Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Én is ilyen 20ms-ra emlékeztem, bár én még nem láttam élőbe ilyen kis szervókat, de akarok majd ... A programot mivel fogod csinálni ?

wcmwugefi

Köszönöm a segítséget! Akkor a 24V 5A az biztosan elég lesz hozzá. van a tápegységnek 5v 12A kimenete is, de azt gondoltam, hogy az biztosan nem jó. Az előző gépemen egy toroid volt, és egy potméterrel 0-30volt között lehetett a fűtőszálat vezérelni.

ANTAL GÁBOR

Több lehetőségem van :  megkérem Varga Istvánt hogy írja meg a hexát és beteszem egy pic be ( vettem programozót ) Vagy ha a modellező kollégáknak alapból van akkor őrájuk támaszkodnék, de induláshoz összerakok egy 555 öst Kissé komplexebb a faladat . Távirányítva kellene működni a szervóból kialakított mini aktuátornak ( és mint írtam csak két diszkrét pozíció kell . Ha kiküldöm a jelet akkor a nyugalmi pozícióból ki kell mozdulnia a max pozícióba és utána vissza kell térni a nyugalmiba és várni a következő parancsjelre )

Szalai György

Közbe kicsit „utánnább” olvastam a habvágás módjának.
Az derült ki, hogy a 30A/mm2 áramsűrűség az egyenesen kifeszített NiCr huzalt kb. 1000C fokra melegíti, ami a habvágáshoz rengeteg sok.
A legtöbb habanyag jól vágható 600C fokos (vérvörös színű) fűtőszállal, ami a hab belsejében 300C környékére hűl vissza.
Az egyenesen feszített szálban a 600Cfok eléréséhez kb. 15A/mm2 áramsűrűség kell.
Akkor pedig a 0,5mm átmérőjű, 2m hosszú, 1,18mm2 Ohm/m fajlagos ellenállású NiCr 70/30 huzalon a 15A/mm2 áramsűrűséghez 1,36Volt feszültség, 2,95Amper áramerősség, vagyis 4,02Watt teljesítmény kell csak.

000000000

Sokat ebben az esetben így ne számolgassál, nagy a hiba benne.
Ugyanis az 1.18 mm2*Ohm/m is erősen hőmérsékletfüggő, és ezt Te lazán elhanyagolod, és állandónak veszed.

Szalai György

Közbe kicsit „utánnább” olvastam a habvágás módjának és javítottam pár számolási hibámat.
Az derült ki, hogy a 30A/mm2 áramsűrűség az egyenesen kifeszített NiCr huzalt kb. 1000C fokra melegíti, ami a habvágáshoz rengeteg sok.  
A legtöbb habanyag jól vágható 600C fokos (vérvörös színű) fűtőszállal, ami a hab belsejében 300C környékére hűl vissza.  

Az egyenesen feszített szálban a 600Cfok eléréséhez kb. 15A/mm2 áramsűrűség kell.  
Akkor pedig a 0,5mm átmérőjű, 2m hosszú, 1,18mm2 Ohm/m fajlagos ellenállású NiCr 70/30 huzalon a 15A/mm2 áramsűrűséghez 35,4Volt feszültség, 2,95Amper áramerősség, vagyis 104Watt teljesítmény kell.
Ez már jobb közelítés mint az előző.

Szalai György

Kérek egy tisztelt moderátort, hogy a #14415 hozzászólásomat, a benne lévő hibás számítás miatt, ezzel a bejegyzéssel együtt legyen szíves törölni.
Köszönöm.
Tibor45 igazad van, a számítás tényleg hibás, de nem a hőfokfüggésben.
A NiCr huzalok ellenállása a 20-1000C között a hő hatására 5-10%-ot emelkedik. Elhanyagolható.

wcmwugefi

Köszönöm a segítséget!

Jól gondolom, hogy ha én feszültséget fogok tudni állítani a pwm potméterén 0-24V ig, és max 5Ampert tud 24Voltos kimeneten a táp, akkor az elég lehet?

Még egyszer köszi!

Attila

Szalai György

Úgy számolom, hogy a 24Volt feszültség a 0,5mm átmérőjű, 2m hosszú, 1,18mm2 Ohm/m fajlagos ellenállású NiCr 70/30 huzalodon csak 1,96Amper áramot fog áthajtani, ami csak 10A/mm2 áramsűrűség.
Szerintem nem lesz elég a szál hőmérséklete.
De ma nincs szerencsém a számokkal. Lehet, inkább piálnom kéne.

s7manbs8

Ezeket nem áramgenerátoros módban hajtják ? kombinálva hőmérséklet figyeléssel meg PID szerű valami szabályzással is.

wcmwugefi

És ha csökkentem a huzal átmérőjét? vagy esetleg növelni kellene?

frob

Vagy növeled a feszültséget, 48V ig törpefesznek számít. transzformátorral leválasztva lehet több is , csak akkor meg kell oldani hogy ne lehessen szakadás esetén megfogni a két végét, mert igazán nem fog jó tenni a kezelőnek.
Egyébként elég a sima áramgenerátoros módi, figyelni kell a beállított áramot , lehetőleg minél pontosabban és gyorsan, ez az esetleges hálózati fesz ingadozásokat kiszedi, így lesz szép egyenletes, állandó a szál hőmérséklete.

wcmwugefi

ok. Taktikát váltok. Ha megérkezik a PWM, akkor kipróbálom a 24V 5A kapcsolóüzemű tápegységgel, meg a 12V 8A -val is, vagy három különböző vastagságú nichrome szálat, és meglátjuk, hogy felizzítja-e rendesen. Ha nem, akkor veszek egy 48Voltos toroidot, hozzá valamilyen ac-dc dióda hidat, és arra kötöm a PWM-et. Az már biztosan elég...

Köszönöm nektek a segítséget, és sorry, de elektronikából sajnos ülj le 1-es vagyok.  
Szép napot!

Szalai György

Arra gondolsz, hogy a fűtőszálat egy kiegyenlített hídáramkör egyik ágába kötnék, és a keletkezett hibajellel visszacsatolnának egy teljesítmény fokozatot, mint az állandó hőmérsékletű forróhuzalos áramlásmérők esetében?
Habvágóban nem láttam még olyat az interneten sem.

ANTAL GÁBOR

Gyuri ! Az is zavaró hogy fajlagos ellenállást írsz . Az SI ben ohm méter lenne (a régi rendszerben ohm*mm2/m )   Szokásos még a huzal méterenként ellenállását megadni de az természetesen keresztmetszetfüggő. Ott jön be az ohm/ méter