Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Miért kellene kioltani? A motor 230V-os. Majd kialszik a tirisztor a hálózati feszültség soron következő nullátmeneténél. Aztán a szükséges fordulatnak megfelelően lehet fáziseltolással újra gyújtani. Erre való a féligvezérelt hídkapcsolás.

Csak a zavarvédelemre kell odafigyelni, mert a fázishasítás nem a legbarátságosabb ebből a szempontból. Főleg induktív terhelésnél

000000000

Ne hidd, hogy egy RB armatúra külömbül néz ki!
Csak drágább. Sokkal.

wm94bppdn

Igazad van, én is ugyanezt írtam. Ha jól értettem, eddig tranzisztoros PWM volt. Elvileg lehetne úgy is, hogy az is pulzáló egyenfesszel megy, de nem úgy szokott lenni. A mondás az volt, hogy a tranzisztort tirisztorra cserélni. Az úgy nem megy.

PSoft

Volt szerencsém,anno pld. http://aprod.hu/hirdetes/fenycsoarmatura-rb-kivitelu-barhova-szerelheto-ID1rKt1.html" TARGET=_fnew>EZEKHEZ ,meg  http://www.kt-teglamester.hu/elado_gepek/images/combustion%20proof%20lights.jpg" TARGET=_fnew>EZEKHEZ is.

Nem olyan rég szereltem http://butor-lakberendezes.vatera.hu/lampa_vilagitas/mennyezeti_lampa/stahl_robbanasbiztos_uj_neon_armatura_1828482401.html" TARGET=_fnew>EZEKBŐLpár db.-ot.

Hidd el,hogy a külömbség,nem csak az árban mutatkozik.

PSoft

Készülékről készülékre...szólt Gyuri írásában a bekezdés első mondata,és a nem arra kialakított csatlakozókról.(pld.szerkezeti csavarok)
A második,harmadik,meg a negyedik mondat,...általában a védővezetőről.
Itt jött a képbe a silány, "tűzősarus" kötés.:)

000000000

Hidd el, hogy én is szereltem nem kettőt ilyenekből és tudom, hogy mi van benne.
A bele semmivel se másabb, mint egy PPB armatúrának, csak a szerelvények mások.
A szerelés(belső) egy szinten van.

keri

Lehetne építeni teljesen új áramkört, de minek?
Mi a gond az eredeti áramkörrel?
Fillérekből megjavítja egy hozzáértő, mivel rém egyszerű egy ilyen.

svejk

Amit a helyi versenyző villanyszerelő hozott a festőműhelybe RB fénycsőarmatúrát, az egy vicc volt.
Egyedüli nagy különbség a foglaltban volt, miszerint itt egy rúgós tappancsok szorítottak rá a fénycső csapjaira tengelyirányból(!).  
De maga ez a foglalat is borzasztó silány és megbízhatatlanul kivitelezett. :(

svejk

Megnéztem a  http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.tube-tester.com%2Fsites%2Fnixie%2Fdat_arch%2FRFT_book_05.pdf&ei=BPuaUprsH6eVywOMoIAI&usg=AFQjCNHTPuGtvKdKFXEbecRRZaPiMGcKaQ&sig2=diL9WI7HLASzU1ECssiNxw&bvm=bv.57155469,d.bGQ&cad=rja" TARGET=_fnew>Z5660 M adatlapját.
Lehetséges az impulzus üzem!

az üzemi áram: 3 mA
a max áram:6 mA
a max  impulzus áram: 20mA, de nem írják mennyi ideig, ergo gondolom akkora lehet a kitöltési tényező, hogy az átlagáram a  max. 6 mA-t nem lépheti túl.
Ez esetünkben 1:3,3 lehet, vagyis max. 3 csövet lehet multiplex üzemeltetni fényerőcsökkenés vagy túlvezérlés nélkül.

A gyújtási feszültség: 150 V
Az üzemi feszültség: 140 V
De mi is az a "extinguishing" feszültség, melynek értéke 120V?

A max. tápfesz: 170V

A tápfesz és az üzemi fesz. 30V-os különbségéből, valamint az áramokból sokkal kisebb ellenállások jönnek ki, mint amit írtál.
Vagy lehet  ezzel a "extinguishing" feszültséggel kell számolni?  
Talán ྑ-ben készítettem egy frekimérőt nixie csövekkel, már nem emlékszem hogy is volt. :(

Mondjuk míg ezt a pár sort leírtam, akár meg is mérhettem volna a paramétereket. :(

000000000

Tudod, a legnagyobb baj ott van, hogy MINDENKI villanyszerelő!
Nem beszélve az RB-ről!

Mindenféle papír nélkül vaktában feltesznek A-B besorolású helyekre mindenféle oda nem való vackot, mondván, hogy ez RB-s!
Sőt, a bolt is meghozza, miközben fogalma sincs róla, hogy mi is az!
De amíg baj nincs, addig is ÓCCCCSÓÓÓÓ!

Én meg basztam az öreganyámat az RB tanfolyamon, meg mindenféle tűzvédelmi szakvizsgával, hogy EGYÁLTALÁN HOZZÁNYÚLHASSAK!

Balfaszindián meg fillérekért megszereli.

De egyszer magfizet érte valahol.
A katasztrófavédelem szeret csekket osztani.

wm94bppdn

A neoncsőnek (Nixie), mint általában a kisülési csöveknek, a karakterisztikájuk negatív ellenállású szakaszt tartalmaz. A begyújtáshoz magasabb feszültség szükséges, mint amikor kiolt. Az oka az, hogy az ionizációhoz egy bizonyos feszültségre van szükség, de amikor már van ionáram, az ütközések miatt kisebb feszültségtől is leszakadnak a külső elektronok.

wm94bppdn

Bocs, ez Svejknek szólt

svejk

Mindenféle papír, meg műbizonylattal rendelkezett.
Az armatúra és a villanyszerelő mester is.

svejk

Azért ennyire képben vagyok még a korom ellenére is.
De a kérdésre esetleg a válasz???
(mármint mit jelent az "Extinguishing Voltage")

svejk

Közben azt hiszem rájöttem az extinguishing feszültség jelentésére, segítség volt a német kifejezés, mely szerint "löschspannung".

Ez nem lehet más, mit a kioltási feszültség, vagyis 150V-nál begyújt 140V-on "ég" és 120 V-nál alszik ki.