Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

gsbwxanch

Sziasztok!  
Segítséget kérnék! XPS lábazati hungarocellt szeretnék vágni 40mm vastagot. Egyszerű téglalapokat, illetve ezekbe nútot, hogy egymással kapcsolódás jobb legyen. Valami egyszerű megoldással, mechanikusan. (a mechanika részét még meg is oldanám)  

Az elektronika része miből áll? (a dug villától a vágószállig)  
Előre is köszönöm!  
J.

x4rhew5r3

Az is járható, hogy van rajta egy jel, és úgy helyezzük be a főorsóba, hogy az mindig felém mutat. Egyszer kell hitelesíteni egy ismert pozícióban készített nagyobb furaton.  
Ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor a főorsóra is egy jelet, és méréskor az is a hitelesített pozícióban áll.

000000000

Nem, nem erre gondolok.
Jobban mondva nem is én.

Az egyik ügyfelem, ráengedet egy gépre nagyfeszültséget. Aminek a fém teste is földelve van.  
Elméletileg, ezen, keresztül tönkre tehette a vezérlést. (Én, még nem láttam, csak írta)

Azt mondja, valószínűleg nem raktam földelésleválasztót.

Ez, valahogy nem áll össze az agyacskámban. Minek a földelés, ha leválasztjuk baj esetén?
Vagy mit nem értek?

Rabb Ferenc

Dugvilla - kapcsoló - régi fúrógépből (230 V-os) bontott fordulatszabályozó - 230/24 V kb 100VA-es trafó - kb 2,5 mm2-es sodrott (sokeres) szigetelt hálótazi vezekék - vágószál.

Vágószálnak használhatsz cekászt, vagy más ellenálláshuzalt. De szilárdságilag talán jobb az acélhuzal. Pl 5-ös citerahúr. Ennek 0,5 mm az átmérője és kb 1,5 m hosszban árulják hangszerboltokban. Ennyi biztosan kell, mert a lábazati szigetelő 125x60 cm-es.

Rabb Ferenc

Ja, és teljesen leszabályozott állásból kell indítani a feszültség növelését. Csak addig, hogy még ne izzon vörösen a vágószál. Kicsit gyakorolni kell, mert ha a hab lehűti (csökken az ellenállása) akkor a túlnyúló részek felizzanak. Ezt a nagyok két kis ventillátorral hűtik vissza, különben szálszakadás lenne. De amúgy is vegyál több szálat, mert fogyóanyag - különösen az elején :)

A hőtágulás miatti jelentős megnyúlást rugóval, súllyal vagy egyéb varázslással kompenzálni kell.

gsbwxanch

Révész Richárd

"Na ilyen állat nincs".
Hova engedte rá a nagyfeszt és minek?
Lehet, hogy túlfeszlevezetőre gondolt a kedves ügyfél?

Szalai György

Szerintem leválasztó transzformátorról beszél, ami a földpotenciálhoz rögzített nullapontú betápláló hálózat feszültségét föld függetlenné teszi, és ha minősített szigetelésű, akkor az érintésvédelemről is gondoskodik.

000000000

Vagy talán mégis? :((

Nem tudom.  
Elképzelhető, hogy a közös védőföldön keresztül átüthet a nagyfesz?  
Így eljuthat a vezérlőelektronikáig?
Ez ellen lehet valami kütyüt beszerelni?

Állítólag több ezer volt. Talán tíz ezer. Kicsi áramerősséggel.  

Motoros

Pontosan úgy van ahogyan írod. És ezt a jusztírozási lehetőséget beleépíteni nem egyszerű...az ipari hasonló cuccban benne van.
A kalibrálási procedúrát is időnként el kell végezni.

Révész Richárd

Először is azt kéne pontosan tudni, hogy hova kötött nagyfeszt.

000000000

Azt én se tudom pontosan. Csak feltételezem, és valószínűnek tartom, hogy a gép vázra áthúzhatott a nagyfesz. Ami közös földön van a vezérlővel.  

Szalai György

Ha nyilvánosságra hozható a tönkrement vezérlő típusa, szeretném tudni.

000000000

Még, nem tudom, pontosan mi van. Majd ha a kezemben lesz, akkor tudom, hol, és mi károsodhatott.  
Persze, elmondom majd.  

Csak, szeretném tudni, hogy ez ellen, lehet –e valahogy védekezni?  
Mert, most erősen úgy néz ki, engem hibáztat.  
De, a továbbiakra gondolva is jó lenne tudni, mivel előzhetném meg ezt.

svejk

Előrebocsájtom, sosem készítettem ilyet, csak a gyári órás 3D-s ismerem.

Olyan kézenfekvőnek tűnik nekem a golyós alaplemez billentése állítócsavarokkal.

De mi a helyzet az oldalirányú érintéskor?  
A három sugárirányú rúd és a golyóközök a felső részt ekkor is biztosan központban tartják?
Illetve oldalirányú érintéskor ugyanakkor jelez hogy ha bármelyik irányból érkezik az oldalirányú erő?