Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

istvan58

nyelvtan akart lenni :)

000000000

Nem, fogalombeli különbség.

mma6fim4

Köszönöm a válaszokat mindenkinek.

000000000

Üdv!
Ötlet kellene 5 fázisú léptetőmotor meghajtására, step-dir bemenettel.
1,2A 0,72fok a motor.

000000000

Gondolom VEXTA motor lehet, próbáltad már az eredeti vezérlőjével ?  
Anno volt itt valami fejlesztés ez ügyben , de voltak gondok.
Amilyen gyorsan fellángolt ügy olyan gyorsan is hamvad el.

000000000

Nem Vexta, Sanyo_Denki.
Megvan az eredetije, csak valami barátságosabbat keresek.

3ihs2v23

Sziasztok! Múltkor egy elektronikai problémával jöttem, ami úgy látszik megoldódott. A vezérlőim mentek tönkre sorra. Most egy "online szinuszos" szünetmentessel védekezünk a hálózatból bejövő csúnyaságok ellen és ezidáig rendben mennek a vezérlők.

Viszont felmerült most ebből fakadóan egy másik probléma. Ha véletlenül áramszünet van, a cnc gép nem veszi észre, megy tovább, a maró motor meg nincs szünetmentesre kötve (nem is tervezzük) és emiatt nem marni fog az anyagba, hanem szántani. Erre kitaláltam, hogy egy mobil töltőre egy 5V os relét kötök, aminek a másik ágát az LPT kártyába húzok. Így áramszünetkor megállítom a vezérlést. A baj ezzel a megoldással az, hogy kb. egy másodpercig még jön ki az áram a mobil töltőből azután is, hogy kihúzom a hálózatból. Próbáltam ellenállást iktatni a relé elé párhuzamosan, hogy gyorsabban disszipáljam el az áramot, de nem oldódott meg a probléma, bár valamivel jobb lett. Nagy teljesítményt meg nem vehetek le, mert akkor több száz fokra melegedne az ellenállás és előbb utóbb meggyulladna valami. A relé 5V os, tekercse 160 Ohmos, ehhez tettem párhuzamosan 2db 100 ohmos ellenállást.

Valakinek sikerült már megoldani ilyen problémát? Hogy lehetne ezt korrektül, viszonylag egyszerűen megoldani?

000000000

Osztán az nem jutott a fejedbe, hogy egy 230V AC relével figyeld a hálózatot?
Mi a fenének abba még egy jókora puffer kapacitást is belevinni????

kg0sy39yf

220V relé log a be táp hálózaton ami az E-Stop kivezetését tartja bent, ha kiesik a 220V, kiadja az E-STOP parancsot!
Sima és egyszerű ügy!
Ha meghibásodik a 220V relé akkor is csak E_STOP parancs lesz és nem törik semmi a gépen! [#zavart2]

svejk

Ha már olyan komoly szünetmentest raktál rá, akkor bbiztis hogy van neki monitor kimenete.

3ihs2v23

230V os relét a Lomex és a Hestore oldalán sem találtam. Vagy rosszul kerestem?

Monitor kimenettel mit tudnék kezdeni?

keri

Jobb villanyszerelési boltban, mágneskapcsoló néven keresd.

Szalai György

Sajnos az elosztói hálózaton, a védelmi működésekből eredő rövid idejű feszültség letörések száma nem mindenhol elhanyagolható.
Ezek időhossza többnyire 0,3 másodperc, a háztartási elektronikus készülékek nem érzékenyek rá és a lakásvilágításban sem okoz bosszantó zavarást.
De elég lehet egy ilyen kis fürge relének a kioldáshoz.
A marómotor, ha lendítő tömege elég nagy, a szükséges forgácsoló erő meg kicsi, akkor ezeket észre sem veszi. Szerintem kár ezek miatt leállítani a megmunkálást, ezért a relét, picit késleltetni volna célszerű. Kb. 0,5s-ra próbálnám elsőre.

Szalai György

A kisrelék kioldási idejét az adatlapokon párszor tíz milli másodpercnek látom. Már amit találok.