Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Valahonnan el kellett indulni. A fajlagos ellenállás volt nekem a kályha.  
Az ohm*mm2/m meg a mm2 Ohm/m az szerintem egy egykutya füle.

Az ohm/méter szokás az tényleg igaz sajnos, bár részemről az csak kirakat világítás a sötéteknek.
A gyártók és forgalmazók szeretik nagy táblázatokban megadni, minden átmérőre külön-külön, az helyett, hogy megadnák az anyagra jellemző fajlagos ellenállást. Van olyan forgalmazó, aki direkt habvágáshoz eldarabolja különböző hosszakra és a darabok Ohm ellenállását közli. Agyrém.
Ezekből a nikkel-króm alapú ellenállás ötvözetekből találtam tíz félét, mind kicsit más tulajdonságú. Van vassal, rézzel meg alumíniummal ötvözött is. Persze más a fajlagos ellenállásuk is, azt az átmérős táblázatból kell kiszámolnom. Ráadásul az átmérőt az angolszászok lábához viszonyítják. [#vigyor2]

ANTAL GÁBOR

A fajlagos ellenállás reciproka a fajlagos vezetőképesség ( Siemens ) És tudod e hogy a németeket nemigazán szívlelő angolszászok hogyan nevezik? ( amikor elöször találkoztam vele a hajam szála is égnek állt )

ks46twg3x

Szia!

Én 3D nyomtatóhoz használható extruder-fej fűtését oldottam meg 5W-os ellenállással, és PWM motorszabályzóval. Tökéletesen működik. Nekem a tápom 24V-os, én az ellenállás értékét változtattam meg úgy, hogy megfelelő legyen. Nálad a feszültséget kellene úgy beállítani, hogy a kívánt határok között tudj szabályozni!

s7manbs8

Hogy nevezik ?

Szalai György

Az a „conductance” (vezetés képesség) vagy „admittance” (átereszetés)?

ANTAL GÁBOR

mho  ( vagyis az ohm visszafele) de lehet hogy más a logikája ) persze előfordul az ezredrész is akkor mmho  ( van amikor az angolok a többesszám jelét is hozzárakják az a csúcs )

ANTAL GÁBOR

Karcsi jól válaszolt én tettem föl pongyolán  a kérdést  A mértékegységre akartam célozni ( mármint a Siemes sel )

s7manbs8

Mosógépben processzor olyat csinál, hogy hidegen nem indul, kicsit rámelegítek a processzorra, akkor beindul, ez vajon mitől lehet. Nem kontakt hiba lehet kivül legalábbis, mert azt is próbálgattam, gondolom a belső oszcillátorral mehet, vagy esetleg valami külső reset áramkörben lehet még valami hiba ?  

Whirlpool L1274 panel, MC908AP32 processzor freescale, M68HC078 mag van benne.

http://kepfeltoltes.hu/view/131205/PICT1737_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/131205/PICT1737_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

Mondjuk van egy ötletem, hogy működjön, teszek a proci felé egy melegítést pl. ami vagy 30 fokra melegítené pl., ha úgy menne, de ez csak tákolás javítás ... :)

000000000

Még mindég olcsóbb, mint egy új mosógép :) Én is találkoztam hasonlóval(kapcsolóüzemű táp ic:uc3843, optocsatoló) csere és minden megy prímán :) Valószínű, hogy a félvezető tulajdonságai változtak meg ...

wm94bppdn

Ha hőlégfúvóval melegítetted, akkor a környező alkatrészeket is fújtad? Az én gyakorlatomban az alkatrészhiba: elkó-nagykapacitású kerámia kondi-dióda-bármi más, csökkenő gyakoriságú sorrendben. Próbáld a melegítést lokálissá tenni: kis alulemez pillanatragasztóval a processzorra, pákával hevítve.

000000000

Órákon keresztül túrtam a netet 5 fázisú léptetőmotor meghajtására alkalmas kapcsolás után, mondhatni sikertelenül. Nem tud valaki valami használható rajzot? Egyet találtam, de ahhoz nem kapható nálunk IC, külföldről rendelni nem akarok, nem ér annyit az egész.
Mindenkitől köszönöm a segítséget!

s7manbs8

Csak a procit melegítettem elvileg.

s7manbs8

Még arra gondolok, mi lenne ha hőlégfúvóval forr pontig megmelegíteném, hátha belül összeforradna valami benne ami esetleg repedt vagy ilyesmi.

svejk

Lehangoló lesz a válaszom, ne is keress, ha találsz is az valami egyszerű vacak lesz.
A léptetőmotor vezérlésnél is az ördög a részletekben lekozik.
Ha valamilyen szintem működni is fog egy kiötlött kapcsolás valsószínűleg elmarad egy komolyabb kétfázisútól is.