Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s73tgf9vg

Elég furcsa, hogy téged hibáztat ezért. Ha én tudom, hogy 10.000 volt szaladgál a gépem közelében akkor szólok, hogy olyan gépet gyártsanak ami ettől nem sérül.
Gondolom a gép se azt az árkategóriát képviselte, ami ilyen extrém esetekre is fel van készítve.

etc77f5nr

Ha plazmavágó akkor elképzelhető a nagyfesz. Ez ellen vannak szűrők és nem olcsó tényleg. Nálunk még igy is bezavar néha a nagyfesz gyújtásnál, pl elmegy a kép a monitorról de a gép vág rendesen és kb 3mp múlva bekapcsol újra a monitor.

000000000

Igen. Ezt én is így gondolom.
Gondolom, ekkora feszültség már kilép a kábel, és készülékből. És, mehet a felületen is.
Vagy tévedek?  
És, ha igen, mit lehet ellene tenni?

Szalai György

A magas feszültségű, de alacsony teljesítményű zavartatás ipari környezetben mindennapos. Ez az ESD. (Electrostatic Discharge)
Lenne! Ha nem védekeznének ellene hatékonyan.
Többek között ezek a védő áramkörök is, egy felsőbb, üzembiztosabb kategóriává teszik az ipari felhasználásra szánt elektronikus készülékeket.
Az alacsonyabb árú, hobby célú vezérlőkben ennek nyoma sem szokott lenni. Egyszerűen elfelejti a konstruktőr, nem tulajdonit neki jelentőséget, vagy nincs kedve ezzel bajlódni. Hiszen magának épít, vagy csak kipróbálás garanciát ad. Legrosszabb esetben majd arra hivatkozik, hogy nem a rendeltetésének megfelelően használtad.

A védelem hagyományosan az elektronikus készülékbe beépített varisztorok, (durva védelem) és az azzal egybe tervezett tranziens szuppresszorok (finom védelem) hálózatából áll. Ma már készülnek ezektől korszerűbb PESD és SESD védelmi eszközök is.
Kiegészül a készülékek beépítése során helyesen elkészített huzalozással.
Ahol szükséges, a túlfeszültség levezető szikraközt (első védelem) az elektronikus készüléken kívül, nem abba beépítve helyezik el.

000000000

Amikor a gép negált. Kiütötte a számítógépet is, a Mach3 –al. De, el lehetett indítani. Csak a futó program, és beállítások sérültek.  

Nem plazmavágó.

000000000

Én, ebből nem sokat értek. Pláne, nem, hasznosíthatót.

Mivel a motorok is a gépvázon vannak. Plusz, közös földelés. Gépvázon futó kábelek, stb.  
Nem tudom, hogy lehetne kizárni a felületen, a gépvázon mászkáló nagyfeszt.

ANTAL GÁBOR

Ha nem plazmavágó akkor mi ? Nagyfrekis gyújtással ellátott AWI hegesztő (és fogató volt amit csináltál ? )
 Vagy CNC vel működtetett TESLA trafó? [#fejvakaras][#fejvakaras]

Rabb Ferenc

Egy saját (kellemetlen) tapasztalat:

A marómotor indulásakor, de néha megálláskor is a MACH3 padlót fogott. Mintha a vészstopot nyomtam volna. A motort (KRESS FME800) egy mezei 230V-os relé kapcsolgatja. Ennek a behúzótekercsén keletkezett gyakran többszáz-többezer voltos tranziens feszültség. Ez okozta a váratlan "vészstopot". Egy, a behúzótekerccsel paralell 1uF 250V AC kondi megoldotta a gondot.

Ugyanígy a műhely egyik hagyományos fénycsőarmatúrája is néha falhoz állította a számítógépet is. Azóta mindegyik kapott egy-egy önálló zavarszűrést, és nincs ilyen gondom.

000000000

Nem.
Ez, egy flokkoló gép. Elméletileg nincs sehol fémes kapcsolat, a géppel. A nagyfeszes fejnek, vagy kábelnek. Ezért gondolom, hogy felületi feszültség lehet.  
Kérdés az, hogy mi volt a valóságban. Vagy mit mond el a gazdája belőle.
Ha, már igy kezdi, hogy én …………

PSoft

A CO-lézer fölötti elszívóval(3f motor)is többször előfordult,hogy megbolondította a vezérlést.:((
Érdekes módon,mindig az elszívó kikapcsolásakor gajdult meg a vezérlés,bekapcsoláskor...sose.[#nemtudom]

A zavarszűrés,...megoldotta a problémát.:)

000000000

És, szerinted, ebbe az esetbe hová rakhatnék, és mit?
(Kérem a komolyságot megőrizni.)

000000000

Szi, ez elektrostatikus tér, amit Danibá mond, 15 kV, vagy mennyi. Valami elektrostatikus árnyékolás kellene neki.

000000000

Körbevenni valami hálóval, és azt leföldelni.

Rabb Ferenc

Pl a tápokra brutál zavarszűrést a vezetett zavarok ellen. Na meg túlfesz levezetőket. A sugárzott ellen árnyékolást és hidegítő kondikat. Az árnyékoló ketrec a nagy statikus tér ellen is kiváló védelem

A kisfesz (vezérlő)ki és bemenetetkre pedig  megfelelő feszültségű szupresszor diódákat. Esetleg ahol lehet, optikai leválasztást  

000000000

Mi az a túlfesz levezető?

A P felől le van védve optikaival.  
De, ugye a GND –nem lehet megszakítani.
A motoroknak is közvetlen áram kell.