Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

A feszültség és áram alapján jó lehet a DCS810-es a motorhoz. A DCS303 csak 30V-os , így az nem jó a 47V-os motorhoz. Az enkódernek 5V-os TTL kimenetűnek kell lennie, A+,A-,B+,B-  jelekkel. Nem kell az UC300 és a DCS810 közé leszálasztó kártya, mert a DCS810 bemenete optóval leválasztott.  

krnj79r9n

Köszönöm a választ Tibor!
Az enkóder elméletileg 5 V-os TTL jeleket ad ki 1000-es osztású és inkrementális.
6 kivezetéses, amit te is írtál.
Tápot hogy választok a szervó meghajtóhoz illetve motorhoz?
A motor feszültség a meghatározó? Azt ne haladja meg a feszültség?

Tehát a DCS810 elé nem kell a leválasztás, mert benne van, de az egyéb funkciókhoz kellhet, a relézés a marómotorhoz, illetve a végállások, home stb. Mert, ha jól értelmeztem az UC300-5LPT leírását, idézek:
"Az analóg és digitális ki/bemenetek galvanikus kapcsolatban vannak a számítógéppel, a nagy áramú áramköröktől galvanikusan el kell választani leválasztókártya használatával."

Nagyon szemezgetek Sir-nyeteg Pico limit 2 végállás kártyájával. Teljes optikai leválasztás benne van, nagyon leegyszerűsítené a végállások és home bekötését.

http://www.cncpart.hu/elektronika/kiegeszito_elektronika/picolimit2" TARGET=_fnew>Pico Limit 2

És akkor még egy relé kártya (2-3 relé) kellene a nagy áramú dolgok kapcsolgatásához.

Bocsánat, ha hülyeségeket kérdezek, de ez a komplett CNC elektronika még nagyon nem állt össze a fejemben, hogy mit mivel, hogyan. A mechanikával viszonylag elboldogulok az elektronika viszont nem az asztalom, de rajta vagyok :-)

s7manbs8

Ha ah össze elektronikát nem te tervezed, meg találod ki, gyártod le, forrasztod be, éleszted, azért nagyban egyszerűsíti a helyzetet. :)

krnj79r9n

Hát ez biztos. Nem is akarok, egyenlőre, ennyire bele menni, ehhez messze nincs még meg a tudásom. Építettem már CNC mechanikát és a meglévő vezérlését át, léptetős és még később hibrid szervósra (enkóderes léptető). De azt jóformán csak összekellet dugni, Step/Dir jeleket, enkódert megfelelően bekötni. De azon a mai napig nincsenek megcsinálva pl. a végállások. Pedig néha nagyon jó lenne, csak idő nincs soha. Egyébként ez a melóhelyemen van. Talán voltál is ott a Budapesti találkozón.
Ha viszont ezt a gép vezérlőt át kell építeni, arra nem lesz sok időm, sőt igen kevés. DC szervóval még nem is volt dolgom, úgy hogy kicsit izgulok.
Amint látod, mindenből meglévő kész elektronikát (lehetőleg összeillőt :-)) szeretnék betenni és azokat összekötni. Elég kihívás lesz tisztességesen átépíteni a vezérlő szekrény, hogy az legalább hasonlítson egy gyárira. Nyákot gyártani most nem fogok, talán a saját gépbe majd egyszer igen.

s7manbs8

Még elég azt a szervót beállítani, bekötni is , elmegy vele az idő, tudom magamról legalábbis, meg nem is az a gond ezekkel, hanem, hogy elég sok minden van és mire végére érsz az elejét elfelejted, hogy is csináltad, és akkor megint meg kell tanulni ... :) Az embernek az megy csak úgy, mint a karikacsapás, amit állandóan csinál.

krnj79r9n

És a tápot hogy választom meg a szervó meghajtóhoz illetve motorhoz?  
A motor feszültség a meghatározó? Azt ne haladja meg a tápfeszültség?
És táp áramát? Gondolom legalább annyit kellene tudnia mint a motor csúcsáram és ha két motor vezérlő megy egy tápról, akkor a kétszeresét.

