Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez kinek szolt???

RogerCo

Sziasztok,  
Tök laikusként kérdezek, van egy elekrtonika BC547-es tranzisztorral rajzolva, a lomexnál viszont nem lehet kapni, minden mást onnan veszek majd meg. Mivel lehetne helyettesíteni?  
Nem tudom számít-e de egy nagysebességű mikrofon erősítő lenne, ami a fényképező gépet elsüti pl puskalövésre.
Köszi:

s7manbs8

BC547

lomex: 21-02-63

s7manbs8

Helyette mehet:

BC546BG (ONS) NPN-UNI 80V 0.2A 0.5W TO-92 [21-07-48]

RogerCo

Köszönet !
Igen, nem jól írtam. Van a lomexnál, csak NEM lehet a kosárba rakni. azt írja nem bontahtó :(
De akkor ezt a 546-ot betettem, és rendelem is. köszi ! [#worship]

h2o

Tudnátok segíteni abban,  hogy egy MR010L (Wiegand) kártyaolvasót milyen más (kínai) típussal lehet helyettesíteni?

000000000

Menyire kel a behelyetesitési helyre kompatibisnek lenie?
szofveres protokol szerint Mabis minositásel .....stb?
Van több fajta univerzális RFID olvaso a piacon.....lehez azok bámelyike is meg felene ha nem nagy elvárásnak kel megfelelnie!

svejk

A tegnap délután időt szakítottam a TB6560AHQ-val szerelt vezérlők teszteléseire.
A mechanika egy ISEL CPM3020-as gyári gép, megfosztva az eredeti elektronikájától.
A hajtás 400 mm hosszú 16x5 mm-es golyósorsós, 1:1 es szíjáttétellel hajtják a http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/ST5818M3008.pdf" TARGET=_fnew> típusszám alapján nanotech motorok, bár jelen esetben a motorra 3A és 2,1 V van írva.

A gép így néz ki, a Y tengely és a T-nútos asztal el van távolítva, a mozgatandó tömeget az átm. 90x150 mm-es acél henger helyettesíti.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Isel_CPM3020.jpg" border=0>

Elsőnek a "kék" vezérlőt próbáltam.

Tápfeszültség 24 V.

Mach3 kernel freki: 35 kHz
Motortuning: 320 step/mm

1/8 mikrolépés a vezérlőn.

Hosszas idegőrlő vacakolással alig bírtam belőle kihozni valamit, minden beállításra nagyon érzékeny volt már a Polgárdi Balázs USB-LPT portját is bevetettem. Feltűnően érzékenyen reagált a step jelek szélességére.

Mindössze 2000 mm/perces sebességet tudtam belőle kihozni 300-500 mm/s2 gyorsulással.
A hangja elég vacak volt.
A gyári ajánlással ellentétben a Ct 1 nF a 330 pF helyett, így a chopper oszcillátor csak 40kHz-en ment.

Hosszas vacakolás után eszembe jutott, hogy hiszen már több soron írtam, hogy vacak a vezérlő bemenete első ránézésre is az optók miatt.

Nosza elő a szkópot, hát persze hogy gyakorlatilag csak fűrészjelet kapott az IC. :(((
Sebtiben kiheréltem a panelt és láss csudát rögtön megjött bele az élet. :)

Így már mindkét vízszintes tengelyen tudta a 6000 mm/perc-es sebességet 1000 mm/s2 gyorsulással, vagy a 4000 mm/percet 2000 mm/s2 gyorsulással.
Ezekkel az értékekkel stabilan tudta a scorpiót, spirál tesztet, Tibor45 csillagtesztjét, és egyéb G-kódokat G61 és G64 üzemmódban is.

Ezek után kipróbáltam a "piros" vezérlőt is, az elsőre hozta az előbbi értékeket.
Kicsit halkabbak a motorok alapállapotban, ez annak tudható be, hogy ezen a panelon már 330pF a Ct értéke.

