Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Nekem a múltkor a ACS vezérlő elé kellett.
45V -os volt a táp, 50 V-ra kellett korlátozni.
A varisztor lassú, de még a supresszor dióda is.
(ez érdekes, mert eddig azt hittem a supressor jó mindenféle tranziens tüskékhez.)

Végül ideiglenesen száz évre a következő áramkör lett a nyerő, ez tutira nem enged semmi tüskét el, ötven egynéhány voltnál határol.
Nem egy elegáns megoldás, melegszik a FET is, de hát majd csak akad egy hűtőfelület.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/f%e9k.1JPG.JPG" border=0>

svejk

Ha gondolod berajzolok egy gyári kapcsolást, de szerintem felesleges bonyolítani.

000000000

Megcsinálom  ezt a kapcsolást amit küldtél, ha neked megfelelt akkor nekem is jó lesz.

Kösz szépen.

svejk

Majd számolj be, hogy megfelt-e!
A gyáriaknál a lényeg, hogy a FET kapcsolóüzemben dolgozik, azaz nem melegszik csak az ellenállás.
gyakorlatilag egy feszültségvezérelt PWM jellel kell a FET-et meghajtani.
No meg meg vannak spékelve túlterhelés védelemmel és egyéb nyalánksággal.

Bencze András

Le a kalappal, ilyen korszerű, egyszerű megoldás nekem nem ugrott be. Kis teljesítményre a rajzolt áramköröd tökéletes megoldás. A varisztor ide valóban lassú.

r2u4n063m

Nem cnc, csak szerszámgép probléma [#vigyor0]
Van egy Makita csavarbehajtóm, ami nem igazán óhajt működni. A leégett dc motort kicseréltem benne, viszont a kapcsoló is hibás. Ha nyomom, akkor nagyon melegszik a kapcsoló, feltehetően a hűtőlemez alatt található fekete, téglalap alakú, három lábas alkatrész. A motorhoz áram nem jut.  
A másik oldalán látható egy dióda (?), ennek felirata IN54 - ennyit lehet elolvasni rajta kiszerelés nélkül.  
Tudna valaki segíteni, mi lehet a probléma, hogyan orvosolható?
https://lh6.googleusercontent.com/-5qYZVPHMgjo/UUtvF-Xgl5I/AAAAAAAADiY/rEzrkimvzb4/s823/P1010003.JPG" border=0>
https://lh5.googleusercontent.com/-hgJaCDix7no/UUtvGGrKwdI/AAAAAAAADiM/JzLZz8r_jKA/s823/P1010004.JPG" border=0>
https://lh6.googleusercontent.com/-CMEAT7RpAP8/UUtv2obkRDI/AAAAAAAADig/A5fyCJrL200/w487-h364-p-o-k/P1010012.JPG" border=0>

tiggersoft

Az a dióda valószínűleg 1n5400-5408-as. Ez hasonló 3 amperessel helyettesíthető. A lényeg a "3 lábas téglalap", ez egy FET vagy teljesítmény tranzisztor lesz. Az sem horror árú alkatrész. Amelyik itt van elöttem(bár nem makita) abban egy p45nf06-os van.

r2u4n063m

Megnéztem a "háromlábast", CET cep75n06 8a3jz felirat van rajta. Hogyan lehet ennek az állapotát megállapítani? Egy mezei multiméter áll rendelkezésre - meg kellő elszántság, hogy használjam[#vigyor2]A lábak között ellenállást mértem, 3,0; 24,6; 27,5-öt mértem, 200k ohm-ra állítva a kapcsolót - innen is látszik a laikusságom...  
A diódán 0,7-et mértem, 200 ohmra állítva.  
Lehet ezekből levonni bármi következtetést?

s7manbs8

Lehet a FET halt be inkább.

tiggersoft

Idézet Skori weblapjáról:
MOSFET: Általában N csatornás növekményes MOSFET-et használunk, a leírás erre vonatkozik. P csatornás FET értelemszerüen ugyanígy vizsgálható de fordított polarittással. Kivezetések: G -gate(kapu), D -drain(nyelö), S -source(forrás).
1, ohm mérõ G-S ill. G-D közé. Ha nincs szakadás (tehát mérhetõ ellenállásértéket kapsz) akkor a gate átütött -> kuka.
2, ohm mérõ (dióda állásban) D-S közé. G-S rövidre zárva. Ekkor az egyik irányba szakadást kell mérni (D+) a másik irányban a D-S közötti dióda vezet. Ha nem ezt méred -> kuka.
3, ohm mérõ D-S közé. G-S közé pl egy 9V-os elem, a gate a pozitiv. Ekkor D-S között mindkét irányban vezetnie kell (1...2 ohm alattit kell mérni). Ha nem így van akkor -> kuka.

r2u4n063m

Talán ma sem keltem hiába :)  
Az egyes pontot kimeríti, G-D között mértem ellenállást, sima és fordított polaritással is, így akkor kuka.  
Köszönöm a segítséget!

tiggersoft

s7manbs8

No és mennyit mértél ? Más alkatrész nincs közte vele párhuzamosan ?

s7manbs8

Te figyeljetek már, magyar nyelven youtube-on nincsenek véletlenül elektronika témában előadások ? Indiai angol meg egyéb angol nyelvűek vannak, de magyart nem látok.

tiggersoft

Milyen jellegű előadásra gondolsz?