Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Fordulat tartásra mi a legegyszerűbb és olcsó módszer ? Röpsúlyos mechanikus szabályzó ?

279nwbpsa

Értem,tehát ezek szerint rosszul tettem fel a kérdésemet.Elnézést kérek!

A valós problémámra van-e valami megoldás esetleg és ha igen,akkor mi lenne az?
Szívesen venném...

s7manbs8

Szervó vezérlő erre jó pl., csak sebesség módra kell állítani. Meg persze valahogy meg kéne neki adni mennyi legyen a sebesség ... PWM-el azt is akár Mahc tudja is valahány Hz frekivel csak a fogadónak nem StepDir bemenet kéne, hanem egy PWM jelből képzett analóg jelet venni analóg vonalon pl.

279nwbpsa

1db G340 vezérlőm,de az nem hiszem,hogy jó ide...

279nwbpsa

A "van" lemaradt...

s7manbs8

Az nem tudom mit tud, van e olyan bemenete. Analóg pl. meg kell egy PWM analóg átalakító, mint amit szoktak itt mutogatni áramkört, mindig előkerül a téma. Én még olyat nem építettem konkrétan.

s7manbs8

Linuxos EMC2 ben meg van encoder bemenetel, meg PWM szervót s tud szabályozni akár, csak ki tudja az hogy működik.

279nwbpsa

No,igen.Én valami aránylag egyszerű,többé-kevésbé könnyen megépíthető dologra gondoltam inkább.Már,ha létezik ilyen egyáltalán erre a célra...

000000000

Bocs, de egyáltalán kell Neked ehhez bármiféle fordulatszámtartó áramkör? Látványosan csökken a fordulatszámod forgácsoláskor?

Ha pedig mégis ragaszkodsz egy ilyen szabályzóhoz, akkor nulladik lépeséként a motor hátső részén kilógó tengelyre szerelj fel egy fordulatszám érzékelésre képes jeladót (pl. tachódinamó, opto réstárcsa,... stb), és ennek a jelét egy minimum P (ID) szabályzós elektronika összehasonlítja az alapjellel, amit Te adasz meg, hogy mennyi legyen pl. egy potméterrel. És így tudja állandó értéken tartani a motorod sebességét, ameddig a van nyomaték növelési lehetőség benne.

Van alapfokú, gyenge úgynevezett alárendelet szabályzó megoldás is, amikor csak a motor áramának változásából próbál az elektronika korrigálni, így megspórolható a jeladó.

279nwbpsa

Éppen csak kipróbálás alatt áll ez a motor.Nemrég került fel a gépre,az eddigi kevés tapasztalat alapján van olyan helyzet,amikor eshet a fordulat.Nagy az áttételi arány...Tehát én úgy vélem,jó lenne valami ehhez...

A két lehetőség közül az egyszerűbb lenne a jobb.
Optó van itthon,tárcsát tudok fabrikálni hozzá,de ha a második megoldás netán egyszerűbb,akkor azt választanám.
Melyiket javasolnád megvalósítani inkább?

Szalai György

Egyszerű áramkörrel, a kefés DC motort, nem lehet a tengelyterheléstől függetlenül fordulatszám stabilan tartani. Csak zárt hatásláncú, visszacsatolt szabályzással lesz stabil a fordulatszám, az pedig nem egyszerű.

279nwbpsa

Akkor most nagyon szomorú vagyok. :(

svejk

Minden DC motoros barkácsgépben, BF20, kis esztergák, stb. IxR szabályozás van.
Ha jól van illesztve a motorhoz, akkor arra a célra elég is.
Ha komolyabbat akarsz, akkor olvasd el valamelyik 90-es évekbeli Rádiótechnika újságban Tibor45 cikkét.

zotykó

Szeretném a DC főorsóm fordulatát stabilizálni. Tehát amikor jobban terhelem esetleg, akkor ne lassuljon be akkor sem.
Ha van valakinek használható ötlete jó lenne.
48V-os 300W-os dc motorról van szó. Rátettem a szkópot menet közben és lehetett látni a szinuszhullámokat rajta. Ebből kéne ki indulni.12V-nál 85Hz Upp48mV, 6 körös a motor, tehát akkor 2550/min
48V-nál 174Hz, Upp166mV, 10440/min
Encodert nem szeretnék, mert az túlzás lenne. A motpr által generált szinuszok eléggé tüskések tudnak lenni. Ez gondot okozhat gondolom amikor valamivel meg kéne határozni a pillanatnyi fordulatot.
Merre gondolkozzak? Ha valaki csinált ilyet és publikus akkor engem érdekelne hogy csinálta.

Ilyen mocihoz lenne a cucc:http://cnctar.hobbycnc.hu/ZOTYK%d3/PC083361.jpg" border=0>

s7manbs8

Tibor45, egy IRF540 elég ehhez ? Végfok FET-nek ? Persze normálisan meghajtva stb.