Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Karácsony Sándor

Köszönöm a választ. Megpróbálom.

3ihs2v23

Ha megengeditek szünetmentes táphoz még egy kérdés erejéig visszatérnék.

A CNC gépemhez egy tiszta színuszos "online" szünetmentes tépot akarok beszerezni. Pál Zoltántól kaptam is erre egy jó tippet, mégpedig az INFOSEC E2 család termékei.

A kérdésem az lenne, hogy ha egy CNC tápot hajtok meg ami torroid tekercsből, majd egyenirányítóból áll, akkor az mennyire fogja "eltolni" a feszültséget az áramtól? Az induktív ellenállású torroid mellett, ha kapacitív ellenállású számítógépet is rákapcsolok a szünetmentes tápra, akkor lehet, hogy a kettő valamelyest "kioltja" egymást? Ezeket ki lehet valahogy mérni vagy számolni? Vajon a szünetmentes tápon belül a 230V kivezetések párhuzamosan vannak kötve, vagy mindegyikre külön áramkör van belül?

Azért vagyok ilyen óvatos, mert a gyártó azt írja, hogy induktív ellenállásra, motorokra ne használjuk.

Szalai György

Egyszerű esetben ilyennel mérheted.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/teljesitmeny_mero_cos_fi_tablamuszer_48x48x105_1707560117.html" TARGET=_fnew>http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/teljesitmeny_mero_cos_fi_tablamuszer_48x48x105_1707560117.html
Ha kicsit bonyolultabbat szeretnél, akkor ilyennel.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/energia_fogyasztas_mero_kiertekelo_szoftver_1709587619.html" TARGET=_fnew>http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/energia_fogyasztas_mero_kiertekelo_szoftver_1709587619.html
A számítógép kapcsolóüzemű tápokat egy ideje már PFC (teljesítménytényező javító) áramkörrel szerelik, ami már majdnem cos fi 1 fázisszöget eredményez. A régebbi tápok csak 0,7 körül vannak kapacitív irányban.  
Az üresen járó trafók az induktív nullát közelítik. Terhelve javul a helyzet, teljes terhelésen 1 közelében is lehet.
Nem csak a fázistolás okozhat bajt. A nem tisztán szinuszos feszültségről táplált trafók, (bosszúból) feszültség tüskéket küldenek vissza az őket tápláló hálózatra. Ez ellen szupresszorokkal védekezi kell, mert kinyírhatják a szünetmentest, ha nincs, vagy nem elég jó a védelme. Tekintve, hogy a tranziens elnyomás nem kerül nagy pénzekbe, a Hobby építésű gépekben is ott volna a helye, hiszen a feszültség tüskék a táplált és a tápláló készülékeket egyaránt rongálják.

svejk

Szerezz már egy gagyi szünetmentest 5 ezerért és használd!
Nem kell oda semmi csicsa.  
Ha elszáll, majd beszámolsz róla aztán ráérünk rágódni a csonton.
Ha mindenki így rinyálna, Vbodi még most is falat vésne.

3ihs2v23

Köszönöm a tippet, meg is mértem. Üresjáratban a torroid 10W ot fogyasztott és 0,4 es volt a tényező. Ez a tényező azért kellett, hogy a szünmentes tápot nehogy alulméretezzem. Mert ugye azt a látszólagos teljesítmény alapján kell? Jó hír, hogy terhelésnél már javul, tehát a látszólagos alig kisebb a valós teljesítménynél.

3ihs2v23

"Ha mindenki így rinyálna, Vbodi még most is falat vésne. "
:-)))
Azért nem árt körültekintőnek lenni. Mint kiderül a kvázi szinuszos, nem online szünetmentesek nem is biztos, hogy jók cnc meghajtásra. Szeretek alaposan utánajárni a dolgoknak, főleg ha olyan részéhez érek amihez nem igazán értek.

svejk

"Szeretek alaposan utánajárni a dolgoknak..."

Pont ezért kell kipróbálnod.
Mivel itt még senki sem próbálta ezért itt nem is fogod megtudni a tutit, csak találgatásokat fogsz kapni.

Csak mellékesen van rólad fogalmad hány keringető szivattyúhoz használnak vegyes kazánoknál szünetmentest?  
Pedig azok java része ráadásul szinkronmotoros.

000000000

én az UPS-t  úgy vettem (használtan)hogy haza vittem és rákötöttem amit szeretnék vele használni, és kipróbáltam ha jó akkor megveszem ha nem akkor vissza viszem 5 perc múlva. Aksi nélkül vettem 3000 forintért rákötöttem az én aksimat ami 100Ah és nekem kb 10-óra lett az áthidalható idő.

279nwbpsa

Nincsen valakinek esetleg olyan kapcsolása,amivel egy 300W-os Dc motor nyomatéka nagyjából egyenletesen tartható?A fordulatszám szabályozása nem volna fontos...
Valami egyszerű,amatőr által megvalósítható dologra gondolok...

Szalai György

Ha jól sejtem, akkor az állandó mágneses állórészű, kefés DC motor nyomatéka a rajta átfolyó árammal arányos. Ha az áram állandó, akkor a nyomaték is nagyjából állandó. Vagyis konstans-áramgenerátorról kell táplálnod ahhoz, hogy a kívánságod teljesüljön.
Nem írtad, hogy mekkora feszültségű és mekkora áramú kell, de talán az állandó áramú akkumulátortöltők között érdemes volna nézelődnöd.

000000000

Vigyázz ez veszélyes üzemmód!
Ugyanis ha a terhelőnyomaték csökken, vagy nullára változik, a motor fel fog pörögni maximális fordulatra.  
A megoldásra pedig vannak spéci áramgenerátoros megoldások, de ha igazán egyszerűt és közelítő megoldást akarsz, kössél vele sorba izzólámpát, ami legalább olyan feszülstégű mint a motorod, a Watt száma pedig a kívánt nyomatéktól függ majd.
Ja ha picit is komolyabb szervód is van, ott van nyomaték szervó üzzemmód, így azzal is boldogulsz.

279nwbpsa

Most jobban megnéztem.30V 7,5A van az adattáblán.
(Ilyen GR 80×80 Dunkermotor-ról egyébként csak 40V-os verzióhoz találtam adatlapot)
Jelenleg egy 24V 10A-es trafó van egyenirányítva tápegység gyanánt.
Az aránylag nagy gyorsító áttétel miatt lenne jó valami "okosság"...
http://www.imgserv.com/images/2013/02/09/sQlrYoBmx.jpg" border=0>

Szalai György

Próbálj egy 230Voltos, 100Wattos villanykörtét sora kötni a trafó primer tekercsével. (Hogy azon keresztül kapja a „kettőhuszat”.)
Szép emlékű serdülő koromban működtek így akkumulátortöltők is. Ugyan az a hatás, ha autóizzó van a motorral sorba kötve.

279nwbpsa

Megpróbáltam.Nagyon lassú és kézzel könnyedén le tudom fogni a motort.

000000000

"Nincsen valakinek esetleg olyan kapcsolása,amivel egy 300W-os Dc motor nyomatéka nagyjából egyenletesen tartható?"
Ezután egy marómotor képet beteszel. Így értelmetlen a kérdésed, és félrevezetsz minket. Nekedugyanis nem állandó nyomatékra, hanem állandó fordulatszámra van szükséghed, ha marómotor alkamazásról van szó. Így ne csodálkozz azon, hogy eredeti rossz kérdésedre adott válasz kapcsán "nagyon lassú és kézzel könnyedén le tudod fogni a motort."