Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Létezik http://kepfeltoltes.hu/131022/Fordulatszab_lyz__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>egyszerűbb megoldás is. Nekem egy ehhez hasonló sokáig tett jó szolgálatot egy kézi fúrógép előtt.

A fordulatszám tartásra elfogadható (jól állítható). Ez az univerzális soros motorok azon tulajdonságának köszönhető, hogy a motor áramfelvétele a terhelőnyomatékkal közel lineárisan változik.

Sajnos ezeknek a fordulatszám csökkentő megoldásoknak közös hibájuk, hogy kis fordulat és viszonylag nagy terhelés esetén szinte alig lesz hűtése a marómotornak. Persze a fúrógép más tészta, mert egy-egy nagyobb furat vagy süllyesztés még nem okozott káros túlmelegedést.

pisti73

Szia! Jó kapcsolásnak tűnik... Tudnál esetleg mondani alkatrész helyettesítő típusokat? Nekem is van egy Kress marómotorom, ugyan annak szabályozható a fordulatszáma, de 10000 alá nem megy. Esetleg ezzel a kapcsolással ez megvalósítható lenne? Nem zavarná be a meglévő fordulatszám szabályozást?

Rabb Ferenc

Két fázishasításos elven működő (tirisztor vagy triak) áramkör sajnos nem kapcsolható sorba :((

Valószínű a KRESS gépek is az alább említett hűtési probléma miatt nem engedik lejjebb csökkenteni a fordulatot.  

A kapcsoláshoz konkrét alkatrészeket nem érdemes mondani. Lehet, hogy pont az éppen nincs a sarki barkácsboltban. De egy 400V/5A-es Greatz (vagy négy hasonló dióda), 400V/8-12A tirisztor megfelelnek. A tranzisztorok helyett bármilyen öt forintos PNP és NPN kisteljesítményű használható.

Csak egy dologra kell nagyon vigyázni !!! A fordulatállító potméter is hálózati potenciálon van! Tehát műanyag házas és tengelyes legyen. Na meg az egész ketyere gondosan burkolt.

pisti73

Ez nem jó hír. Nem tudom mi különbség lehet az FME 1050 és a FME 1050-1 marómotor között. Vagyis azt tudom , hogy a fordulatszámokban különböznek, de megnézve a robbantott ábráját nem találok semmi eltérőt. Gondolom ha építenék hozzá egy másik elektronikát akkor az enyémet is le lehetne csökkenteni 5000-es fordulatig. Ezt pedig a gari miatt még nem akarom megtenni...

Azért köszönöm a segítséget!

Rabb Ferenc

Szinte teljesen azonos felépítés mellet sok varázslást nem lehet csinálni.  

Csak egy jobb hatásfokú motor lehet a titok nyitja. Kisebb légrés, jobb vasanyag, magasabb hőfoktűrésű tekercselőhuzal. Esetleg egy belső hőfokvédelem, és jobb ventilláció...

yy2yggmv7

Ha elég nyomatékot adna lassú fordulaton az 530-as
lehet, hogy érdemes lenne egy külső ventilátoros állandó hűtéssel megoldani.A feltett képen lévő Elektro Craft motort is így hűtöm, egy PC ventillátorral csak a képen még nem volt rajta.

s7manbs8

A megbízható elektronikának zöld a színe. :)

kuv5p7226

Régebben valaki berakott egy kapcs rajzot inkrementális szögjeladóra léptetőmotorból, ebből faragtam egy normális kinézetű doksit: http://cnc.vomberg.hu/apps/CNC_appnote_001_jelado.pdf" TARGET=_fnew>http://cnc.vomberg.hu/apps/CNC_appnote_001_jelado.pdf.
Akinek bármi észrevétele van az jelezze, ha van rá további kapcsolás, hogy step/dir jelet hogyan kell kikapuzni ebből akkor ha elküldi, kibővítem.

svejk

Tesztelted, próbáltad üzemi körülmények közt?
Anno én is faragtam egy hasonlót, de nem vált b. Már nem emlékszem pontosan de talán a lassú lépésenkénti léptetéssel volt a baj.

Egyébként a Hobby Elektronika is közölt valami hasonlót.  

kuv5p7226

Majd fogom, még csak a doksit faragtam meg a rajzból. Nyilván alacsony fordulaton kicsi lesz a jelszint is, legfeljebb át lesz írva Schottky-ra.:-)

000000000

Sziasztok!
CNC-be a betáp elé kell/érdemes kismegszakítót tenni?

Szalai György

Köszönet a nép nevében.
NEMÁ hogy nincs seggre szerelhető (NEMA motor méretű) SMD nyákterv.

Mi történik, ha nincs elmozdulás? Az X és Y kimenet szintje is nullára esik, akkor is, ha nem kéne, mert már nincs elmozdulás?
Az nem azonos az optikai inkrementális encoder A és B kimeneti állapotával, mert ott megmaradnak a magas kimeneti szintek is, ha éppen úgy állt meg a tengely.
Az optikai encoderhez készült jelfeldolgozó áramkörök többnyire a fel és lefutó éleket figyelik.
Vezethet ez egy optikai encoderhez készült jelfeldolgozó egység téves működéséhez?
Ha igen, akkor a kompatibilitás hiányra figyelmeztetni kéne az utánépítőket, mert lesz meglepi!

Érdekes, hogy mindenki komparátorban gondolkodik és nem scmitt triggerben meg logikában, amihez kevesebb kiegészítő alkatrész kéne.

000000000

Minden betáp elé kell zárlat és túlterhelés védelem.