Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

z2a2u8wf

azt nem tudom ha csak vágok egy az égő karimájának megfelelő méretű 5mm vastag alulapot és arra rögzítem a ledet majd berakom az égő helyére kell e valami + hűtés neki.
menetszél nemigen éri :(

z2a2u8wf

én 2évig 180-as runnert hajtottam rendszám nélkül gond nélkül, míg munkatársamat 1hónap alatt 3* igazoltatták :D

keri

25W halogén nem megy bele? Azok jól világítanak.
Nekem is olyan van a reflektorban.
Fék és hátsó lámpára én is LED-eset raktam mert a 6V-os MZ lámpa és a petróelum lámpa közül az utóbbi jobban világit. Amióta LED-es van senki nem akart elütni.

dcsaba

A 15W izzó kb. 12W-ot fűt, a 10W LED kb. 7W. A LED látszólagosan sokkal jobb, de vedd figyelembe, hogy kell mögé egy bazinagy hűtőborda, és egy áramkör ami hajtja. Ezeket a LEDeket már nem hajthatod egy mezei előtétellenálláson keresztül. Ahogy nézem ebben a motorban projektoros lámpatest van, feltételezhetően fényterelő lemezzel. Ezt abból gondolom, hogy az eredeti izzója is sima szimmetrikus villanykörte. A LEDet a frontlencséhez képest beállíthatóra kell megcsinálnod, hogy be tudd állítani a vetített képet. Lehet jobban járnál, meg olcsóbban kijönne, ha egy xenon szettet raknál a mociba.
Mi egy Simsonba építettünk xenont, mindenki lesz.pta magát... Főleg aki szembe jött. :-)

keri

Nekem is van egy ilyen 10W-os LED-em...szintén motorba akartam rakni. Én egy régi alu proci hűtőre raktam, az kb. elég volt neki asztalon. Ha teljesen zárt helyen van akkor viszont nem jó.

000000000

Mielőtt bárminemű átalakítást végeznél először a foncsorba helyezve ellenőrízd sötétben a lámpa vetítési képét,nehogy rosszabb legyen mint a régi.Mivel a fényt már önmagában is irányítottan adja a foncsor nem fogja a nem fókuszában lévő fényt az útra illetve megfelelő szögben adni.

sasi

Megmértem a 10 W-os LED fényerejét, 492 lux, 15 W-os égőm nincs, ezért 21 W-ot mértem, ennek a fényereje 394 lux volt (50 cm).
A LED felülete összemérhető az égő izzószálával, ezért úgy vélem, belőhető a reflektor foncsorához. A hűtő felületet ennek függvényében kell megtervezni.

z2a2u8wf

köszönöm az észrevételeket asszem lemondok a ledről. lehet megnézem a xenon égőket.

mxjj54gxi

Ööööö... izé szerintem te csak egy megvilágítást mértél az izzótól és a ledtől egy adott távolságban.
Mert ugye a lux az megvilágításérték.
A méréseddel azonban komoly baj van most, mert  led csak kevesebb mint a fél tértartományba sugároz, míg az izzó gyak a teljes gömbi irányba.
Emiatt az izzó kiadott fényáramából a mérésed során nem vettél figyelembe rengetegsok fényt, amit a lámpa foncsora viszont jól beterel ahova kell.
Szóval a leddel kevesebb lux megvilágítást tud elérni a lámpába helyezett izzóhoz képest - sajnos.

000000000

Ez biztos, csakhogy a LED előre fele sugározza a fényt, az izzó viszont körbe.
És ez a foncsor szempontjából nem mindegy.
Hiába teszi a fókuszpontba a ledet, a led mogött nem lesz fény, míg izzó esetében igen.
Nem egészen egyforma lesz a vetített kép.

sasi

Igazad van, én egy tájékoztató jellegű adatot adtam. Nyilván az igazi az lenne, ha a LED-hez tervezett foncsorral használnánk.
Megjegyzem, az izzószál fényét csak részben lehet a foncsorral kivetíteni, annak foglalata miatt.
Úgy gondolom, a LED lényegesebb fényerőt produkálna, mint az égő.  

s7manbs8

Ti értitek a mágnességet ? Hol van valami tutorial ebben a témában, az alapoktól, valami kezdő szinten, ahol meg lehet érteni mi hogy is van ?

Rabb Ferenc

Nyolcadikban fizikából felmentésed volt? Akkor mondták az alapokat.

mxjj54gxi

20%-kal magasabb fényáramot produkált neked a led, mint az izzó.(vagy 25%-nyit, ha onnan nézzük)
Viszont az izzóból nem csak 20%-nyi (25%-nyi) tértöbbletet lehet kivenni a foncsorral, hanem minimum két-háromszorost.
Emiatt nagyobb fényáramot fog adni a foncsorral, mint a led, azaz nagyobb lesz a megvilágítás is.
szerintem

b4nm7gjvr

Én értem!  [#eljen]