Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Meg kell szakitani a GND-t is.
Írj, segítettél és most viszonozhatom.[#wave]

Rabb Ferenc

Túlfesz levezető lehet egyszerű varisztor, vagy nagyobb áramokra gáztöltésű túlfeszültség levezető

000000000

Na, megint itt vagyok.

Köszönöm, a felajánlásod. Írok.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Köszönöm mindenkinek a segítséget, ötleteket.
Továbbra is szívesen veszem, bármi eszetekbe jut.

Arra gondoltam, lehet a pisztolyt, és vezetékeit egyszerűbb lenne valahogy kiszigetelni.
Erről mit gondoltok?

PSoft

Kikupálódtam kicsit,http://totalcar.hu/magazin/technika/flokkolas/1/" TARGET=_fnew>Flokkolás ügyben.:)

Nagyfesz jelenléte,szálló por/szőrszálak/súrlódás...
Én,inkább sztatikus töltésre/kisülésre gondolnék.

000000000

000000000

Danibá, te biztosan tudsz olyan aluprofilt, amibe asztalon névtáblát lehet állítani?

000000000

Sajna, nem.  
De, van egy vérprofi gravírozónk is. Őt keresd. A neve: Jankó.  

Persze, vannak mások is:))

000000000

ok, köszönöm

Vetesi75

Kevés az info, de valamiért azonnal a bedugott, bekötött, EPH-ra kapcsolt gépeken végzett heggesztések okán megégett PE-vezetők jutottak eszembe.  :(  

Szalai György

Részleteket le nem író kérdésre, nem tudok esetre szabott választ adni, csak általánosat.
Az ESD védelem kidolgozása egy mérnöki tevékenység, ami nagy körültekintést és rengeteg ismeretet igényel. (méretezés, alkatrészválasztás, topológia) Nagyfeszültségen üzemelő berendezések szerelése és védelme szintén nem piskóta feladat.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Hindenburg_burning.jpg" TARGET=_fnew>Még a használata sem.
(Szerintem a villanyhobby véget ér a csakis saját célú, törpefeszültségű és gyengeáramú kütyüknél.)
Nem szeretnék a részletek pontos ismerete nélkül, felelőtlen tanácsokat adni, nehogy ez miatt sérüljön valami, vagy valaki. Csakis az irányt mutatom, hogy merre keresgélj ismeretek után.
A kiderült kevés részletből is mondható, hogy a nagyfeszültség nem csak a gépvázon szaladgált!  

A „felületi feszültség” a folyadékok jellemzője, az esetedhez a kúszóáram és a nagyfeszültségű tér jelenség kapcsolódik.

A „le van védve optikaival” csak az eszköz izolációs feszültségszintjéig véd, vagy a panelkialakítás miatt még addig sem.
http://www.micropac.com/images/DataSheet/66321.pdf" TARGET=_fnew>Kevés típus alkalmas párszor tíz kilovolt leválasztására.

etc77f5nr

Így, hogy tudom én is mi a flokkolás 99%-ig azt mondom, hogy elektrosztatikus nagyfesz. Mint amikor fizikaórán kisnyuszi bundájával dörzsölte a csinos tanár a műanyagrudat, ezzel inzultálva a 15éves diákokat :))

svejk

Keresek olyan fórumtársakat, akik szoktak villanypásztorokat készíteni.

000000000

Szevasz Svejk,
vegyél a bolhán régi szkennert pár 100 FT-ért,
használd fel a neon tápját, aztán a motorinditó kondival felpufferelt villanyt süsd rá egy tirisztorral meg egy diakkal a gépkocsi gyujtótrafóra.
Ha pedig szabályozni akarod a kimeneti kakaót, kapcsold le az invertert a megfelelő feszültségnél egynéhány alkatrésszel.
Ha kisütöd a kondit, a feszültségfigyelés amugy csak a beállitott értékig engedi felmenni.

000000000

Anno csináltam villanypásztort Pista elmondása szerinti diak kontra tirisztor megoldással.
Csak ott annyi volt a különbség hogy a nálunk a sarki hobbi elektronikában kapható 12 voltos stroboszkóp csinálta hozzá a 300 voltot.
Tekercselő haver csinálta hozzá a ferrit magos DC-DC inverter trafót kemény 500-ért :)
A kondenzátor kapacitása és a feszültség adja meg az energiát hogy mekkorát fog rúgni a cucc.
A legjobban a motor indító kondi bírja ezt a folyamatos töltés kisütést.
Viszont gyújtó trafó nem szereti, ha csak a vakvilágba sül ki, ezért kell egy szikraközt csinálni.
Lehetőleg a dobozon kívülre, mert elkövettem azt a hibát hogy belül volt és a okos tulaj szétszedte és elhagyott egy csavart a vízmentes dobozból.
Az így beszivárgó pára a ív által keletkezett ózont lekötötte és ez az elegy szó szerint lemarta az egész nyákot.
Aztán hozza hogy nem működik.
7-10 Jule energiás villanypásztort már csak bikára érdemes használni meg ha 20-25km a táplált szakasz hossza.
Egy ekkora teljesítményű kütyü érintése kb olyan mintha baseball ütővel úgy jó izomból vernék hátba az ember.
Csak a teljesítmény adat értelmezése végett 4.5 Jule energiával távozik egy légpuskából a lőszer.

keri

Fogtam én meg MZ gyújtókábel végét miközbe haver lelkesen rugdosta és csodálkozott hogy miért nem indul :D

Azt kell mondjam kb, olyan élmény mint a villanypásztor (természetesen azt is fogtam meg kíváncsiságból) csak ez folyamatos volt.