Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

dcsaba

itt...

Amit én árulok, önmagában nem tudja a stabilizálást. Viszont van egy bemenete, ami tudja fogadni egy pici áramkör jelét, így kibővíthető fordszám stabilizálásra.
A kommutációs "zaj" alkalmas lehet fordszám figyelésre, bár az igazi az optós megoldás lenne. Én a tokmány oldalra tennék reflexiós kaput, mivel ott van válla a motornak, elfér. A befogóra meg húznék egy fekete csíkot, így meglesz az 1impulzus/fordulat jel.

dcsaba

talán még egyszerűbb megoldás a hall elem, pici mágnessel valamelyik forgó felületen.

279nwbpsa

Szia
Szóval,ha jól értem,akkor a fordulatszám szabályozós herkentyűd némi bővítéssel megfelelhetne.
Akkor már csak a "pici áramkör" kellene. :)
DC motorból kiszuperált 8mm furatú mágneseim vannak,a hozzájuk tartozó hall elemes kis nyákokkal együtt.3-4 motorból lettek ezek kibányászva.

Szalai György

Mágnesesen nehéz érzékelni, mert egy mágnes az súlyos balansz hibát okoz a forgórészen. Kettő már kisebbet, de elrepíti a centrifugális erő. Marad a kicsi gyűrű mágnes, de az meg nem úgy van polarizálva.  
Azért a PC vinyók pici BLDC motorjának külső forgórészében lévő mágnesgyűrű olyan, hogy még jó is lehet, ha van hová felrakni.
A reflexiós optikától is egyszerűbb a fém ventilátor lapát érzékelése egy induktív közelítés érzékelővel, ami IP68 védett és szabványos jelet ad. Léteznek belőle nagyon vékonyak. (Nekem 3mm átmérőjű is akad a ládafiában.)
A határfrekvenciájuk meg szokta haladni az 1kHz-et, ami hat lapátos ventilátor esetén is 10 000n/min fordulatszámot enged. De a jobbak elmennek 2kHz-ig, az négy lapáttal már 30 000n/min fordulatszám.

dcsaba

...akkor már egyszerűbb az enkóder...

3vv2btrhv

A mobil telefonokban a rezgést mivel csinálják ??  
Mechanika , vagy elektronika ??

svejk

Vibramotor.
Apró villanymotoron egy excenter.

keri

Lehet kapni olyan mágnesgyűrűt ami jól van ehhez polarizálva.
Páran még gyújtást is építettek belőle MZ-re.

svejk

Lehet  mechanikai ötletekben lenne a helye, de ide is tartozik.
Hama-hama javítani kell egy Fanuc-OT-s vezérlőt.
A memória kártyán elszállt két IC, de az alaplap is hibádzik még.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Fanuc_OT%20001.jpg" border=0>

Az alaplapon már vagy negyed órája keresgéltem hova mehet a csatlakozótól a jel.
A NyÁK legalább 4 rétegű, látni nem lehet semmit.

Közben megéheztem és a kifli mellé vettem dörzsi fémsúrolót a sarki ABC-ben

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Fanuc_OT.jpg" border=0>

Az egyik műszerzsinór a kérdéses ponton, a másik a fémszivacson, és a panelt végigtapperolva 20 másodperc alatt behatároltam a másik végét a kérdéses vezető szakasznak.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Fanuc_OT%20002.jpg" border=0>

Persze a csatlakozótól vagy 200 mm-re a panel átlós sarkában volt.

Már sokszor ki akartam próbálni ezt a forgácsdörzsit ilyen célra, de mindig elmaradt.
Elvileg rozsdamentes, de ha eloxidálódik akkor majd jó lesz az asszonynak az eredeti céljára használni. :)

69iejf00t

Mekkora ötlet!![#taps]

mxjj54gxi

A motor áramfigyelő ellenállásán megjelenik a kefezaj.
Ha ezt DC leválasztjuk, felerősítjük, és integráljuk, akkor a fordulatszámmal arányos DC jelet kapunk, amiből már ki lehet indulni fordulatszámstabilizálás céljára.

000000000

"..., akkor a fordulatszámmal arányos DC jelet kapunk,"
Bocsánat, de ez totális sületlenség, amit írtál.
A DC motor árama az üresjárati és csúcsáram közt bármi lehet, miközben a fordulatszáma közel állandó.
Ilyen szempontból hiába integrálod-deriválod, vagy gyököt vonsz belőle.:)
A motor áram ugyanis nyomatékkal van összefüggésben.

xsugix

Kefezajról beszélt, nem a motor áramáról..

000000000

Olvasd már, el mit írt....

xsugix

A "kefezaj" (ha szkópon nézed) nagyjából arányos a fordulatszámmal. Ezeket a tüskéket kellene erősíteni, és mérni. Csináltam már ehhez hasonlót,  szimplán figyeltem a kefék által adott tüskéket egy akkus fúrónál. Más célja volt teljesen, de a fordulatszám növelésekor arányosan változott a tüskék száma is...
Néha a mondani való nehezebben érthető leírva..