Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ks46twg3x

krnj79r9n

Eredetileg Farkas Ádám topikjában tettem fel a kérdést, mert Ő épített hasonló gépet, amilyet most én tervezek építeni. De hiába adtam újszülött fiamnak az Ádám nevet nem hajlandó válaszolni. :-)

Egyébként is inkább elektronikai szempontból lennék kiváncsi az Y tengely két orsós, két motoros meghajtásának módjaira, lehetőségeire. Van-e rá valamilyen bevált, megbízható elektronikai, vezérlésbeli trükk a két oldali meghajtás szinkronizálására és feltétlen szükség van-e rá?
Vagy megfelelő és megbízható megoldás a Mach3-ban slave tengelyként üzemeltetni a másik vezérlő-motor párost. Tudom, hogy volt ez már téma több topikban is talán és hogy vannak is rá megoldások, de a fene se tudja hol olvastam már. Egy motorral hajtani a két órsót hosszú szíjjakkal összekötve nem szeretném.

krnj79r9n

De ha meg tudja mondani valaki, hogy melyik topikban kb. hol olvashatok erről az is jó lenne.

svejk

Milyen hajtás van/lesz?
Léptetős, szervo?

krnj79r9n

Szervós gépet szeretnék.
Ha a közeljövőben összejön a Yaskawa analóg AC vezérlőim beüzemelése Sneci előkéjével akkor az. Ha nem, akkor lehet DC szervó, kefés vagy mentes még nem tudom, ami lesz az ismerősömtől, neki van egy pár.

A cégnél is érdekes a kérdés, hasonló gép konstrukció, de ott hibrid szervó (Leadshine enkóderes léptető) motorokat vettünk.

mma6fim4

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy az induktív érzékelők azok általában minden kapcsolási pontossággal rendelkeznek. Valóban alkalmasak ezek home kapcsolónak? Tudnak mondjuk 0,01 pontosságot? Én jelenleg dupla tengelyű léptetőmotorokat használok, amelyeknek egyik kivezetésén nóniusz van, így manuálisan állok a nullpontra. Egy új gépet kezdek építeni hamarosan, és ezt váltanám fel induktív home kapcsolókkal, ha érdemes. Előre is köszi.

horcsab

Nem alkalmas, csak kb. 0.1-0.3mm pontosságúak de a hőmérséklet függvényében erősen változnak.
Ha igazán pontosat akarsz, akkor induktív (kapcsoló) és enkóder indexjelét vedd össze (és kapcsolat). Ezzel már 0.01mm menni fog.

000000000

Léptetőmotornál nehéz lesz felsorolni a index jelet és a végállás kapcsolót.
Igen a szervónak ez is egy előnye.
Amúgy ipari gépeken is ezt a index + végállás sorba kötött nullpont felvételt használják és nem csak 0.01 pontossággal tudja.    

000000000

Mert, mi külömbség van a léptetőmotor és a nem léptető motor közt forgás ügyileg?
Mert ugyebár a gép elmozog a végállásra és a motor tengelyen forog az enkóder tárcsa és ráfordul az index jelre.
Mi a különlegesség ebben a mozgásban, hacsak nem megint a léptetőmotor útálat?

000000000

Tegyél rá enkódert és próbáld ki.
Viszont egy 1000-es enkódernél lehet hogy nem találok meg az indexet fél lépésben.  
Így már árban ugyan ott vagy mintha egy DC szervóval.
Nem utálat ez hanem vélemény, és ha ezt nem tudod elfogadni akkor lehet hogy te vagy inkább elfogult.

svejk

Csináltál már ilyet Te vagy valaki a fórumon?
Az elmélet egyszerű, de a gyakorlatban nem is annyira.
Nálam is így működik, de úgy érzem az enyém bonyolutra sikeredett.

horcsab

Szia!

Igen csináltam már néhányat.(Két kezemen nem tudom megszámolni)
Szerszámgépek felújításakor és más gépeknél is.
MACH3 alatt tényleg nincs valami normálisan megoldva, de EMC-vel tökéletessen megy.

Mit sikerült túlbonyolítani?

000000000

Sziasztok. Nagy elektrós vagyok. :) Kérdezném tőletek, hogy TB6560 vezérlőhöz vettem LIYCY kábelt. Na most a kérdésem az lenne, hogy maga az árnyékolást a vezérlőnél hova kössem, hogy maga az árnyékolás tényleg szűrjön, védjen. Olvastam, hogy a földhöz, meg a vezérlőnél kell okvetlen lekötni... meg irány. Előre is kösz segitségeteket.

svejk

Én D-tárolóval oldottam meg, jól működik csak elfeledkeztem a kezdeti feltételekről, még meg kell oldani a Set bemenettel a home kapcsoló aktuális állapotának felvételét induláskor.

Szalai György

Ha az érzékelési távolságnak nincsen mitől változnia, akkor nem is változik.

A gyártó megadja a hőmérsékleti korrekciós görbét, ami -25 és +70C fok között 0,1-en belüli. Ezen belül +20 és +40C között 0,01 körüli korrekciós érték. Ennyit változhat az érzékelési távolság, a két hőmérséklet között. Ebből következik, hogy ha az érzékelési távolság eleve kicsi, (4mm átmérőjű érzékelőnél akár 1mm) akkor a változás is nagyon kicsi, század milliméter körüli, Hobbyban jelentéktelen.

Az érzékelt tárgy anyaga és mérete is hatással van az érzékelési távolságra. Ha a céltárgy minden érzékeléskor ugyan az, akkor nem okoz differenciát.

A tápfeszültség ingadozása is beleszól az érzékelési távolságba.
Minimumtól maximumig, (12-48V között) 0,9 a szorzó. Egy-két volt különbség hatása szinte semmi.

Szerintem célszerű típusválasztással, pár volt tápfeszültség ingadozással, kellemes műhely hőmérsékleten, 0,01mm-en belül tartható az érzékelési távolság változása. Ez szerintem az összes hobby gépre alkalmas.