedbe egy pákát meg egy guriga forrasztóónt, és minden lábat forrassz át a táp paneljén, valamint a nagyfesznél és mindenütt ahol melegedésre hajlamos, vagy nagyobb-nehezebb alkatrészt látsz. Ha van egy nagyítód és figyelmesen végig nézed a forrasztásokat, biztos találni fogsz hajszálnál is vékonyabb körkörös repedéseket.  

Van egy AKAI tv-m ami közel hét éves, amit évente egyszer-kétszer át kell "taknyolni" mert elkezd kikapcsolgatni, zizegni, vagy szimplán pufogni. Eddig ezzel a módszerrel sikerült életben tartanom.

frkdv6dyr

Jut eszembe, trafónál, diódánál és pufferkondinál jártam úgy, hogy ki kellett forrasztani és megkapargatni a lábát mert beoxidálódott és nem fogta az ón. Azzal, hogy Pb free lett a forrasztóón, sokkal ridegebb és hamarabb "törik". Ezzel a meghibásodások száma is gyarapodott. Nem véletlen, hogy "katonai" alkalmazásokban csak a régi jól bevált ón-ólom ötvözet használható. Mivel nekem is környezetkímélő Pb free ónom van, évente kell újra forrasztani mindent. Ez a tervezett elavulás egyik változata véleményem szerint. Persze mondhatni "bolond vagyok" ami persze igaz is. [#vigyor2]

s7manbs8

Kösz a tanácsokat, majd estefele folytatom megint.

2f428kduf

Ez ígí igaz, az olom-mentes forrasztó hajlamos az "ónpestisre", azaz elporlad az alkatrészek lába körül: nem megy a kütyö. Marad az ólmos forrasztás

svejk

Ha a LED nem pislog, hanem folyamatosan halványan világít az már nem jó jel. :(

Első körben ha nincs pupi kondi látszólag akkor sorvégfoktranyót kimér nem-e zárlatos, ha jó, akkor is kivesz és a B+-ra egy 40 W-os izzót kötve megnézni megjön-e a táp.
Ha megjön akkor lehet hogy a sorkimenő zárlatos, vagy a sorvég környéki nagyfesz kondik valamelyike game over.

Ha a LED pislogna, akkor kisebb hiba lenne valószínüleg, nevesítve valószínűségi sorrendben C652, C631, ritkábban C651.

De sajnos a halvány folyamatos stand-by fény inkább sorkimenő trafóra utal.

PSoft

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1400217192#7413" TARGET=_fnew>Még...ne add fel!...van remény!
Egy háttérben lévő(csak olvasó)fórumtársunk rajta van az ügyön!:)
Ha kézhez kapja,jelentkezni fog....Nálad!
[#wave]

s7manbs8

Kösz a tanácsokat, halványan folyamatosan de lehet pislog is, végfoktranyó nem zárlatos, azt már tegnap megnéztem. Majd elkezdem vizsgálni de lehet még később ma, pár dolgot ellenőrizni kell meg mérek feszültségeket stb. aztán majd elmesélem hol mit mértem.

s7manbs8

[#worship][#eljen] , a többieknek is. [#vigyor2]

s7manbs8

Bekapcsoláskor amúgy mi a menete a készülék beindulásának, ezt el tudja valaki mondani ? Ez nem világos nekem egyelőre, tehát, hogy a táp ahogy feláll a szekunder oldalon, ott a processzor mit csinál, be akarja kapcsolni a készülék további részét vagy standbyba áll és az opton keresztül a tápot standby üzembe kapcsolja, ahol a  kimeneti feszültségek milyen értéket vesznek fel ?

s7manbs8

Még annyit, hogy este még rámértem a fő primer oldali puffer kondira, az 92uF értéket mutatott, 100 van ráírva , de ez nem olyan nagy különbség, gondolom, hogy emiatt ne indulna be, bár mintha púp is lenne rajta, de csak a műanyag bevonata van lehet felemelkedve szerintem, de van kondim próbálni, majd lehet elsőnek azért megnézem azt is.

996dwuf96

Sziasztok !
Szép jó estét mindenkinek.
Engedjétek meg  , hogy egy sima mezei villanyszerelő is csatlakozzon a fórumhoz.
Jómagamról annyit , hogy villamos energiaiparban dolgozom és talán kicsit több időt töltök számítógép előtt mint kellene.
És minden ellenkező híreszteléssel szemben tudok írni és nem csak olvasni  [#wink]
Béla ! Várnám a linket.
Svejk! Ahogy meg lesz a cucc jelentkezem.