Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

igaz én 5 fázist akartam összehozni

besirkyjh

Elöször nekem is , de ez a lényege az elvi rajznak :))

Igen , emlékszem a harcra !

5 fázisut meg sem probáltam még ( igy azt gondolom biztos nagyon egyszerü pedig , éppen hogy csak több mint egy 2 - 3 fázisu :)) .
Pedig van 2db egyenként 12kg-as 130 V 5A-es léptetöm is hozzá :)

jv7pu3a5p

Meg lehet azt jól csinálni, csak sok türelem kell hozzá. Nálam az 1.00 HW 1 évig tekerte a gépen a motorokat. Nem volt hibátlan lett volna mit javítani rajta. Ma már biztos másképp csinálnék egy pár dolgot rajta.  
Mióta viszont kipróbáltam az MSDD vezérlőket, már nem akarok csinálni, ezek hibátlanok. Végzik a dolgukat ahogy kell és csendben :).
Úgyhogy inkább olyan dolgokat fejlesztek, amiből a pelust lehet venni a gyereknek. [#nevetes1]

keri

Igen, nekem is a türelmem fogyott el :D

jv7pu3a5p

Szerintem érdemes digitálisan foglalkozni az áram szabályzással. De csak addig míg a karakterisztikát felveszi a mikroprofesszor.  
Állítom, hogy ez a legjobb és leggyorsabb vezérlés is egyben. Előre eltárolni minden fordulathoz tartozó áramot és azzal operálni a vezérlés alatt.  
Nálam így mentek a vezérlők.

keri

Az tényleg jó, de én az áram érzékelésen sem jutottam túl.
Ugye van egy áram érzékelő ellenállás és az azon eső feszültséget akartam AD bemenettel érzékelni és annak függvényében változtatni a PWM kitöltésén, a szükséges áram eléréséhez.

jv7pu3a5p

Azt a trücköt alkalmaztam, hogy 1 másodpercig tekert a motor és addig vettem vagy 1000 mintát, majd átlagoltam. Az árammérést próbáltam ACS713mal is meg ellenállattal is. Az ellenállás jobban bejött.

9npx2xk89

Linket tudsz adni?

keri

OK, de az motor tekercsáramot hogy állítod?
Ugye amikor rákapcsolod a fázist, akkor egy pillanatra megkapja a max feszültséget, de az induktivitás miatt egyre nagyobb az áram, tehát, ekkor kell visszakorlátozni, hogy ne szaladjon meg. Ha nem csinálok ilyen szabályzást bele, csak a fordulatszámnak megfelelő áramot állítok, akkor jelentősen kisebb lesz a léptető nyomatéka. Vagyis a legjobb megoldás ha minden egyes tekercsen van egy gyors áramkorlát.

Ennek egyszerű módjának gondoltam, hogy a FET híd kapcsolgatásával korlátozom, de egy biploáris hídban ellenkező irányba is folynak áramok, ráadásul ha a hído kívülre teszem a áramérzékelő ellenállást, akkor is kerülnek rá negatív tranziensek és ezek nehezítik a rendes árammérést.

Unipolárisnál nem lenne gond, ott elég tiszta az áram útja, de abban meg mi a kihívás :D

keri

http://aruhaz.t2cnc.hu/index.php?cPath=11_12" TARGET=_fnew>Itt van a webáruház.

De http://www.t2cnc.hu/" TARGET=_fnew>itt közvetlen árlistát is találsz.

A tulaj fent van itt is, a "Kérdések Klavio kft-hez" topikban kérdezhetsz is.

keri

Mondjuk elméletben már kitaláltam a megoldást.

AZ áram mérést letiltom arra az időre amíg tranziensek várhatóak, és fix idő múlva kapcsolom vissza a feszültséget...

Most azért kiszúrtál velem, mert 1000más dolgom mellet muszáj lesz rákattannom erre a kérdésre, mert addig nem tudok aludni :D

Miki2

Tanácsot kérnék.
Már a második TFT monitorom haldoklik.
2-3 sarokban megjelenik eg-eg fekete folt, valamint függőlegesen és vízszintesen 1-2 pixel széles csíkok.
A foltok folyamatosan növekednek kikapcsolt állapotban is.
Úgy értem, ha kikapcsolás után másnap bekapcsolom, a folt nagyobb lesz.
A foltok alatti menük láthatatlanságuk ellenére működnek.
Persze, ha a kurzorral sikerül eltalálni.
Mert ugye a kurzor sem látszik a folt alatt.
Mitől lehet ez?
Mint mondom, már a második monitor szórakozik velem ugyanígy.

svejk

LCD hiba, válasz más típusú, esetleg márkásabb monitort.
De a márka sem számít, mert a samsunkg is rak Chungwa LCD-t az olcsó monitorjaiba.
Régen a CRT időkben pedig Samtront.

jv7pu3a5p

Tekercs áramot csak az előre bekalibrált fix PWMmel állítom be. Egy induktivitás esetében így is úgyis a rákapcsolás pillanatában magas lesz at áram, hisz rövidzárnak "látja" abban a pillanatban. Szerintem ezzel nem kell foglalkozni, de ha mégis akarsz akkor egyszerűen felfuttatod a PWM jelet.  
Ha jól emlékszem több verziót is leprogramoztam annak idején, és a legjobb az volt mikor azonnal megkapta a korábban eltárolt PWM értéket.
Mindenképpen a FET hídat kell vezérelni, felesleges oda külön áramkorlát. Szerintem problémás lenne azt is külön vezérelni, és felesleges is.

svejk

Az ár általában köszönőviszonyban van a minőséggel.