Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

dcsaba

Tibor45 elvész az elmélet sűrűjében...
Ez szerencsére egy kevés szeletből álló kommutátor, így a kefeáram-figyelés a legkézenfekvőbb. Valaki belinkelte az SGS-Thomson appnotesét, amiben van erre a problémára megoldás.  
Annyi még, hogy integrálás előtt ezeket a tüskéket át kell hajtani egy monostabil multivibrátoron, ami állandó szélességű impulzusokat varázsol. Na ha ezután leintegrálod a jelet, kapsz egy fordulatszámmal arányos feszültséget.
Vagy, a keletkező impulzusokat egyenlő időközönként megszámoltatod egy PICcel, az eredményt összehasonlítod egy referencia-számmal, amit Te adsz meg (kívánt fordulatszám), a hiba-eredménnyel pedig vezéreled a PIC PWM egységét... Na ez elég bonyolultra sikeredett, a gyakorlatban sokkal egyszerűbb...

vjanos

Sajnos nem konyítok hozzájuk :(
De gondolom a feszültséggel arányos a motorok fordulata, és ezzel lehet játszani.

dcsaba

http://img.photobucket.com/albums/v476/minerva2/triac2.jpg" border=0>

Valami ilyesmi kell neked, csak combosabb tirisztorral.

s73tgf9vg

Sziasztok. Van köztetek olyan aki jó angolból és ért az elektronikához? Lenne pár kérdésem, az első például az, hogy milyen az a "photo or strobe flash capacitor". Minimum 100VDC 80uf, de minél nagyobb annál jobb, pl 200VDC 160uf.

s73tgf9vg

Annyit még hozzátennék, hogy ez olyan kondenzátor ami a fényképezőgépek vakujához is tárolja az energiát. Szóval az érdekel, hogy milyet kell keressek, ha azonos tulajdonságokra van szükségem?

s73tgf9vg

Köszönöm a linket, így már én is megtaláltam, akadt olcsóbb is. Egy átlag elektronikai boltban is kaphatók ezek? Mely tulajdonságuk teszi alkalmassá őket erre a feladatra?

s7manbs8

LOW ESR félék ezek, hogy gyorsan ki tudjon sülni, bár az a strobe meg photo nem teljesen ugyanaz. Kis induktivitású pl. meg mechanikailag se mindegy  milyen az üzemóra miatt ha szétrázza magát a hirtelen nagy áramoktól, még rá is írják hogy ez ilyen photoflash ott látszik is az oldalukon. ALumínium elektrolit kondi nagy fesz, kis ESR érték.

s73tgf9vg

Szétnézek a boltokban és ha nem találok akkor marad amit linkeltél, azzal szerelnek vakukat is, most olvastam egy kis cikket erről.
Nagyon köszönöm a segítséget!

mxjj54gxi

És még egy fontos belső tulajdonságuk van: a belső kivezetés a külsőhöz vastag vezeték(ek)ből van, mert a villanáskor hatalmas áramokkal sülnek ki.
Egy szokványos elkó egy ilyentől belül megszakad

svejk

Valaki intézzen már nekem 2 db HIP6013-at!
Bontott is jó.
Égen-földön nem találok... :(

svejk

Akkor légyszi...péntekre jó lesz.

Elég sok vackot vettem már az Ebay-en a 150 ezer Ft-os IGBT híddal bezárólag, de első, sőt még második körben sem onnan szeretnék 2 db nyamvadt IC-t venni.

De azért köszönöm, hogy foglalkoztál az üggyel!

LittleSV

Bocsánat gondoltam, ha eget-földet felkutattad és nem találtál, talán itt nem nézted.