Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

wm94bppdn

Bocsánat, félreértettem a kérdést. http://szótár.sztaki.hu   :-)

svejk

S közben-közben még a mérésekre is volt időm.
Tehát a kezem ügyében levő csövek a következőket produkálták.

Tápfeszültség : 170 V
Üzemi(égési) feszültségek rendre a következők:
2 mA-nél: 129 V
3 mA-nál: 132 V
4 mA-nél: 134 V
5 mA-nál: 136 V
6 mA-nál: 139 V

A karakterek közt minimális eltérés tapasztalható

Kalaci-nak:  
Az áram növelésével a fényerő kb. linárisan növekszik, különösebb színváltozást nem tapasztaltam.

A fentiek tükrében a 3 mA-es áramhoz ~13kohm előtét tartozik normál üzemben.

A kioltási feszültség is stimmel, a tápfeszültséget csökkentve 125 V-nál kezd el a 8-as karakter részlegesen világítani, majd 120V-nál teljesen kialszik.

Viszont a gyújtási feszültség érdekesen alakult 13 kOhm előtét esetén.
Kioltás után a tápfeszültséget lassan növelve a tápfeszültség 129 V-os értékénél gyújtott be a cső részlegesen és ekkor esett vissza az anódfeszültség 123V-ra, ilyenkor a karakter részlegesen begyújt.
Erre még várnék magyarázatot a hozzáértőktől, vagyis akkor pontosan mi is az a 150V-os gyújtási feszültség?

A fentebb mért áram feszültség kapcsolatokból lehet messzemenően következtetni a cső korára, elhasználtsági fokára?

svejk

Hopsz, kissé felreolvastam a katalógust a tápfeszültséget mint 170V-ot mint minimumot határozza meg.
(nem is értetem vajon miért van maximálva)

Tehát összefoglalva a lényeg:  
Az üzemi 3-6 mA-es  áramtól függően 133-149 V anódfeszültséggel kell számolni előtét ellenállás ügyében és multiplex esetén sem szabad túllépni a 20mA csúcsáramot.
Vagyis 4 digit multiplex  esetén még 5mA átlagáramot el tudunk érni anélkül, hogy túlhajtanánk a csövünket.

ggdr57dg

Én meg őrizgetek 12db Z573M csövet :-) Ezek jó része piros (a többi is, csak van kis kopás rajtuk)
Esetleg nem válnál meg 2(3) 74141-től? Hátha van még ott, ahol ezeket őrizgeted :-)

svejk

Küldj egy postacímet.
De csak orosz van.
Vannak akik nem szeretik, nekem semmi bajom nem volt az orosz TTL technikával.

ggdr57dg

Köszönöm, semmi gond az orosszal. Megy levél.

wcmwugefi

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, habvágó elektronikával kapcsolatban.

Egy max 2 méteres 0.5mm-es nichrome szálat szeretnék fűteni.

Van egy kapcsolóüzemű tápegységem, mely 24v 5a, illetve 12v 8a áramot tud adni.
ilyesmi:

http://www.ebay.com/itm/24V-5A-DC-Universal-Regulated-Switching-Power-Supply-/110638231212?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c28d6eac" TARGET=_fnew>Tápegység link 24v 5A, 12v 8A

Erre szeretnék kötni egy ilyesmi pwm-et:

http://www.ebay.com/itm/12V-24V-48V-110V-DC-Motor-Speed-Driver-Controller-PWM-MACH3-Spindle-Governor-NEW-/360609305005?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53f5fd51ad" TARGET=_fnew>Pwm 1 - ebay

vagy:

http://www.ebay.com/itm/10-50V-40A-2000W-MAX-DC-Motor-Speed-Control-PWM-HHO-RC-Controller-12V-24V-48V-/261324519904?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item3cd827b9e0" TARGET=_fnew>pwm 2 - ebay

esetleg:

http://www.ebay.com/itm/Hi-Q-Pulse-Width-PWM-DC-Motor-Speed-Regulator-Controller-Switch-6V-90V-10A-New-/360762233255?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53ff1ad1a7" TARGET=_fnew>pwm 3 -ebay

Szerintetek ez megfelelő/elegendő hogy felizzítsa az akár 2 méteres szálat?

