Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

melyik cégnél találtál ilyen részletes adatlapot?
Az Omron ezekről nem nyilatkozik.
Talán Balluf?

horcsab

Amelyik induktívokkal eddig találkoztam és próbáltam, azok +-10% kapcsolási pont vándorlással dolgoztak a megadott hőmérséklet tartományban. Először én is így próbáltam megoldani, hogy csak induktívval érzékelni, de pontatlan volt. A legjobb és tartós visszaállási érték 0.08mm volt.

horcsab

4011-el oldottam meg. A rendszszer 12V-ról jár, de mehet akár 5V-ról is vagy 24-ről de akkor a szintillesztésről gondoskodni kell a 4011 felől. A NAND egyik bemenete az induktív kimenete, a másik bemenete az enkóder index jele. Ez A MACH-ra bekötve a HOME bemenetre. Az induktív úgy van felrakva a gép végpontjára, hogy ott folyamatosan adjon jelet és ha közben bejön az index akkor a MACH felveszi a ref pontot. Természetesen ezt minden tengelyre ki kell építeni.

svejk

No de a mach3 mit kezd a kimeneten összeéselt pár ms széles impulzussal???
Hiszen a Z jel igen keskeny impulzus még llassú fordulaton is.

horcsab

Ezért lassítom le a ref felvétel kb 5%-ra. Eddig még nem volt vele probléma. (kopp-kopp)

svejk

Jó hogy beszélünk róla, legalább gyorsan ki is próbáltam élőben amit elgondoltam, így most már teljes értékű az én verzióm is, a Mach pont úgy és olyan statikus jeleket lát mintha egy normál home kapcsoló lenne.

Már vagy fél éve halogatom az átalakítást, eddig bekapcsoláskor véletlenszerűen aktívnak, vagy inaktívnak látta a mach a home-t, ezért referencia felvétel előtt jog-al meg kellett mozdítani a tengelyeket.

Már megérte! :)
( szépséghiba az, hogy NyÁK átvágás lett belőle :( )

svejk

Aha!! Sejtettem... :)

Én a gyári 20%-on használom, ez azt jelenti ennél a gépnél, hogy a referencia felvétel 1000 mm/perc sebességgel történik.

Ha már kapóra jöttél mint tapasztalt Home-os ember. :)

A különböző sebességeknél való eltérő referencia pontok miből adódnak?  
Ilyen gyatra lehet az LPT lekérdezése?

Még egy mondat erejéig visszatérve az előzőhöz, fontos lehet még a referencia kapcsoló és az index jel egymáshoz képesti helyzete a biztonságos jelhez. De ezt csak egyszer kell beállítani.

horcsab

Lehetőleg úgy állítom be, hogy max 2-500mm/perc legyen a ref keresési sebesség. Persze függ az áttételektől, hogy a motornak mekkora a fordulata.

Igen a win miatt van, vagyis a win által nem egészen tökéletes jelfeldolgozás miatt. (késleltetés)

Igen fontos a 2 jel helyzete, de mint írtad csak egyszer kell beállítani.

000000000

Megpróbálom mégegyszer. :)
Kérdezném tőletek, hogy TB6560 vezérlő és nema23 motor kozé vettem LIYCY kábelt. Na most a kérdésem az lenne, hogy maga az árnyékolást a vezérlőnél hova kössem, hogy maga az árnyékolás tényleg szűrjön, védjen a kulso zavarásoktól. Olvastam, hogy a földhöz, meg a vezérlőnél kell okvetlen lekötni... meg irány. Vezérlő alatt van nekem a táp, és esetleg oda a táp foldjére? Előre is kösz segitségeteket.

horcsab

A táp földjehez nem kötném be. Csak a gépvázhoz mind a 2 oldalt. A gépvázat pedig az EPH-ra.

000000000

Ez egy újabb verzió nekem. :) Mert a hagyományos négy eres kábelt cseréltem le liycysre, hogy mégis csak "profi" legyen a gép majd. Semmi mobil, Wifi ne zavarjon be a vezérlo-motor kommunikációjának a kábelben. Most már akkor fogalmam sincs mi legyen. Több helyen irták, hogy csak a vezérlőnél az arnyóekot, a motor feloli oldallal semmit. Irány ... tudom is én. :) Magas nekem ez gyerekek.

horcsab

Ha keresel a neten árnyékolt kábel bekötésre leírást, hogyha 1 vagy 2 végén van lekötve az árnyékolás és ha nincs lekötve egyik végén sem akkor mekkora csillapítást tud az árnyékolás. A legjobb eset, ha mind a 2 végén fixen földre van kötve. Ha a tápföldre kötöd, akkor mint antenna viselkedik és bevszi a zajt. Ezért célszerű a gépvázhoz vagyis az EPH-hoz kötni.

Hogy egyszerűbb legyen, nézz meg egy frekvenciaváltó-motor bekötésének ajánlását.

000000000

Jól csináltad!
Horcsab mond hülyeséget.
Árnyékolást csak 1 végről földelünk, minta klaviós motoroknál is levan írva.
A 2 végü földelést antenna huroknak nevezik :(
És ha nagyon jót akarsz akkor pedig csillag földelést alkalmazol,azaz a földnél osztasz mindent,és nem a gépvázról a akármire majd onnét akárhova stb.
http://www.texasmicrocircuits.com/images/RFShield/rf_shi4.gif" border=0>

000000000

A földhurokról hallottál már ?  
Mert ha mindkét végét lekötöd akkor sikerült máris létrehoznod.
A HiFi örültek biztos ódákat tudnának erről beszélni.
Frekvenciaváltónál meg külön fel is hívják rá a figyelmet hogy soha nem szabad az árnyékolás mindkét végét bekötni.
Mindig a hajtásszabályzó földjéhez írják a árnyékolást kötni.
A védőföld meg külön szálon megy a motorhoz és nem a LIYCY kábel harisnyáján.
a legjobb megoldás ha a vezérlő és motortápok minden negatívja egy pontba van kötve és innen ágazik csillag alakban szét.
Így kisebb az esélye a földhurok és mindenféle gerjedésnek.  

000000000

Koszi a válaszaitokat. Na most az én esetemben, ahol van négy kimenet a vezérlon, ahova a négy eret csatlakoztatom a motortól, és a "harisnyához" forrasszak drótot és úgy foldhoz. Hát nem szép látvány lenne. Miért van olyan érzésem, hogy nem is kellett volna lecserélni a 4 sima eres kábelt árnyékosra? Mert hát azért cseréltem, hogy a kulso zavarok, mobil, ... ne zavarják a kommunikációt az erekben, azaz amolyan védopajzsos "harisnyát" képzeltem el koréjuk. :)