Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Ezt ki lehetne szerelni ??

000000000

Ha Te a tüskéket kiintegrálod, ahogyan Feri írta, akkor attól függően, hol van a U0 tengely, vagy 0-át kapsz, vagy +-végtelen felé konvergálsz függetlenül a fordulatszámtól.
Ráadásul van egy rossz hírem: egy komolyabb motorban sok a kommutátor szegmens, így azok már igen sűrűn termelnek sinus csúcsokat, hiszen n fázisú hullámok tetejéről van szó. Ezek aztán egymásba simulnak a motor induktivitása is simít jócskán még rajta, így aztán totál bizonytalanná vagy lehetetlenné válik bármiféle tüskefigyelés. Az igazi kefekontakt zaj pedig végképp nehézkessé teszi  a korrekt detektálást.

Sz.József

Néhány borotvának a szárában is van ilyen kis "rezgő" motor.(1,5V-os)
Lehet abból könnyebb lenne kitermelni.
Ha bár nem tudom mire akarod használni... (?)

mxjj54gxi

Hányszor próbáltál meg ilyen módon fordulatszámot megállapítani, hogy kinyilatkoztatásképpen beszélsz a dologról tagadólag?
Csak azért kérdem, mert nekem ilyen elven működő rendszerem már volt a kilencvenes évek közepén.
Mondom: működő rendszerem.

000000000

Elvi hibás dolgok, ahogyan a #12425-ben írtad nem működhetnek, ha 20 évvel ezelőtt csináltad, ha ma. Magyarázd már el, ha Te integrálsz ilyen "kefezajt", abból mi lesz? Még ha differenciálnál, akkor lenne némi esélyed, de az meg ilyen zajos környezetben kész műszaki életveszély.
Mellesleg anno én próbálkoztam ilyesmivel, de a #12431-ben azt is leírtam, mik a műszaki akadályok és határok.

279nwbpsa

Kis DC motorokból van kitermelve pár ilyen alkatrészem.
Esetleg ezek használhatóak lennének?

http://www.imgserv.com/images/2013/02/11/yYv0iWI.jpg" border=0>

vjanos

Ki lehet, néha bedöglenek, telefonszervíz cseréli őket.  

http://www.telefonmagus.hu/?cPath=215_182" TARGET=_fnew>De kaphatók külön is itt,
http://www.speedshop.hu/kategoriak/szerviztartozekok-alkatreszek/belso-alkatreszek/vibramotor/elso.html" TARGET=_fnew>vagy itt.

3vv2btrhv

nekem irtad ??

279nwbpsa

Nem.Ez nkább a #12416 és #12418 hozzászóláshoz kapcsolódik...

xsugix

Mentségemre, én csak figyeltem a tüskéket, mint írtam, egy akkus fúró motorjánál. Ha jól emlékszem, 4 szegmenses volt a kommutátor. Nagyobb szegmensszámúval nem próbálkoztam, lehet, hogy ott már nem olyan egyszerű.

3vv2btrhv

nekem a legnagyobbat rezgö kéne , tudsz segíteni a választásban ?

2f428kduf

Tisztelt Uraim
Az a baj a kommutátorról levett, a fordulattal arányos tüskék tekintetében, hogy tulságosan tudományosan közelítik meg a dolgot. Integráltok- deriváltok, a végeredmény pedig nulla. A tény viszont az, hogy a tüskék akkor keletkeznek amikor a kefék átcsúsznak az egyik szeletről a következőre, egy pillanatra mindkettő viszi az áramot, egy kis árampúp. Ez, kondival leválasztva formálva, mondjuk egy monostabillal. Ha jól emlékszem(mindig!!), a piko játékok fejlettebb darabjaiban így mérték a fordulatot, meglepő pontessággak.
Lehet kövezni

svejk

- Tény, hogy vannak így működő rendszerek.
- Tény hogy a komoly motorok 50, vagy több kommutátorszeletből állnak, melyekre felettéb egyenletes áramfelvétel jellemző.
-Szóval ki kell próbálni az adott motoron oszt' kész...

Egyébként van olyan megoldás is, hogy PWM-el vezérelt motor esetén bizonyos időközönként mintát fesznek a motor által generált feszültségből (Back EMF).
No de ez már megint bonyi téma.

mxjj54gxi

Ezt ne is emlegesd, mert ez "elvi hibás" dolog! :))
Én is pontosan ezt csináltam annó, de most kiderült, hogy se én, se a cucc nem tudta a fizikát, mert ez így nem működhetett! :)))

istvan58

Sziasztok,
 figyelem ezt a topikot és még mindég nem értem miért kell mindenképen bonyolult dolgokban gondolkodni, menyire kell ez a fordulat stabil legyen? Svejk is irta a #12397-ben "Minden DC motoros barkácsgépben, BF20, kis esztergák, stb. IxR szabályozás van."
mint már irtam a kazettás magnók tóbsége (már amelyikben nem volt centrifugális szabályzó) igy működött.
Szerintem egy pozitiv áramviszacsatolás jól ilesztve teljesen megfelelne.
ujra egy link ami hasznos lehett:

http://www.ee.bgu.ac.il/~instlab/Experiments/03_DC-motor_PLL_PWM/How%20to%20drive%20DC%20motor%20with%20smart%20power%20ICs.pdf" TARGET=_fnew>Link.