000000000

Elsősorban elektronikásoknak, de más érdeklődőknek is.

Karácsonyi ajándéknak adom a linken olvasható komoly gyűjteményt.  
Ami 648 MB –nyi anyag. Felsorolhatatlanul sok és változatos anyag.
Akit érdekel, levélben jelenezzen. És küldöm majd a letöltő linket.  

Olvasd végig, és dönts, kel e?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Daniba/Elektronikas%20ajandek/tartalom5.txt" TARGET=_fnew>http://cnctar.hobbycnc.hu/Daniba/Elektronikas%20ajandek/tartalom5.txt  

Kristály Árpád

Szia Danibá!

Itt jelenkezem...
Mert az emilt nem olvasod el!

000000000

Az nem jellemző rám, ha megkapom a levelet és nem olvasom.

Az inkább, hogy nem válaszolok. Mert elkeveredik, vagy elfeledkezek róla. Nagyon sok levelet kell kezelnem havonta.  
Ezért, javaslom, hetente rám szólni, akinek nem válaszoltam. Vagy a későbbiekben nem válaszolok.  

Írj erről egy levelet, arra fogom küldeni a linket neked is.  

Akik már írtak, megy majd a letöltő link.  

000000000

Szia, Danibá, javaslom, hogy vegyél fel egy titkárnőt, de legalább egy felet... multifunkciósat...  
Írok erről (a levélről) egy levelet...  :)

VViktor

Szia Danibá.
Bár én nem vagyok elektromos beállítottságú emberke,de a link érdekelne mégis.
Csak  egy érdeklődő kérdésem volna hozzád,minden hátsó szándék nélkül.
Ha ajándéknak szánod a letölthető anyagot,akkor miért nem teszed pulikussá a linket?

000000000

Erre a legegyszerűbb a válasz.  
Nem a világot akarom megajándékozni. Hanem az ismerőseimet.  

Persze, sokaknak eszébe se jut, amit ide felrak, azt a világnak is felrakja.  
Ugyanúgy az írásait is.  

A másik ok. Tudni szeretném kiket is ajándékozom meg. E hatalmas gyűjteménnyel.  
Ezúton is kérek mindenkit, aki megkapja. Ne ossza tovább! Azt én szeretném tenni.  

Fórumos jelentkezésre nem küldöm, csak nickk nevet is tartalmazó levélre!

000000000

Kb, 1 óra és mennek a levelek.

000000000

Az ajándék elment, azoknak, akik írtak. Ha, mégse ér oda, szólj.  

000000000

Kicsi félreértést szeretnék korrigálni.

Többen, akik írtak az ajándékomat tartalmazó letöltő linket elkérni. Tévesen gondolják, mit is adok.  
Linkek gyűjteményének gondolják. De, nem az!  

Amit adok, egy hatalmas gyűjtemény, konkrét tartalommal. Amit, én felraktam valahová. Ahonnan letöltheted a teljes tartalmat.  
Mert, nem szerettem volna, minden kérőnek CD lemezeket küldeni.  

Aminek a tartalomleírását olvashatod az itt linkelt helyen.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Daniba/Elektronikas%20ajandek/tartalom5.txt" TARGET=_fnew>http://cnctar.hobbycnc.hu/Daniba/Elektronikas%20ajandek/tartalom5.txt

A tartalom elolvasása után, úgy gondolod, számodra is hasznos lenne a résben, vagy egészben ez a komoly gyűjtemény.  
Akkor, írj nekem egy levelet, ami tartalmazza a neved, és a fórumos (nick) neved is.  

Válaszban küldöm azt a linket, ahonnan egyben letöltheted.  

Az ok. Tudni szeretném kiket is, ajándékozom meg. E hatalmas gyűjteménnyel.  
Ezúton is kérek mindenkit, aki megkapja. Ne ossza tovább! Azt én szeretném tenni.  

Fórumos jelentkezésre nem küldöm, csak, nevet és nickk nevet is tartalmazó levélre!