Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Akkor ez már nem állja meg a helyét ?  

http://www.anrodiszlec.hu/images/ledlampa/led-kompakt-halogen--femhalogen-lampak-energiahatekonysagi-osszehasonlitasa.jpg" border=0>

jv7pu3a5p

Miért is?
Én odatettem a számok elék a "~" jelet. Gyártója, formája válogatja az értékeket.  
Persze azért vicces is a grafikon, mert LEDből van 50lm/W-os és van 145 lm/W-os is. Na persze az olcsó kínai refik biztos csak ennyit tudnak, vagy ennyit se...

jv7pu3a5p

Csak a nagyságrendeet akartam érzékeltetni azokkal akik azt írták az izzó foncsorban lesz a győztes a csatában. :)

000000000

Az eredeti foncsorral lehet hogy az izzó győzne, de kimondottan az adott LED-hez készült foncsorral biztos leverné.

jv7pu3a5p

A LED már alapból győztes, az hogy utána mihez milyen lencsét/foncsort használsz az már más kérdés. El is lehet cseszni és jót is lehet csinálni...

ggdr57dg

Én felnéztem most a plafonra, a fejem fölött 36W GE Polylux XL fénycsövek világítanak. Gondoltam megkeresem, milyen fényáram jellemző rájuk. http://www.gelighting.com/eu/lighting_applications/downloads/PolyluxXLR.pdf" TARGET=_fnew>A leírás szerint 93 Lm/W
Mondjuk robogóba építeni kicsit feltűnő lenne, de egyébként eléggé versenyképesnek tűnik a LED-del.

b4nm7gjvr

Szövegértelmezési gondokkal küzdesz? Mit írtam?
"A körsugárzása miatt az égőből nagyobb fényáramot fog adni a foncsorral, mint a led, azaz nagyobb lesz a megvilágítás is. MERT a LED csak előre sugároz, így kell annak spec. hozzávaló foncsor!"
Moci lámpáról volt szó olvassál vissza!

jv7pu3a5p

Na akkor próbáljuk újra.  
A fényáramnak az égvilágon semmi köze sincs a foncsorhoz. Rakhatod az egy sötét dobozba is akkor is annyi lesz a fényárama amennyi meg van adva.  
Így pedig egyszerű matekról lévén szó a LED fényárama, nagyobb mint a hagyományos izzónak.  
Ha ilyen tanácsokat osztogatsz majd a mágnesességgel kapcsolatban is akkor inkább ne tedd. Korábban már megbuktál kémiából, elektronikából, most fizikából...

mxjj54gxi

Próbáljuk újra.
Az én felvetésem, amit Fränczynál reklamálsz, Sasinak egy MÉRÉSÉRE volt válasz.
Ott ő kimérte, hogy a led nagyobb megvilágítást adott egy műszeren, mint az izzó.
Csak az a baj a mérésével, hogy az izzónak csak azt a fényáramát mérte meg a megvilágításban, ami a műszer felé haladt, az ellenkező irányút meg nem.
A lednek meg nincs is ellenkező irányba haladó fényárama, tehát azt ott nem tudjuk hasznosítani.
Ellenben az izzó hátrafelé haladó fényáramát a foncsorral igenis tudjuk hasznosítani, ami majd hozzáadódik az eleve előrefelé menőhöz, és mivel a led és az izzó így mért fényárama közt csak 20% difi volt, ezért abban a párosításban tuti az izzó plusz foncsor nyer a leddel szemben, mert sokkal több mozgósítható fényáramot tudunk a megvilágításba bevonni.
( csak emlékeztetőül: megvilágítás = fényáram per felület)

jv7pu3a5p

Én értem a Te felvetésed. De ezért is írom mindketten rosszul gondoljátok.  

A fényáram továbbra is a fényforrás egész felületéből kilépő fényt jelenti.  
Vagyis ha adott egy 15W-os hagyományos izzó akkor annak a fényárama 15lm/W számolva 225 lm/W.
Teljesen mindegy hogy hova rakod a foncsort ez az érték akkor is ennyi. Az, hogy te összegyűjtöd a fényt, csak annyit jelent, hogy egy adott ponton nagyobb lesz a fényerősség.  
A 10W-os LED fényárama ~700lm körül. Ha úgyanúgy összegyűjtöd a fényt, melyiknek is lesz nagyobb a fényereje!?

Ezért mondom mindeketten azt írtátok az izzónak nagyobb lesz a fényárama foncsorral, eleve téves a fogalom, de a fényereje sem lesz nagyobb nemhogy a fényárama.  

jv7pu3a5p

bocsánat 225 lm/W téves, ez 225 lm akart lenni.

000000000

jó lesz az az érték nem sokat tévetél! :)
http://www.cree.com/led-components-and-modules/products/xlamp/arrays-directional/xlamp-mkr" TARGET=_fnew>Cree XLamp MK-R

000000000

Megoldható de inkább a ledet befelé forditanám a foncsorba (robogo megoldásnál) nem ahol az izzo helye van nem oda teném!
Mert a foncsor fokuszpontja nem a ledhez készült azon már nem lehet variálni...

b4nm7gjvr

[#eljen] igen!

mxjj54gxi

Ezzel az okfejtéseddel csak az a baj, hogy sasi MÉRÉSE szerint az izzó fényárama a 394 luxnak megfelelő volt, míg a ledé 492 luxnak megfelelő.
Nem lm/w értékkel számoltunk, hanem fix, mért _abszolut_ értékekkel, amit 50 centis távolságban mért, egy adott térszögben.
Ehhez képest a led teljes fényárama maximum a teljes gömbi irány fele lehet, míg az izzóé jó közelítéssel a teljes gömbi irány, vagyis a ledének duplája. Minimum.
Az izzó teljes fényárama a teljes gömbi irányba emiatt nagyobb lesz, mint a ledé a félgömbi irányba, mert a leden ugyan nagyobbat mért, de csak 20%-kal.

Nem akarod figyelembe venni a sugárzási térszöget!
A fényáram az egy adott térszögön áthaladó fénysugarakkal arányos márőszám, ha sok fény megy ott át, akkor nagy lesz a fényáram, ha kevés, akkor kicsi. Ez azonban nem mérhető, csak a megvilágítás, amit egy luxmérővel tett meg nekünk.
De ez lumen/m2-ben van kalibrálva, vagyis luxban, emiatt azt tudtuk meg a fényforrásokról, hogy 50 centis távolságban egy négyzetméteren hány lumen fényáram áramlik keresztül.
Ezt fel kell szorozni a teljes sugárzási szögnek megfelelően, és ez lesz nagyobb az izzónál, mármint a sugárzási szög. Ebből adódóan a végeredményül kapott TELJES fényáram lesz nagyobb az izzónál.
Namost ezt - illetve ennek egy jó nagy részét - tudjuk hasznosítani a foncsorral.

Ismétlem: konkrét méréshez kapcsolódó adatokról beszéltünk, egy adott ledről, meg egy adott, 21 wattos lámpáról.
Nem bontottuk le FAJLAGOS adatokra, tehát hogy 1watt ledfény hogyan viszonyul 1W izzófényhez, érted?