Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Most konkréten kiszámoltam: az az izzó nagyságrendileg Pi*394 lumen teljes fényárammal bír. Ez 1238lumen.
Az a led pedig kevesebb Pi/2*492 lumennel.Ez pedig 772 lumen.  
(Azért kevesebbel, mert teljesen egyenletesen kivilágított félgömbbel számoltam, de mint tudjuk a lednek lehet kb 140 fokos kúpszögű Gauss eloszlásos fényeloszlása, ami közel sem egyenletesen világítaná ki a félgömböt, sztem a számított érték max felét vehetjük valós adatnak.)
Namost akkor ebből világosan látszik, hogy a ledet megveri az izzó, ha a foncsorral képesek vagyunk a rossz irányba haladó fényt megfelelő irányba terelni.Megveri, abszolut értékben, nem fajlagosan!
Legalább duplája a teljes fényárama a ledének.

De persze bizonyos tekintetben jól megveri a led az izzót, hiszen a led kevesebb mint fele teljesítményen produkálja azt, amit.

Ebből is láthatóan jobb hatásfoka van.

keri

Még CERN-ben sem értik a mágnesességet :D

Amúgy mi érdekel? Mágneses körök?
Jó leírást még nem találtam, de meg lehet találni az analógiát az áramköröknél ismert törvényszerűségekre és képletekre, és úgy sokkal egyszerűbb az egész.

keri

Valamit elrontott mérésnél Sasi, mert jóval erősebb a 10W-os LED.

Valóban elég rossz a hatékonysága, az 1W-os Creehez képest, de még így is bőven elnyomja a halogén fényét.

mxjj54gxi

Arról én nem tudhatok.
:)

keri

Hát igazából nálunk az iskolában sem értette a szaktanár, csak leadta az anyagot. Én már csak önszorgalomból tanultam utána, mert meg akartam érteni.

keri

Nyilván csak a meglévő adatokból lehet következtetni, viszont azt tudom, hogy Az 50W-os halogén adott felületre vetülő fényét bőven elnyomja ez a fajta LED. Márpedig azt a kis különbséget én biztos nem venném észre szemmel amit mért.

Elég érzékenyek ezek a LED-ek, ha egyszer túlhajtod, akkor már jóval kevesebb fényt ad csak le. Vagy nem hajtotta ki eléggé. Én erre gondolnék.
Mondjuk az is igaz, hogy a névleges teljesítményén nem lehet hajtani, mert akkor hamar tönkremegy, és ott a hatásfoka is rossz.

jv7pu3a5p

Az egyértelmű, hogy sasi mérése valahol sántít. Azt nem szabad alapul venni, mert téves következtetésre jutunk.  
A számításod is helytelen, eszerint sosem cserélték volna le az izzókat. :)

Úgy tűnik kicsit elbeszélünk egymás mellett.  
Részemről lezártam.

jv7pu3a5p

Hoppá...
Nem rosszozik a cree, jól feltornázták.  
Kár, hogy aranyrudakban kell fizetni a ledért. Valószínű ezért sem követem nyomon a cree fejlődését. :))

000000000

Nem olyan vészes árai vanak de viszont jok igy kevesebb velük a probléme kisseb hütésel is el vanak és elképesztö a fényük és a szinhömérségletük....
Rosszabb ledekböl sem olcso épitkezni amiböl több kell és csak probléma van velük kivitelezésnél....

000000000

De ez a 200 lumen/w ez ugy 1..2 ével ezelöti labor fejlesztés eredménye csak most kerül piacra!
Meg van itt már a teknologia csak apránként teszik piacra! [#lookaround]

000000000

Egy kis segítség kéne ezzel a műszerrel kapcsolatban Г4-76А (G4-76A)
Ez egy 400-1200Mhz-es szignál generátor.
A probléma azzal a csodás orosz mitudomén milyen nevű nagyfrekvenciás csatlakozóval lenne.
Először is a neve érdekelne másodszor meg, ha valakinek van ilyen átalakítója felesleges, akkor az érdekelne.
Az mindegy hogy mire, lehet az N vagy BNC vagy SMA, csak valami emberi szabvány legyen.

http://www.priborelektro.ru/price/G4-76A.jpg" border=0>

000000000

Van egy sebesség-servom(DC)  ami a főorsót pörgeti, a gondom az , hogy megállásnál túllépem a vezérlő megengedett max 200V-os feszültségét.
Nem tudtok valami túlfeszlevezető kapcsolást ami nem engedné a DC-bus feszültséget 200V fölé?

Köszönöm.

Bencze András

Ha szervo akkor az fékez is. Aktiválni kell a féket esetleg ill. fékellenállást kötni a megfelelő helyre. Egyébként egyszeri használatra varisztor, egyébként fékcsopper + fékellenállás hatásos a túlfesz ellen. De az is jó ha megálláskor egy ellenállást kapcsolsz a motorra. Brutális fékezést lehet elérni megfelelő értékkel.

000000000

Ebben nincs beépített fék, és fékellenállásnak sincs hej. Erre a "fékcsopper + fékellenállás" kombóra lenne szükségem.
De ha nincs bevált kapcsolás akkor tervezek magamnak egyet, csak nem akarok azzal dolgozni ami már egyszer megvan csinálva.

Bencze András

Először javaslom a sima ellenállásos verziót. Használták az iparban is és roppant egyszerű. Néhány Ohmos teljesítmény-ellenállás, mágneskapcsoló és kész.