Kipróbáltam a Tibor45 által már korábban felvetett kérdést, miszerint az IC már önmagában "eltéved".
Az Mo kimentre kötött LED nekem mindegyik tesztprogrammal, minden üzemmódban, többféle sebességen minden 0-ra való futásbál azt jelezte, hogy a vezérlő visszatért alapállapotba, azaz kigyulladt a LED.
Természetesen a mechanikai is visszaállt.
(ezért is érdeklődtem a #13087-ben Tibor45 tesztkörülményeiről)

Pedig közel sem az adatlap által ajánlott jelet kapta az IC.  
A Step jel szélessége és a prechange értéke a Mach3-ban 0-ra van állítva. (ez nálam 3-4 us step jelszélességet jelent, erősen függ az alaplaptól)

Ha a 6000 mm/perces sebességet és a fenti beállításokat és mechanikai adatokat nézzük akkor az is látszik, hogy a step jel frekvenciája az adatlapon engedélyezett 15 kHz helyett ilyenkor 21,3 kHz volt.

Összességében jó benyomást tett rám ez az olcsó vezérlő, elég kompakt, bár lennének még ötleteim.
A "pirosat" mindenképpen ajánlani tudom, a "kékkel" kicsit dolgozni kell hogy tuti legyen, illetve a "kék" nincs galvanikusan leválasztva a PC-től.

Ha van kérdés, vagy egyéb ötletek a tesztekhez akkor tegyétek fel, amint időm engedi megcsinálom.

Motoros

Kösz a tesztet. A talikra hurcolászott vasvázas kis gépemet régóta a "kékkel" hajtom. Nekem is az a tapasztalatom, hogy nem egy sebesség bajnok ...úgyhogy ezt a "herélést" én is megejtem, erről bővebben írhatnál pár szót.
Az vezérlő miatt lépésvesztést nem tapasztaltam én sem, pedig most gravírozok vele 250 drb kis feliratot, itt a Z-ben már 0.05 mm is nagyon meglátszik, ..persze tudom ez nem nevezhető hiteles mérésnek.
Ezeket a galvanikus optós leválasztások sokszor túl vannak lihegve. Interfész kártyára is ráteszik, utána meg a vezérlőkben is benne van (pl Msd), persze a gyártók igyekeznek mindent hülyebiztosra csinálni, így sokszor a védelem többe van mint maga az alaptermék :((

svejk

Ok, majd leírom pontosan a lépéseket.
Holnap megérkeznek a hiányzó IC-k, akkor egy füst alatt elvégzem.

Totálisan túl van kombinálva, én ezt már többször szóvátettem.
Ráadásul ebben a kékben nem is választ le.
A mai PC árak mellett már egy-két baki is belefér :))

Egyébként kérdezem a tapasztalt léptetős gépeseket, hogy a szóbelei mechanikából mechanikus átalakítás és motorcsere nélkül milyen paramétereket illene kihozni 24V tápfesszel?
Szívesen várnám az MSDD tulajok véleményét is. Csak a miheztartás végett.

Minden esetre ez ebben a formában az oktatási intézménynek több mint elég lesz.

svejk

3-vagy 4 tengelyes a Tiéd?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/k%e9k.jpg" TARGET=_fnew>Ez a design? Csak nehogy elbeszéljünk egymás mellett.

svejk

Milyen lépésben használod?

svejk

A kiherélés egyébként csak annyi, hogy kiveszed az adott csatorna step és dir jelének útjából az optokat és helyettesíted egy rövidzárral a 2-4 láb közt.

Azt hogy melyik opto melyik, azt ki tudod sípoltatni.
A step jel optojának a 4-es lába az adott TB IC 3-as, míg a DIR opto 4-es lába a 21-es lábhoz megy.

Érdemes még a TB IC 7-es lábára csatlakozó Ct kondit kicserélni 330 pF-ra, ekkor halkabbak lesznek a motorok.

Én még egyéb átalakítást is tervezek, pl. a 3 külön Enable jel LPT láb pocsékolás, illetve a 15-ös láb nem is használatos gyárilag.

A képen   egy 4 tengelyes C tengelyének optojai láthatóak.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Isel_CPM3020%20003.jpg" border=0>  

svejk

Vagyis az optokat helyettesítő rövidzárak.

svejk

Az átalakításnak akkor van értelme, ha az eredeti optok PC817-esek. Elképzelhető, hogy később normálissal is szerelték.