Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

A relé jelentése jelfogó. Kis teljesítményű vezérléssel nagy teljesítmény kapcsolása.
Tehát, a szilárdtest relé megfelel a relé fogalmának.

Vagy, a gyártók rosszul tudják, és a pál, majd kioktatja őket is.

000000000

Egy az egyben átvették a Flex sarokcsiszolók technikáját.
Ott is tachogenerátoros a szabályzó elektronika annak ellenére hogy nincs fordulatszám szabályozás.
És elsőként a Flex cég használta ezt a önkioldó szénkeféket is.
Esetleg úgy úszhatod meg olcsóbban ha sikerül szerezned egy újabb verzió elektronikáját.
A Kress elektonikáját nem ismerem , de a Flex-nek egy monolitot alkot , belenyúlhatatlan úgy ki van öntve.

000000000

Tehát ez a fogalom megfelel a tranzisztornak is akkor az is relé ?  [#eplus2]

wzc80zbf7

Hát ettől most nem lettem boldogabb :(. Lehet egyszerűbb lesz más munkákra egy kisebb motort terveznem és azt használni. Csak gondoltam megkérdezem az okosabbakat a területen hátha van valami könnyebb megoldás.

mxjj54gxi

Ezek a motorok kefés mocik.
Ezek úgynevezett univerzális motorok, a szabályozó nélküli kivitelnél simán csak sorbakötik a forgórészt az állórésszel, és akár egyenfeszről is hajthatod, akkor is ugyanúgy működik, nemcsak váltóról.
Ezért is hívják univerzális motornak.
Ennek akkora bakfitty a frekiváltó, mint malacnak a zsebóra, semmire sem mégy vele.
Ez általánosságban igaz minden ilyen motorra, gyártótól függetlenül.
Ha meg még van rajta egy szabályozás is, akkor meg szintén általánosan elmondható, hogy még egy másik szabályozást nem lehet rékötni, mert valamiből kijönnek a füstjelek.

000000000

Esetleg egy mechanikus áttételt tenni rá egy másik főorsóval?
A Kress-be befogni egy kis szíjtárcsát és ezzel hajtani egy nagyobbat.
Egykori tagunk Lakatos-nak így van megoldva a kis CNC gépén egy Techo motorral.    

000000000

Azért ne legyél biztos ebben.
Ez kb olyan mint az FM ás AM moduláció a rádiótechnikában.
Ahogy mondtad  univerzális motor, tehát AC vagy DC tökmindegy forogni fog.
Ha a frekiváltó kimenetére teszel egy 3 fázisú egyenirányítót akkor a 3 fázis jelei a frekvenciával arányosan fog növekedni a feszültség is.
Magyarán kapsz egy DC feszültséget ami szabályozható, ezért is mondtam hogy ágyúval verébre.
Egyik motor tekercselő ismerősnél kellet egyszer így rögtönözni mikor nem volt akkor tápegység amivel meg tudtuk volna hajtani a DC féket.
Ott a közreműködő egy 7.5 kw frekvenciaváltó volt.
És teljesen jól működorr a feszültség szabályozás.
Tudod szükség törvényt bont.
Igaz ez a megoldás csak is a csupasz univerzális motornál működne.  

wzc80zbf7

Igen ez nem is rossz ötlet. Egy lassító áttéttel levenni a fordulatot a 10 ezres kategóriáról 2,5-re. Az már szerintem majdnem mindenhez jó lehet. ER16-os befogóval nem is kivitelezhetetlen. Hogy ez eddig nekem miért nem jutott eszembe :).

000000000

Majd a pál bebizonyítja neked, hogy igenis lehet frekiváltóval univerzális motort fordulatszám szabályozni.

000000000

Örülök hogy ha nem is a témában , de segíthettem a megoldásban.
4000 fordulaton amúgy se lenne már erő abban a motorban, mert hiába mindenféle csilli vill elektronika azért csodák nincsenek.
Így meg a forgató nyomatékod is az áttétel arányában növekszik.
A ferkiváltós motor se csodaszer mikor 24000 helyett kéne 2000-es fordulat.
Mint abban a betiltott rajzfilmben is volt hogy: KAME HAME erő gyere elő, csak itt nem jön elő    [#idiota]

000000000

Muszáj még az élő fába is belekötni ?  
Ott van leírva feketén fehéren, próbáld ki és akkor mond hogy nem működik !  
Én már kipróbáltam és működött, mi ebben olyan hihetetlen ?  

000000000

Már bocs, de te kötöttél bele rferi hozzászólásába!
Ja, ez neked nem is feltünő.

000000000

Akkor mi volt az amivel belekötöttem?  
Az a kötözködés ha a témától eltérő lett volna és személyeskedtem volna ahogy te szoktad.