Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

Küldheted, pendriv-al is működik.
Akkor módosítok, ami nekem van azokat lejátssza.
Ráadásul mivel rá van kötve a hálózatra a notebook-ról közvetlen csatlakoztatás nélkül lejátszik mindent.

svejk

Meg van, MTS a video file kiterjesztése.
Persze a számítógépes lejátszók megeszik azzal ninsc gond.

svejk

Ment mail a dig-x-re.

h2o

Internet böngésző és Skype elérhető ezen a TV-n?

Édesapám szeretne Skype-olni és néha pár hír erejéig böngészni, de csak erre egy laptopot túlzásnak találok, ráadásul szerintem a kezelésével is meggyűlne a baja.
Ezért gondoltam egy ilyen 32"-os Smart TV-re (UE32ES5500) billentyűzettel (VG-KBD1500) és web kamerával (VG-STC2000).
Bár lényegesen drágább, mint egy laptop, de amúgy is tervezi lecserélni a TV-jét is... úgyhogy két legyet egy csapásra lenne az igazi...

3ihs2v23

Sziasztok!  

Egy elektrotechnikai problémába ütköztem amit nem tudok megoldani ezért kérném a segítségeteket, hátha van ötletetek.

A cnc gépemhez a referencia pont felvételét egy OPTO kapura akarom bízni és ennek jelét az LPT kártyába vinni. Egy egy kép az optokapuról és az áramkörről itt alul látható.

http://kepfeltoltes.hu/121207/TCST2103_Schaltplan_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/121207/TCST2103_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

A probléma ott merült fel, hogy utólag derült ki számomra, hogy az LPT kártya ilyen jelet nem tud fogadni. Az LPT kártyám bemenetén ugyanis belül szintén egy optokapu van, vagyis az LPT kártya referencia pont felvételére ide elég lenne egy mechanikus kapcsolót tennem. Viszont a referencia pont felvételét nem mechanikus kapcsolóra akarom bízni, hanem opto kapura.  

Az LPT kártyám bemenetét így hogy tudom összehozni az opto kapuval? (5V és 12V feszültségeim vannak)

Ja, és ha az LPT kártya bemenetét rövidre zárom, akkor 8,5 mA folyik át rajta és 10,7 V feszültség van rajta.

3ihs2v23

UIM2901-5A LPT kártyám van

Egyújabbgépépítő

Az internet megy rajta, USB egeret már próbáltam, papírforma szerint a billentyűzetnek is mennie kell.
Skype mintha rajta lenne, de majd megnézem este mikor Svejk fájlját kipróbálom.

Zozi

Én megpróbálnám csak az optokapunak az 5V-ot, a benne lévő tranyót lekötni ellenállás és led nélkül a földre, a felső lábát pedig 10K van a pc 12 voltjához. Ez felhúzná a tanyó plusszos felét mindig 12V ra amit az lpt megemészt ha valami az optokapu közé kerül. Minden más esetben nulla lenne rajta. (Ha lát.)

xfg6v697j

Ha kapcsolóval működik, akkor így is.
http://kepfeltoltes.hu/121207/TCST2103_Schaltplan_2_www_kepfeltoltes_hu__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

h2o

Sima USB-s egérrel is megy??? Ez pozitív!
Érdekelne a mezei USB billentyűzet is, mert a gyári 18e körül van, bár az wireless...
A böngészés mennyire nehézkes billentyűzet nélkül?

A Skype-nál és a böngészésnél is az lenne a lényeg, hogy minél egyszerűbben kezelhető legyen.

3ihs2v23

Köszönöm Zozi és csewe!  

Kipróbáltam már így, de sajnos nem működött. Ha egyszerűen csak mechanikus kapcsolót teszek a körbe és azt szétkapcsolom, referencia pont kerestetés közben a mach3 al, akkor az adott tengely megáll és azonnal elindul ellenirányban. Mikor pedig pedig visszakapcsolom a mechanikus kapcsolót, akkor megáll a tengely, referencia pontba érkezett, "lejött a kapcsolóról". Ugye ennek így is kell működnie.

Ha pedig az opto kapu van bekötve mint kapcsoló, akkor meg azt csinálja, hogy ugyan megáll a tengely, ha a rébe beteszek egy lemezt, de nem indul el vissza, azaz "nem jön le a kapcsolóról". Ezt persze úgy próbáltam ki, hogy az opto a kezemben volt és közé szúrtam egy fém lapot. Arra gondoltam, hogy az opto szétkapcsolásákor, mikor az infra LED takarva van, akkor a tranzisztoron nem lesz elég nagy ellenállás. Maximum 4kOhm ellenállást tudok tenni a körbe, hogy belül az LPT-ben elégséges áram legyen még. De sajnos még ez a plusz ellenállás sem segít, úgy látszik még így sem túl nagy az ellenállás a körben, hogy a kártya és a mach3 elindítsa ellenkező irányba az adott cnc tengelyt ellenirányban, azaz nem hozza le a "kapcsolóról".

Arra gyanakszom, hogy ez az opto kapu tranzisztorának ez a 10,7 V ami az LPT kártyán van ez sok neki. Az opto hoz van dokumentáció, de nekem az egyes diagramok sajnos nem sokat mondanak. Meg tudnátok ezt nézni itt:  

http://www.vishay.com/docs/81147/tcst2103.pdf" TARGET=_fnew>TCST 2103 pdf adatlap

xfg6v697j

Állíts a generalconfig bal felső sarkában ,az input signal debouncing-on.
Az úgy tudom segíthet.
Ez egyfajta pergésmentesítés.

3ihs2v23

Nagyon köszönöm! Holnap ki is próbálom! :-)

xfg6v697j

Bocs .
bal felső = jobb felső

xfg6v697j

Ha nem sikerül pont jól bedugni a lemezt,akkor elképzelhető,hogy be és kikapcsolások sorozata jön létre.