A nichrome szál különböző vastagságokban van, milyen vastagot javasoltok ehhez? (XPS, és EPS vágás)

Remélem nem kérdeztem nagyon nagy marhaságot.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Attila

wcmwugefi

Ja! a habvágás témakör 10 oldalát visszaolvastam, de nagyon sok féle megoldással találkoztam, főleg toroidossal. Lehet hogy azzal praktikusabb?

000000000

Sziasztok!

Keresek valakit, aki tudna eladni nekem egy léptetőmotor vezérlést. A következőket kéne tudnia:
egy léptetőmotort két tetszőlegesen felprogramozható állás között forgat, de megadható legyen a forgás sebessége is az adott pillanatban (pl. 0-10 fok között 1/min, 10-50 fok között 20/min és 50-90 fok között 1/min). Lehetőleg 12V-al működjön. Tehát csak 1 tengelyt kellene vezérelni. Ehhez kellene valami szoftver is amivel a programot meg tudom rá írni egyszerűen. A nyákra kellene egy gomb, aminek a lenyomására lefut a program és egy USB port amin az aktuális programot feltöltöm. Akit érdekel kérem írjon a dgyula kukac freemail pont hu címemre, ide vagy hívjon telefonon: 30/6552242 Természetesen fizetős munkáról van szó, tehát venném a cuccost. Valamint minden segítségnek is örülnék a témában (forgalmazók, boltok, stb.).

ANTAL GÁBOR

Egy spéci feladathoz szeretnék felhasználni egy modell repülőgép kormány szervó egységet amit kb 10 éve vettem és a bolt már bezárt. Kb emlékszem a működési mechanizmusra de nem jól dokumentáltam .  Kijön a szervóból egy  piros egy fekete és sárga ( barna ? )  gondolom jel vezeték . Tipp a piros a táp +   a fekete a Gnd . Kérdések mekkora a táp ? És a jelre( ha   jól emlékszem a távvezérlőböl jött egy imp sorozat... Aki modellezik az rögtön vágja . De  Rabb Feri is tudja...  ( és nekem is elég lenne egy kis "taszajtás" )    

jv7pu3a5p

Jól gondolod a sárga a jel vezeték, piros fekete táp.
5-6V-ról működnek általában. (Típust legalább írhatnál, hátha mégse)
6v-ra adják meg a névleges nyomatékot.  
Vezérlése egyszerű PWM jellel kell szabályozni aminek a szélessége 1-2ms között van. Freki 3-4-500Hz.
Kis segítség:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/files/392/servo.jpg" border=0>

jv7pu3a5p

Frekire sokat írtam. Megnéztem a progimat, amit írtam egy kis AVRbe. Ott 60Hz.

Szalai György

A „0.5mm-es” az biztosan átmérő, vagy esetleg 0,5mm2 keresztmetszet? Az nagyon nem mindegy.

Ha 0,5mm átmérőjű, 2m hosszú és 1,18mm2 Ohm/m fajlagos ellenállású huzallal és 30A/mm2 áramsűrűséggel számolom, akkor ahhoz nagyjából 3Volt feszültség, 6Amper áramerősség, vagyis 18Watt teljesítmény kell.

Akkor a 12Voltos tápegységed a szükséges feszültség négyszeresét szolgáltatja feleslegesen, a 8Amper terhelhetősége is kicsivel több, mint elég.

A magas feszültségnek (12V) az lesz a hátránya, hogy a PWM vezérlőd nagyon alacsony kitöltési tényezővel lesz kénytelen dolgozni.
Szerintem ehhez a huzalhoz 5V feszültségű, 10Amper terhelhetőségű, 50W-os kis tápegység is elég volna.

De hadd számolja meg más is!

ANTAL GÁBOR

Köszi Zoli ! Irtam volna tipust ha rajta lenne. Ez egy két fogasléces ( tandem )  elég monstrum egység  mozgás : kb 18 mm

ANTAL GÁBOR

Értem... ( és rémlett is valami ) de több óra lett volna megtalálni . Egy miniatűr aktuátort kellene csinálnom .Ráadásul csak két diszkrét pozíció kell.  Vagyis 20 ms os periódussal vagy 1 ms os jelet vagy 2 ms os jelet kell generálnom