Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Meg kell jegyeznem hogy ez TB6560HQ és nem a TN6560AHQ adatlapja. Van pár lényeges különbség a kettő között! Pl. chip technológia, mikrostep képesség stb. Szerencsére a lábkiosztás stimmel.

svejk

Hú basszus, ez a "kék" vezérlő elég vicc kategória!
Még egyelőre csak olvasgatom az áramkört.

A jel útja:
LPT port >> 74HC14 >> PC817 opto >> TB6560AHQ step/dir bemenet.
Mindez ugyan arról a tápfeszről!!!
Kíváncsi lennék a magyarázatra.

TB IC-k power táp ágába egy-egy soros dióda majd úgy a puffer.
Ez is kisiskolás módszer.

svejk

Még basszusabb...ez fránya IC sem tudja az 1/4 lépést.
Gyári ISEl géphez kellene, gyárilag 1:1 áttétel 5-ös orsó.

Ha 1/2-ed lépésben használom akkor kifutok a motor fordulatszámából, ha 1/8-ban akkor kifutok a 15kHz-es step frekiből.

Pont az 1/4 lenne ideális az 5000 mm/perces célzott max. sebességhez.
Ekkor 13,33 kHz lenne a step freki.

svejk

Ennek valami oka lehet hogy mindig kihagyják az 1/4 microsteppet. Az Allegro IC sem tudta.

2vkx6unz

Ö izé az adatlap szerint full, 1/2 1/4 és 1/8 lépést tud a TB6560HQ csak ki kell cserélned.

Egyébként az Allegro 4983 tudja a 1/4 lépést, ha kell akkor van 2 ilyenem csak azt ne kérd, hogy forrasszam be ... De SirNyeteg pont ilyennel csinált vezérlőket...

svejk

Jó lesz ez 1/8-dal, így 2800 mm/perc  lesz a sebesség a max biztonságos 15 kHz-el.
így 560-as motorfordulatnál még biztos jó lesz a nyomaték is.
Végül is igazad van, ez kis munkaterületű gép.[#worship]

000000000

Lasan ezeket a vezérlöket kiszoritja az olcso M542 ami msd szinten tényleg tönkre tehetetlen és megbizható nagyon max egy táp polaritás cserével gajra lehet vágni....
Gondoom ez is mi mástol mehetet volna tönkre egy rosszul beköt léptecs konfigurácio miat?
Én olyantol szeretném halani mért is ezt a vezérlöt erötetik még mindik mikor tényleg van jobb is!?
Régeben nem volt gond hogy a H2 30E volt még is meg veték......
Most mért lene ezen az áron 1000x megbizhatobb M542 3..4 beépiteni amihez aztán nem kel nyulni mert meg bizható  és azis ott van a H2 áron!

"Ez inkább azoknak szolt akik ezel a vezérlövel tényleg csak szenvednek meg nyüglödnek meg siránkoznak mitöl nemis müxik ahogy kell!"

000000000

Tudod, ennek egy oka lehet.
Nem értenek az elektronikához és nem merrik bevállalni a drótozást.
A kínait csak össze kell dugni és vagy megy, vagy nem.
Az egyiknek ez vált be és a többi is megy utána, mert nem tudnak mit kezdeni az újabbakkal.
Ha már valamit hozzá kell illeszteni máshoz, az már meghaladja a képességeiket és inkább választják a régi megszokott mások által is használt megoldásokat.

Miért erőlteti még a legtöbb a paralel portos meghajtást egy egyszerű 3 tengelyes gépen?
Én az elejétől USB vezérlőt használok, és semmi bajom vele.
A motor meghajtókat is ehez illesztettem és tökéletesen megy.
Az itt jelenlévők többsége sem használja különleges dolgokra a gépét.
Amit kell, mindent meg lehet vele oldani.

000000000

Csak mérlegelni édemes lehet mert még mindig léptecs még  legtöbbe kerül ha bontot vagy uj is...
TB6560HQ nak egy rövidzárlasodá esetén bizonyára meg föl az adot léptecs a teljes táfeszetöl igy már nem is lesz olyan olcso a tengelyes konfigurácios javitás....

svejk

Tegnap gondoltam is rád, amikor http://www.ebay.com/itm/USBCNC-4-Axis-3-0A-15KHZ-Stepper-Motor-USB-Driver-Board-TB6560-Controller-/151004753681?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item232895af11" TARGET=_fnew>belakadtam ebbe az Ebay-en.
Tényleg lassan azt is újra elő kellene vennem, játzsani az újabb verzióval...

svejk

Én nem szoktam léptetős cuccokkal foglalkozni, bár már régóta készülök az MSDD tesztelésére is.

A mostani esetem egyedi, egy ISEL CPM3020-as gép átalakítását vállaltam el mach3 kompatibilissé.
Régebben már kettőt átalakítottam, azok C-116-os vezérlővel voltak szerelve, de ezt a mostanit beszoptam, ebben IMC4-es vezérlő van. A jel útjában nincs sehol step/dir jel.
A jelfeldolgozó processzor(ok) D/A átalakítókon keresztül közvetlen vezérlik a léptetőmotorokat L292-es végfokokon keresztül.

No, most mint köztudott az iskoláknak semmire sincs pénzük.
Maga a gépet ajándékba kapták támogatásként, de az eredeti szoftver nélkül, ami egyébként a hozzáértők szerint is erősen hanyagolható a mai világban.
Ez a projekt nem enged meg 40-50 ezer forintot csak a 4 db vezérlőre.

besirkyjh

Szia Svejk  

Az alján sárgával kiemelve irja hogy Mach3-hoz nem jo :)

000000000

igen ezt elis felete te szervos vagy...
KAY doszos alapon fut hozá valami ISEL CPM3020 géphez anoooo az sem mai darabb!?

000000000

HIHIHI!
Senki nem is mondta, hogy kell neki a Mach3!
Saját programja van, ami teljesen jól használható!

2vkx6unz

Ez a planetcnc-s kütyü kínai másolata vagy valami hasonló. Andrey ki is van akadva miatta. A programként persze az övé van megadva ami 70 EUR, de ezekre nem vállal semmilyen supportot.

Egyébként én is egy ilyet építettem meg ami ott is volt Hatvanban csak nekem egy H1 volt a végén.