Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Hogy pofás legyen a dolog 2 megoldás van.
Fogod a LIYCY kábelt és lenyúzod akkor hosszban a külső szigetelést ami tutira elér a közös földpontig.
Az árnyékolást nem kezdet el szétszedni hanem jó erősen megfogod és hátrébb tessékeled a külső szigetelést.
A szigetelés tövében 180 fokkal visszatöröd a kábelt és egy kis csavarhúzóval elegánsan széthúzod a harisnyát és mikor már alá tudsz nyúlni kihúzod a vezetékeket a harisnyából.
Ezután visszahúzod a hátratessékelt külső szigetelést és gyönyörűség, lenne.
A harisnyát meghúzva a szövése megmarad csak elvékonyodik és erre húzhatsz zsugorcsövet.
Aztán egy nagyobbal pofásabbá teheted a vezetékeket is ahol kilépnek a szigetelés alól.
Pl így:  

https://lh4.googleusercontent.com/-M7JXVgffNBc/T0qGtvFBHlI/AAAAAAAABCA/fkOQd5O0pEw/s647/Fenykep0808.jpg" border=0>

A másik megoldás majdnem ugyan ez csak ott forrasztasz egy külön vezetéket a árnyékoláshoz amit szintén elrejthetsz egy zsugorcső darabbal.
A csodálat netovábbja meg ha még fel is érvéghüvelyezed a vezetékeket.  
Az is kb 4 Ft/db , de a látvány megfizethetetlen.  [#hehe]

000000000

Mondjuk ennél a vezérlőnél cselesen van megoldva az árnyékolás mert a közös pont a csatlakozók házára van kötve.  [#smile]
Magyarán a hátlap a közös pont, csak el van rejtve.  

horcsab

Akkor olvassd el jobban a frekiváltók és szervó vezérlők adatlapjait és installációs maunaljait.

Pl. OMRON SIEP C710606 20 OYMC AC Drive - V1000 User Manual 281. oldal 8.8 ábra.

vagy

Lenze Inverter Drives 8400 StateLine EDS84ASC552 EN 9.0 172.oldal 6-8 ábra

és még sorolhatnám...

Én csak az árnyékolásról beszélek! Az EPH azaz a motorok vagy vezérlők védőföldre kötése az külön téma.  
Az árnyékolás nem töltheti be a védőföldelés kialakítását (zöld-sárga vezeték), de ezt írtátok.
Amit írtatok csillagpontos kialakítás az igaz és megvannak a miértjei.  

000000000

Nálam az árnyékolás ami a lényeg, és nem az érintésvédelem. Persze az is fontos, de én épp azért cseréltem lijcisre, hogy védohálót, amogy védopajzsot alakítsa ki, mint a fuggetlenség napja filmben az ufók a rakéták ellen. :) Gondolom két kulonbozo dolog maga az árnyékolás-védopjazsos dolog és a foldelés-érintésvédelem.  

000000000

b4nm7gjvr

000000000

Olyan pajzs lesz körülötte, hogy ihaj!

Rabb Ferenc

© Tiborőrnyagy! Nyomjál légyszíves egy "Válasz" gombot mielőtt elküldöd a mondandódat. Akkor tudni fogjuk, kinek szántad a választ [#wave]

000000000

Értem én Pál. De ahogy a képet nézem, á táp fémháza, fémdolgok a házon belül egy kozos földpontra van kötve (gondolom én). Ahogy irod a liycis árnyék is a hátlaphoz van kotve. Feltételezem, hogy akkor a táp-ház "három csikos" jelolése is is egy ugyanaz foldelési pont, mint a lijcik. Kezdek belegabajodni, de rendesen. :)

istvan58

Hali,

Ha már az árnyékolásnál tartunk,tapasztaltaktol kérdezném : léptetőmotor és meghajtó között kell e árnyékolt kábel?

Rabb Ferenc

Nekem nincs a motorkábeleken árnyékolás. Mezei  MTK 5x0,75-ös (H05VV-F) kábelt használok. Eddig gond nélkül

Rabb Ferenc

Ja, és 1,27 Nm-es ötkivezetéses (unipoláris) motorokat használok 3A névleges árammal

000000000

Ez jó. :) Bekábeleztem kb. egy hónapja 4x0.75 sima árnyék nélkuli kábellel a négy motort cirka 16m osszesen. De a nyavaja belém, hogy annyira profin akarok mindent, hogy vettem, és újrakábeleztem lijcissel csak azért is, mert azt úgy kell, zavarás végett léptékvesztés stb. Erre lehet, hogy tok felesleges volt a lijcis kábel. No sebaj. Bár még azért várom Pált, hogy a fold akkor ház, táp egy fold stb.  

000000000

léptékvesztés?
?

istvan58

Már megint nyeltan :)