Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Ahogy én képzelem.

GND (Ground) az elektronikus áramkörök referencia pontja. Ehhez viszonyítva értelmezhető a többi feszültségszint.
Egymástól induktív, kapacitív, optikai, stb. módon elválasztott áramköri részletek GND potenciáljai lehetnek egymástól függetlenek, vagyis nem feltétlenül muszáj a GND pontjaikat vezetékkel összekötni, egyen potenciálra hozni. Épp ez az elválasztás lényege.
GND szint ezért nem mindég azonos potenciálú a PE (Protective Earth) védőföldeléssel sem.

Védőföldelést, készülékről készülékre, nem arra kialakított csatlakozókon keresztül továbbvinni veszélyes és tilos.
A védőföldelést mindég csillag alakban, sugarasan, legalább a betápláló fázisvezető keresztmetszetével megegyező keresztmetszetű, végig zöld-sárga színű, legalább 1kV szigetelésű vezetéken kell vezetni. A sugarak végei egymással nem összeköthetők, nem képezhetnek hurkot. A kötések szerszám nélkül nem bontható kialakításúak. (pl. csavaros)

Az elektromos vezetékek EMC árnyékoló burkolatait az őket tápláló elektromos rendszer GND pontjára kell kötni. Vagyis a kötés a tápegység felőli oldalon kell legyen, nem a túlsón. Ha egy betáplálási pontból több árnyékolt vezeték is indul, akkor azokat egyetlen GND pontból kiindulva, sugarasan kell vezetni. Ez a pont nem azonos a védőföldelés (PE) ponttal. Az árnyékoló rétegen áram nem folyhat! (Szivárgó áram az folyik rajta.) Ezért az árnyékoló réteg túlsó oldalát elektromosan bekötni tilos, hurkot nem képezhet. Szabványosan árnyékolható csatlakozókban, az árnyékolás számára kialakított helyre kell kötni, így az árnyékolás a csatlakozó szétcsatlakoztatásával, szerszám nélkül is bontható.

Bajok forrása, hogy az elvileg leválasztott kimenetű kapcsolóüzemű tápegység szűrőáramkörén keresztül, idegrendszerrel érzékelhető szivárgó áram folyik, a csak elvileg leválasztott törpefeszültségű kimenetre is. Vagyis kissé ráz. Ha a védőföldelő csavarjukra (PE) kötött védőföldelés nem megfelelő, vagy nincs is rákötve, akkor meg még jobban.
A biztonsági leválasztást nem garantáló kapcsolóüzemű tápegységek, (pajzsban két karika szimbólum nélküliek) érintésvédelmi leválasztás céljára nem alkalmasak!
Az ilyenről táplált készülékekben más érintésvédelmet kell kialakítani.

s7manbs8

Hasznos gondolatok, ezekről a "pajzsban két karika szimbólum nélküliek" és egyéb ábrázolásokról hol van valami képgyűjtemény magyarázattal, fellelhető valahol neten ? Kösz a tájékoztatást.

PSoft

"Védőföldelést, készülékről készülékre, nem arra kialakított csatlakozókon keresztül továbbvinni veszélyes és tilos.......A kötések szerszám nélkül nem bontható kialakításúak. (pl. csavaros)"

https://www.google.hu/search?q=4x18w-os+f%C3%A9nycs%C5%91+armat%C3%BAra&rlz=1C2OPRB_enHU532HU532&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sy2aUq2qIMiBtAa2nYCwAg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=680" TARGET=_fnew>Pld.EZEKNÉLa 4x18...2x-3x36W-os fénycsöves lámpatesteknél,kivétel nélkül,6,3mm-es tűzősaru van a Z/S vezeték végén,ami a fényvető/fényterelő tükrös alu rácsra csatlakozik.
És,még csak nem is rugós biztosítású(biztonsági) az a tűzősaru.
Az a darabka Z/S vezeték is jó esetben 1mm2-es,de inkább,csak 0,75-ös.

Akkor,...hogy is van ez a szerszám nélkül NEM bontható,védővezető kötés?:)

svejk

Az Isel gravirozó gépeiben is Faston sarus gyűjtősín van a védőföldeléseknek.  

PSoft

Ha ilyen,rugós biztosítású volna,...én,még el is fogadnám.
De,nem én írom a szabványt.:)

http://www.te.com/catalog/common/images/MenuPhotos/espringcontactpi.jpg" border=0>

svejk

Régóta őrizgetek 12 db Z5660 M Nixie csövet. (átlátszó búrásak)
Van mindhez 74141-is.
Most elkezdtem keresgélni valami modern mikrovezérlős rajzot és látom multiplexelve oldják meg.
Nem okoz ez fényerőcsökkenést?  
Mekkora árammal lehet ezeket impulzusüzemben meghajtani?

Egyébként ahogy elnézem akár a Vaterás árakat lehet hogy inkább piacra kellene dobni őket :))

svejk

Azt nem írtam, hogy óra rajzokat nézegettem.

egux4t8tf

Már így vettem úgyhogy garancia nincs. Viszont szeretném működőképes állapotba hozni. Mivel 230v-os DC motor van rajta arra gondoltam hogy keresek valami PWM-es kapcsolást hozzá amiben a tranzisztorokat kicserélném tirisztorra. Életképes lehet ez az ötlet?

000000000

Készülékről készülékre szólt az írás!
Egy armatúra esetében a felfűzésnek is vannak szabályai.
Nem tartom valószínűnek, hogy VILLANYSZERELŐ csúszósaruval köt be egy fénycsőmarhaturhát.
Tehát a példád nem igazán jó.

A példa arra vonatkozhatott, hogy több készülék egymásból kap tápot és olyan csatlakozón keresztül, ahol a villany és a védő nem közös csatlakozóban megy és a védő külön is leakasztható véletlen is.

Na ilyenkor lehet megrázó is akár.

wm94bppdn

A Nixie cső árama nemigen számít a fényerőben. Amint a neongáz átüt, ionizálódik, a fénye megjön, és az áram növelésével inkább a szín fog változni. Ha az áram túl kicsi, nem fog az egész katódra (számjegyre) kiterjedni a fénylés.

Szalai György

Tudtam, hogy tudtok ellenpéldát, ezért kezdtem úgy: „Ahogy én képzelem.” Van ezer jó példa is, csak most épp egy sem jut eszembe.
Ha az van, hát az van, tőlem lehet.
Hogy hogy is van ez? Szerintem valahogy úgy, hogy a kommersz fénycsőarmatúra a világ egyik leghitványabb tákolmánya. (Azért láthattál RB minősítésű ellenpéldát is.)

Szalai György

Tipikusan 180VDC tápfeszről multiplex üzemben 4.7k-27k, folyamatos üzemben 33k-82k, előtéttel. Többnyire. Ebből számolhatsz is áramot.

wm94bppdn

Tirisztorral is lehet PWM-et csinálni, de nem úgy, hogy a tranzisztorokat lecseréljük. A tirisztor nem kapcsol ki attól, ha nem kap vezérlést, csak akkor, ha a kényszerkommutációs időtartamára elvesszük tőle az áramot. Ehhez egy másik, kisebb teljesítményű, de áramban még erősebb (kommutáló) tirisztorral egy kondenzátort sütnek a főtirisztorra olyan polaritással, hogy azt kioltsa. Sok buktatója van az ilyennek, sokkal egyszerűbb pufferkondi nélkül egyenirányított egyennel táplálni a motort, és folyási szög szabályzást alkalmazni, tényleg tirisztorral.

Szalai György

Mit nyernél azzal, ha a tranzisztoros kapcsolást tirisztorosra cserélnéd?